Balkon, fiołki i inne roślinki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jadviga
50p
50p
Od: 27 kwie 2015, o 10:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Balkon, fiołki i inne roślinki

Post »

Witaj, Melaso,
Dziękuję za wczorajsze odwiedziny, dzisiaj ja - z rewizytą :) Pięknie tu u Ciebie, masz mnóstwo przepięknych roślinek, z pewnością będę zaglądać. Ja oprócz fiołków mam też zielone pnącza, te ogólnie znane jak cissusy, rojcissus, fatsja. Ożywiają mi ściany, niedługo będę mieć chyba w domu dżunglę :) ale ja to lubię.
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

Kiedyś kupiłam takiego miniaturowego cyklamena (spodobał mi się zestaw z doniczką), ale niestety był tak przelany, że nic z niego nie było... nie dał się już uratować. Moja mama kiedyś dostała dużego i naprawdę ładnie jej kwitł. A tak swoją drogą, to nie rozumiem jak osoby pracujące w kwiaciarniach mogą się nie znać na roślinach i podlewać je do tego stopnia, że ziemia w konsystencji przypomina bagno. Chyba wynika to z lenistwa- podleją raz i mają nadzieję, że ktoś szybko kupi.
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
Tryamour
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I jak tu nie zakochać się w fiołeczkach? Tak pięknie je pokazujesz, że aż chce się powiększyć swoją kolekcję :wink: :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękne fiołeczki są u Ciebie :D
I niezapominajki...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p
Od: 25 lip 2014, o 18:47

Post »

justyna111,

przelanie cyklamena to go chyba zabija na amen. Duże cyklameny jakoś nie są trwałe. Też je miewałam, miewała rodzina i znajomi i zawsze to był kwiatek na kilka tygodni.
Ta miniaturka mnie zainteresowała, bo moja jest nie do zdarcia. Zamiera i odradza się, a potem ochoczo kwitnie. Za co ona mnie tak lubi? ;:219
Co do pracowników w kwiaciarniach, to wydaje mi się, że akurat tam pracują pasjonaci tacy jak my, którzy potrafią zadbać o rośliny. Ale Castorama lub Obi, czy Praktiker to pożal się Boże. Mam wrażenie, że na dział ogrodniczy idzie się za karę. Kwiaty ususzone albo przelane. Wszystko, byleby dobić roślinę. Lepsze wrażenia mam z LM, bo kiedyś widziałam jak dziewczyna pracująca tam podlewa kwiaty. Po prostu je nawadniają. Ale tym to chyba bardziej zależy na sprzedaży kwiatów w dobrej formie, a nie jakiś badylaków.

Tryamour,

dziękuję za wizytę :wit Mnie się właśnie wydaje, że zupełnie nie umiem robić zdjęć fiołkom, że innym fiołkomaniaczkom lepiej to wychodzi...

justus27,

witaj i Ty! :wit
Również dziękuję w imieniu fiołków :D A niezapominajki to mój hicior balkonowy aktualnie :wink: Ostatnio na targu wytargałam ( masło maślane) ostatnie sadzonki od sprzedawczyni. Chciałam zrobić kompozycję na grób dziadków. Myślę,że im się spodoba, a poza tym na pewno będzie im dobrze w cieniu. Niezapominajkom, rzecz jasna :wink:

Dzisiaj zrobiłam ożywczą kąpiel fiołkom, a raczej prysznic :;230 Teraz ociekają na stosach gazet na podłodze.
Muszę zrobić przegląd i "powywalać" część z nich, czyli oddać przyjaciółce.
Tańczący Płomień to totalne rozczarowanie. Nie polecam go ;:300 Chociaż chętnie zobaczyłabym u kogoś. Zesporcił się i zdziczał. Czerwona sadzonka wypuszcza tak mizerne kwiaty jakby były po Czarnobylu. No, masakra.
Za to czekam z niecierpliwością na Pow wow. Jeśli kwiaty będą takie jak u jagody, to będę happy :D
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Od: 18 sie 2009, o 13:17
Kontakt:

Post »

Melasko, wrzucę Ci mojego Tańczącego Płomienia, żeby ratować reputację tej odmiany ;:224 :;230

Obrazek

Roztrzepany jak płomień, a kolor ciemniejszy niż na tym zdjęciu :wink:
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p

Post »

Ania.S,

ratujesz reputację odmiany, za to mnie dobijasz ;:oj :;230
Cuuudowny! Ale już nie liczę, że tak ładnie zakwitnie, tzn. po cichu liczę, ale chyba bardziej liczę na Pow wow, którego przecież tez mam od Ciebie. Mój Boże, trzy lata kazał na siebie czekać ;:219

