Problem jest w tym,że to ona nie daje o sobie zapomnieć
Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
C. najlepiej daje sobie radę wtedy,jak się ją posieje i zapomni o niej na trzy miesiące albo i dłużej
Ruda, daj sobie na luzik. Zimą, wrzuciłam ziarenko Cyklantery pod korę do storczyka. Zapomniałam o nim i jak miało kilka listków, poznałam, że to ona.
Podlewanie prawie żadne, a rosła bezproblemowo.
W terenie, im bardziej 'skacze' na podpory, rośliny.., tym lepiej zawiązuje owoce. Jednego roku, z krzaków pomidorów zbierałam okrągłe i szpiczaste owoce
Podlewanie prawie żadne, a rosła bezproblemowo.
W terenie, im bardziej 'skacze' na podpory, rośliny.., tym lepiej zawiązuje owoce. Jednego roku, z krzaków pomidorów zbierałam okrągłe i szpiczaste owoce
-
kaLo

A co Ci szkodzi wybiegnięcie,jak pierwsze owoce są na 1,5 metra? 
Dokładnie. Aż dziw bierze, patrząc na chudą, długą łodyżkę, a nad nią potężną, zieloną czuprynę.
- aniag78
- 200p

- Od: 7 sie 2013, o 22:07
Moje leniuchy w końcu wykiełkowały. Zajęło im to prawie dwa tygodnie, ale mogę szczerze przyznać, że zapomniałam o nich od momentu wysiania do kubeczków
Teraz trzeba tylko wymyślić podpory pod nie.
Chciałam je posadzić przy domku ogrodowym i dać im drabinkę, ale po przeczytaniu tematu, obawiam się, czy dachowi domku spodoba się taki ciężar
Pomijam już kwestię zrywania stamtąd ogórasków 
Chciałam je posadzić przy domku ogrodowym i dać im drabinkę, ale po przeczytaniu tematu, obawiam się, czy dachowi domku spodoba się taki ciężar
-
kaLo

Ciężar to jest,ale dla tyczek do fasoli.Podpory zrobione z żerdek o grubości palików pomidorowych całkowicie dadzą radę.
Położyłam na mokrym ręczniku tydzień temu i nic.Jak długo mam jeszcze czekać? mam jeszcze parę nasionek.Chyba zacznę kiełkować następne.Szkoda,bo to mój pierwszy raz.
- Marcoo16
- 1000p

- Od: 24 mar 2013, o 15:55
To trochę zbyt długo.. W racie czego, pisz do mnie priv
Mogę poratować w kwestii nasionek 
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
-
kaLo

Tak często bywa z pierwszym razemWanda 1 pisze:Położyłam na mokrym ręczniku tydzień temu i nic.Jak długo mam jeszcze czekać? mam jeszcze parę nasionek.Chyba zacznę kiełkować następne.Szkoda,bo to mój pierwszy raz.
-
emalia112
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 14 sty 2014, o 19:16
A mnie dziś ta roślinka rozbawiła do łez.. Dwa tygodnie temu wzięłam jedno nasionko by posadzić na próbę, ale zapomniałam i zostało w kieszeni kurtki. Kurtkę wyprałam, wysuszyłam i powiesiłam. Dziś chciałam ubrać wieczorem, a mnie z kieszeni wystają dwa listki. Co prawda niezbyt zielone, ale żywe. Roślinka w kieszeni zaczęła rosnąć. Ani pranie jej nie zatrzymało.
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lucynko faktycznie zabawna historia czyli dziki ogórek nie do zniszczenia nawet przez detergenty.
Rozdaję u siebie na działkach te nasiona i ludzie się dziwią widząc ich kształt itd ... to jakby sczerniałe kawałeczki kory - tak najczęściej je określają
Rozdaję u siebie na działkach te nasiona i ludzie się dziwią widząc ich kształt itd ... to jakby sczerniałe kawałeczki kory - tak najczęściej je określają
Moje nasionka są w temp.pokojowej ok. 20 st. Jeszcze mam nasionka i spróbuję jeszcze raz.Jeżeli chodzi o temp. uczuć-ładnie do nich (nasionek) przemawiam. 
- krynka

- Od: 13 sty 2014, o 19:27
U mnie nasiona skiełkowały po dwóch dobach
A teraz strasznie się wyciągnęły na parapecie- chyba posieję jeszcze raz ,bo mam nasiona 
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- anet7a
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 1 mar 2015, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja wyłożyłam na watę 10 nasionek, po 2 dobach 4 wypuściły kiełki więc od razu wsadziłam je do ziemi, a resztę obserwowałam, po tygodniu nic się nie działo ale szkoda mi było wyrzucać nasiona więc wsadziłam je do ziemi obok tamtych co zaczęły rosnąc i dzisiaj widzę pięknie wychodzące łebki z ziemi, więc nie ma co się zniechęcać