300 m 2 frajdy - część III - ekologicznie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: 300 m 2 frajdy - część III - ekologicznie

Post »

Śladami Jana z Czarnolasu wędrowałam kilka razy z racji mojej profesji, ale od ostatniej mojej bytności minęło już ... lat i widzę na Twoich zdjęciach, że pięknie odrestaurowano i muzeum zarówno wewnątrz i zewnątrz. Zadbano też o otoczenie.
A znasz sprośne fraszki tego poety? Kochanowski znany jest głównie z utworów patetycznych i lirycznych oraz fraszek, ale takich moralizatorskich, a on miał też poczucie humoru i lubił biesiadować. ;:92
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Mariolu, przypomniałam sobie, że masz w ogrodzie bambusa. Czy wiesz może jaka to odmiana, jak szybko wszerz rośnie i jak wysoko no i zdjęcia pliss ;:3 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nigdy więcej, nigdy więcej żadnego siania, sadzonek i tego całego przedstawienia :evil:
W każdym razie - nie w tym domu, nie z tym balkonem.
Deszcz leje, sadzonki stały po kolana w wodzie. Wystawiłam z podstawek bo w nocy ma lać nadal. Pomidory zaczynają kwitnąć w malunieńkich doniczuszkach - zgrooooza. Za chwilę dostanę ochrzan od sąsiada z parteru, że brudna woda leje mu się na taras (balkony nie mają odpływu, jak za PRL-u ). Wszystko ocieka, maże się ;:223 . Ja wymiękam ;:224
Najszybciej jak się da - wywożę to wszystko na działkę.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Mariolka - przyjemna wycieczka , a te lipy no cóż pozostaje nam tylko patrzeć i latem zrywać kwitki :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Domyślam się, że masz wysunięty balkon, skoro deszcz zalewa roślinki. Cóż, mogę Ci jedynie współczuć. ;:168
Na moim osiedlu też w niektórych blokach są takie balkony. Niektórzy lokatorzy zabudowują sobie te balkony w taki sposób, że stawiają kratki pergolowe i zadaszają je. Potem po kratkach puszczają pnącza, i balkon mają nie tylko suchy, ale i ozdobiony.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Mariolko, myśl pozytywnie - przynajmniej wszystko wcześniej trafi na rabaty ;:306
A tak na seria to ja właśnie weszłam do domu i wyglądam jak zmokła kura :;230
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko właśnie tak jak mówisz.
Marlenko też tak wyglądałam wczoraj po powrocie do domu. Wykąpana w deszczówce od stóp do głów ;:306
Masz rację - rośliny trafią na rabaty najszybciej jak to możliwe.

Balkonowe "przedszkole" rośnie jak wściekłe.
Obrazek

Jeden pomidor ........... kwitnie ;:306
Obrazek

w takim "ogromnym" pojemniku
Obrazek

Kwitnie też "nadpobudliwa lilia"
Obrazek

Mam dziś wolne przedpołudnie - jadę sprawdzić co też dzieje się na mojej działce. Chwasty pewnie mają raj ;:224
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Ja właśnie wracam z działki, jeszcze przed pracą rzuciłam na nią okiem :D
U mnie chwasty rosną na potęgę a kosić nie mogę, gdyż mój ślubny nie ma czasu przejrzeć kosiarki po zimie. Sama w tym temacie niewiele wskóram, technicznie jestem cienki Bolek. Koszenie poczeka do przyszłego tygodnia. Uprawa balkonowa super ;:180
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szkoda, że ja tak nie mogę ;) ( przed lub po pracy).
Mariola zaintrygował mnie ten bambus jakbyś miała nadwyżkę to ja bardzo chętnie...
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Fakt, bliskość mojej działki to chyba jej największy atut :D
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko dlatego właśnie, że to tak daleko - odłogiem leży moja leśno - łąkowa działka w Anielinie ;:131 . Za mostem na Pilicy Ty skręcasz w prawo a do mnie w lewo trzeba. Za Zakrzewem jest Anielin Kępa. Jakoś nie dla mnie te wożenia, przedstawienia, całe wyprawy ;:224 . Rano mam 3 h - lecę na działkę. Kończę pracę o 15 - myk, lecę na działkę. Miejsca pracy ustawiłam sobie w okolicy i suuuuper jest ;:215
No, ale tak to można na emeryturze. Wy, młodziaki, w pocie czoła ......... macie pracować na emerytury ;:170
Dobra, do rzeczy :uszy
Ten legendarny prawie bambus ............ to on chyba miskantem jest ;:131
Kły - kłami ale , ale liście zaczyna wypuszczać z tych kłów. Popatrzcie, widać kły i widać liście. Widać też pozostałości rurek suchych. Sama nie wiem. Na miskantach się nie znam, u mnie rośnie bo rośnie. Jesienią będę wiedziała więcej.
Obrazek