A natchnęło mnie i wrzucę fotki. Właśnie porobiłam parę zdjęć i co by ożywić wątek rzucę parę...
Na początek mój dzielny mini cyklamen.
Kolejne to Tańczący Płomień. Wersja sport i "normal". Obydwie u mnie wyjątkowo brzydkie ;:300
Rob's Cotton Ball posadziłam dwie sadzonki. Jeden oczywiście sport, czyli fioletowy kundelek, pełny, drugi... z drugiego coś będzie. W doniczce stoją/siedzą do siebie tyłem, więc na zdjęciu jest przód - ten jasny i tył - ten ciemny, który mi się nie udał, ale jest ładny :wink:
Do tego 100% kundelek fioletowy, który dziwnie rośnie. Ma małe listki i dość często muszę mu obrywać dolne listki, bo po prostu usychają czy coś, wskutek czego tworzy tak jakby gałązkę. Myślałam, że zdziczał, ale moja koleżanka ma identycznego fiołka, więc przyjmuję, że to taka "odmiana" kundelka.
A na końcu fiołek leśny. Tu w kompozycji na cmentarz, ale nie wiem, czy się przyjmie...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

Fiołasy prosto po kąpieli, ;:333 ale trzeba pamiętać, że po kąpieli dobrze jest postawić fiołki w miejscu zacisznym, bez przeciągów, bez słoneczka.
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p

Post »

wwwiola,

tak, tak, one tylko na sekundę na potrzeby sesji. Wciąż stoją na gazetach w pokoju, w miejscu zaciemnionym i czekają na obeschnięcie :wink:
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Tańczący płomień ma bardzo ładny, głęboki kolor, tylko chyba pąki mu się nie do końca rozwinęły :? NN bardzo ładnie kwitnie, naprawdę cieszy oko. Wszystkie fiołasy takie czyściutkie, wyszorowane :wink: Ciekawe, czy Ci się ten leśny fiołek przyjmie. Wydaje mi się, że one to jednak najlepiej się czują gdzieś na działce, wtedy ładnie kwitną każdego roku.
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ja jeszcze do Płomienia... ;:224 :;230

Jak długo on ma te kwiatki? i które to jego kwitnienie? Ja bym mu dała jeszcze trochę czasu i szansę... :uszy

Aha, a listki po kąpieli najlepiej osuszyć ręcznikiem papierowym to nie będą się robiły plamy. ;:196
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Biedny Płomień, to żeś mu reklamę zrobiła ;:306
Zdziczał Ci zupełnie, może spróbuj jeszcze raz z liścia rozmnożyć?
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p

Post »

justyna111,

tak, Tańczący Płomień ma bardzo ładny kolor, tylko płatki mu się nie udały. Fiołek leśny oczywiście się nie przyjął. Szkoda, bo kiedyś mi się to udało, znaczy przeszczepienie na grunt doniczkowy, ale chyba wymęczyłam tę wiązkę wyrwaną z suchej ziemi i dlatego padł. No, trudno.

Ania.S,

to chyba jego drugie kwitnienie. Zaraz wkleję zdjęcia, bo rozkwitł zupełnie. Ja nic nie mam do odmiany samej w sobie. Po prostu mnie się on nie udał, w przeciwieństwie do Silly Girl, która jest "cud, miód i orzeszki" :tan I do Rob's Vanilla Trail, które też u mnie pączkują i zazwyczaj cudownie kwitną. Czekam też na Pow wow. Tak to jest, czasem coś zaskoczy, a czasem nie :wink:

illonka,

te okazy chyba pójdą w świat, do mnie wyrafinowanych i wymagających rąk, a ja poczekam na Pow wow, a potem poszaleję z innymi czerwieńcami. Ty już wiesz jakimi... ;:306

No to fotki. Osławiony Czerwony Płomień. Wersja standard ;:300 i sport :;230
Potem fotka wespół z kundelkiem, co by pokazać jakie ładne kwiaty potrafi kundelek wytworzyć. Jest też Silly Girl ;:97
I kolejny kundelek, mój pierwszy z pierwszych, dlatego okaz sentymentalny.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Kundelki jak zwykle niezawodne. Ten z ostatniego zdjęcia ma bardzo ładnie cieniowane kwiaty. Silly Girl urocza jak zwykle. Przesadziłaś ją już do mniejszej doniczki? Ostatnio czytałam, że powinna mieć taką o średnicy około 5 cm. Tańczący Płomień całkiem ładny, tylko te płatki takie nieogarnięte do końca ;:306
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Kontakt:

Post »

Piękne słoneczne zdjęcia ;:138
Płomyk ma ślicznego pełnego kwiatuszka i kolor udało Ci się idealnie złapać, zobaczysz że jeszcze chwilkę i te płatki mu podrosną jeszcze ;:172
Po prostu ten typ tak długo się rozwija :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”