Schnięcie brzózek

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
pablo1152
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2015, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Schnięcie brzózek

Post »

Witam
Zauważyłem że na wiosnę część z moich kilku rocznych brzózek posadzonych w rzędzie na wschodniej miedzy usycha, jedna całkowicie uschła a sześć rozwinęło listki ale tylko do pewnego stopnia.
Pozostałe siedem drzewek ładnie rozwinęło liście. Drzewka mają już około 4 metrów wysokości.
W poprzednim roku wszystkie drzewka ładnie rosły, na jesieni przyciąłem dolne gałązki na wszystkich drzewkach jak co roku.
W poprzednim roku też obok nich wstawiłem słupki ogrodzeniowe ale to raczej nie powinno im zaszkodzić.
Nie wiem dlaczego połowa z tego rzędu usycha, na północnej i zachodniej miedzy też mam brzózki i tam nic złego się nie dzieje.
Faktem jest że mój sąsiad od strony usychających brzózek pryska randapem trawę i chwasty przy miedzy , przy miedzy też ma wsadzone młode porzeczki, czy to możliwe że nie chce aby mu moje brzózki zacieniały krzaki i podtrówa mi brzózki? Nawiasem mówiąc nie żyjemy ze sobą dobrze.
Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Choroba czy może sąsiad pomaga im schnąć?

Na zdjeciu przesyłam stan gałązki z chorującej i zdrowej brzózki, stan na 1 maja. Obrazek
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: schnięcie brzózek

Post »

Hmmm swoją drogą co kierowało Tobą, żeby wzdłuż granicy (z tego wywnioskowałem) sadzic drzewa? Po pierwsze są przepisy mówiące o minimalnej odległości, a po drugie wydaje mi sie, że obydwaj robicie sobie na złośc zamiast iśc na ugode. Ja lubie drzewa a tym bardziej urodziwe brzozy, ale sadzenie wysokich drzew w poblizu granicy z sąsiadem jest nie fair. Owszem sasiad może pryskac herbicydem te drzewa, bo mu zacienjają i pobierają wodę z rosnących porzeczek. Ty z kolei mogłeś nie iśc na łatwizne i postarać sie o jakieś krzewy i z stworzyc z nich żywopłot. Przepraszam że krytykuje, ale juz tak jest jak nie liczy sie ktoś ze zdaniem sasiada i robi po swojemu, byle na złość.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”