Zioła w skrzynkach,donicach...

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shan-lee
100p
100p
Od: 6 mar 2012, o 22:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Tymianek, bazylia, pietruszka.

Post »

Witam. Dostałam wyhodowane z nasion zioła. Są w malutkich doniczkach. Chciałabym zapytać co mogę zrobić żeby zioła "poszły" bardziej w górę i umocniły swoje pędy? Czy mam uszczypywać górne listki? Obecnie są takie wiotkie i cieniutkie i rozlatują się na boki.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymianek, bazylia, pietruszka.

Post »

Tymianek i bazylię możesz uszczykiwać to się rozkrzewią na boki i zrobią sie ładne kulki a nie patyki :wink: ale co do pietruszki to nie wiem czy uszczykiwanie coś pomoże
Pozdrawiam,
Kasia
guru302
500p
500p
Od: 14 lip 2012, o 23:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymianek, bazylia, pietruszka.

Post »

Pietruszce , o ile ma spory korzeń proponuję ściąć całą czuprynkę . Odbije piękna i gęsta . A ścięta ususzyć lub włożyć ,dzieląc na małe porcję do woreczka foliowego i zamrozić .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
lilbee
200p
200p
Od: 15 cze 2014, o 00:27

Re: Mięta i inne zioła w doniczce

Post »

Witam, odświężę trochę wątek,
Czy zioła takie jak oregano, cząber,bazylia mogą zimować?
I jak przycinać cząber i oregano?
Pozdrawiam ;)
Pozdrawiam,
Weronika
Moje Słoneczne Uprawy
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Re: Mięta i inne zioła w doniczce

Post »

Jasne. Praktycznie większość będzie rosła w doniczce o ile zapewnisz im słonce, odpowiednią ilość wody, dobrą ziemię i nawóz. Zioła najlepiej rosną w dużych, głębokich doniczkach - w jednej możesz posadzić kilka różnych gatunków, np. miętę, oregano, tymianek, melisę.

Oregano zimuje w gruncie bez problemu. Cząber górski (Satureja montana) także, natomiast cząber ogrodowy jest rośliną jednoroczną. Oregano przycinasz w trakcie całego okresu wegetacji, uszczykując górne pędy z listkami, które nastepnie suszysz i przechowujesz w szklanych pojemnikach. Natomiast na zimę, gdy pędy uschną, wycinasz je tuż przy ziemi. Z cząbrem postępujesz podobnie, zbierasz pędy wierzchołkowe, ale przypuszczam, że nie należy kompletnie wycinać pędów na zimę.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
wirtuozo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 paź 2014, o 11:59

Ratunek dla ziół

Post »

Witam

Kupiłem 2 tygodnie temu zestaw ziół: tymianek, rozmaryn, cząber, oregano, lawendę i doniczkę papryczek czerwonych. Zwlekałem z rozsadzeniem ich do nowej ziemi i trochę zmarniały. Czy zastosowanie odżywki na tym etapie ma sens(np. GHE Total Bloom) czy trzeba spisać je na straty? Nie ukrywam, że chciałbym odzyskać życie roślinek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Re: Ratunek dla ziół

Post »

Daruj sobie ratowanie. Masz już suszone zioła ;:173 Szkoda czasu i środków. Lepiej zakupić nowe rośliny, nowe podłoże (do kaktusów/sukulentów) i nie podlewać tak często. Takie moje zdanie. :roll:
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
wirtuozo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 paź 2014, o 11:59

Post »

Dlaczego akurat to podłoże?
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Post »

Zioła to gównie rośliny śródziemnomorskie, które rosną na bardzo przepuszczalnej ziemi. Nie wymagają one zasobnego podłoża, ale oczywiście nawożenie umiarkowane jest wskazane. Zioła nie lubią wilgotnej ziemi, a sama ziemia ogrodowa absorbuje duże jej ilości. Podłoże z dodatkiem keramzytu, żwirku lepiej odprowadza wode.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Post »

Poza tym zioła sprzedawane w sklepach są przeznaczone do spożycia a nie dalszej hodowli. Są na maksa naszpikowane chemią aby tylko wytrzymały aż ktoś je kupi.
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

wirtuozo lepiej kup nasiona i posiej sobie zioła (bazylia, pietruszka naciowa).
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
milenka1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 mar 2015, o 15:51

Jak zasiać zioła w doniczkach?

Post »

Witam :)
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad założeniem malutkiego ogródka domowego. Chciałabym zasadzić w doniczkach 3 rodzaje ziół, które używam bardzo często: bazylię, miętę, szczypiorek. Zastanawiam się jednak, czy lepiej kupić w markecie gotowe sadzonki i przełożyć je do doniczek, czy też kupić nasiona i rozpocząć hodowlę od podstaw.
Nie mam żadnego doświadczenia w sadzeniu roślin, nie wiem jakiej powinnam użyć ziemi i w jaki sposób siać każde z tych ziół (jeśli miałabym kupić nasiona, a nie sadzonki). Czy w przypadku zakupu nasion powinnam umieścić je od razu w docelowych doniczkach, czy też na początek wysiać je w innym pojemniku i później przesadzić?

Bardzo proszę o wszelkie wskazówki - zaczynając od tego, jaką formę hodowli wybrać po opis, w jaki sposób posiać każde z ziół.
holoais
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2015, o 08:35

Zioła w doniczce

Post »

Witam,

Pierwszy raz posadziłem zioła w doniczce. Doniczka ceramiczna a w niej: oregano, bazylia, cząber, lubczyk i szałwia.
Użyłem gotowego podłoża do wysiewu. Niestety 3 miesiące minęły a w tej doniczce szału nie ma :-(
Bazylia i szałwia w ogóle nie urosła a reszta ledwo co.

W czym może być problem?

http://www.echostar.pl/~ais/pub/12345.jpg
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Re: Zioła w skrzynkach,donicach...

Post »

Witam jestem tu nowa i pełna dylematów raczkującego "ziołowego miłośnika " :D
Mój M. skonstruował mi na balkon dużą drewnianą donicę z pergolą wymiary : 40x40x100 ;:138
Mam już kupione rozsady ziół od zaprzyjaźnionego punktu ogrodniczego.
Zakupiłam następujące rozsady:
- kolendra
- szałwia lekarska
- bazylia
- bazylia czerwona
- oregano
-pietruszka naciowa
- melisa
- majeranek
- tymianek
- lawenda
Chciałabym posadzić te zioła w dwóch rzędach po 100 cm jednocześnie utrzymując hierarchie wysokości tych ziół tj.
niższe pokrojem do przodu , wyższe do tylnego rzędu.
Czy pomoże mi ktoś ustalić jak mam je rozmieścić gatunkowo aby nie zasłaniały się nawzajem ?
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Re: Zioła w skrzynkach,donicach...

Post »

Oto moje donicowe szaleństwo :lol:
Szałwia lekarska, melisa i lawenda powędrowały do ogrodu :)
U góry posadziłam truskawkę i dwie poziomki :tan

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”