Obok rosną parzydła leśne. Zobaczymy kto kogo wygryzie bo parzydło ekspansywne ..... chyba ;:131
Obrazek

Trochę dalej - pióropuszniki. Też niezłe gagatki ale ..... ale wszystko da się wyrwać ...... jak się chce ;:306
Obrazek

Pomidorki oraz wschodząca rzodkieweczka
Obrazek

rabarbar. Skubaniec - gdy rósł w innym miejscu, nie miał czerwonych łodyg ;:131
Obrazek

Młodziutka borówka - będzie chyba zbiór ;:333
Obrazek

Na tym koniec części spożywczej :lol:
Teraz coś dla ducha
Pierwszy clematis. Bardzo (jak dla mnie) wczesny. NN ;:oj
Obrazek

Bąblowe szafirki
Obrazek

Prymulki
Obrazek

Prymulki w hostowisku (te kępy zielone to zawilec japoński. Kwitnie na zakończenie lata)
Obrazek

A tu zawilec wiosenny
Obrazek

i pole niezapominajek. Przekwitną - wtedy zasilą kompostownik. I tak zdążą się wysiać nowe. Tymczasem cieszą oczy
Obrazek

Ciemiernik. W/g wskazań Lucynki - zajajcowany czyli obsypany skorupkami jajek. Kwitnie od lutego non stop. Polecam ;:215
Obrazek

Patyczkom hortensji odpuściłam przykrycie z butli. W tej chwili uświadomiłam sobie, że nie posypałam dokoła ślomakolem. Być może więc jest to ostatnie zdjęcie tych maluchów. Do jutra mogą być już pożarte ;:223
Obrazek

Stokrotunie - pospolitaski.
Obrazek

rozrastają się ;:215 . Być może dla innych to chwast, tak jak mniszek. Mnie podobają się obydwie te roślinki ..... i je hołubię.
Obrazek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super szafirek ;:oj kupiłam takiego na jesieni, ale nie zakwitł, więc nawet nie wiem czy jest zgodny. A bambusa też jestem ciekawa - po tych starych łodygach już mi się podoba :D Co do pomidorków to podziwiam odwagę. Ja swoje do gruntu za tydzień mam zamiar wysadzić. Koktajlowe zaczeły mi już na oknie kwitnąć.
Stokrotki są super ;:215
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Mariolka i co ja mam z Tobą? :wink: Irysy syberyjskie rosną. Na zjazd nie wybierasz się. Zresztą mój pobyt tam też pod znakiem zapytania. Może wyślę Ci sadzonki? Co Ty na to?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od jutra pomidorki powoli będą wędrowały do większych donic, skrzyń (to u syna w ogródeczku tak maleńkim, że na rabatki nie ma miejsca ;:306 ) i gdzie się da.
Pod każdy daję kłębek pokrzywy majowej. Czytałam, że to najlepszy kopniak dla pomidora ;:215 Kłębek - tzn. że kilka gałązek pokrzywy zwijam w kłębek i wrzucam do dołka. Te, które siedzą na grządce nie dostały - sie zapomniało ;:131

Chyba zidentyfikowałam swojego clematiska wcześniaka - to Clematis montana 'Mayleen' - botaniczny. Ale fajnie :uszy Na jednym trejażu - 3 klemki i jeden wiciokrzew. Wociokrzewa chyba zabiorę bo mi zarośnie całość i będzie klapa ;:131.
Milin pójdzie na leszczyną sąsiada a wiciokrzew na miejsce Milinu ;:108
Zaczynają się roszady ;:306
Biedne te moje rośliny. Zanim znajdą stałe miejsce - jeżdżą jak w "pendolino" ;:306
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jeszcze raz mój clematis botaniczny Montana 'Mayleen'. Maleńki, młodziutki a kwitnie i ma wiele pąków ;:215
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”