Kawałeczek słońca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałeczek słońca na ziemi

Post »

Kasiu, jak się widzi takie szkody w ogrodzie, to nerwy straszne biorą Obrazek Chuchamy, dmuchamy a tu o, takie coś i du...a Obrazek
Miłeczko, właśnie zrobiłam mocne postanowienie, żadnych powojników spoza grupy vitacella. Jako początkująca z tymi roślinami, niepotrzebnie kupowałam wielkokwiatowe. Obrazek Mocno się zraziłam, więc albo koniec, albo vitacella
Lucynko, hmmm, właśnie nic nie robię konkretnego. Przy sadzeniu dałam obornik granulowany w korzenie i dość często podlewałam, póki była słabo ukorzeniona, aby miała wilgoć. Poza tym nic więcej. Ale mojej siostrze (razem kupowałyśmy i sadziłyśmy) kwitła nawet w słońcu w drugim roku większą ilością kwiatów. Nie wiem, może zależy to od sadzonki :?: Ale pogrozić nie zaszkodzi, słyszałam że to pomaga Obrazek
Aneczko, powojniki dostały nadmanganian i czosnek w korzonki, a tu taka lipa. Powiedziałam sobie dość Obrazek, jak jeszcze kiedyś się skuszę, to tylko vitacella. A tamtych uwiędłych pędów z nerwa zdążyłam się już pozbyć Obrazek
Witaj z powrotem Iwonko, Obrazek, widziałam, że ogródek cierpliwie czekał z kwiatkami na Twój powrót ;:108 Teraz tylko ostrożnie, nie forsuj się od razu. Powolutku wchodź w prace ogrodnicze. Co się odwlecze, to nie uciecze ;:198
-------------------------
Dziś piękna pogoda, choć miało nie wiać, a wieje. Ogródek na pewno odwiedzę, choćby nawet tylko na grilla Obrazek Miłego dnia :!:
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuza łączę się w bólu. ;:196 Mnie wiatr potargał Solinę i urwał duży pęd. Odpoczywaj w słońcu. :wit
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu już nie mam słów na te zniszczenia ogrodowe, skrzydełka normalnie opadają... ;:199

A pogoda jednak dopisała, wiatr ucichł i piękne słońce dało uczucie wczesnego lata ;:215
Posadziłam kilka roślinek, dosłownie kilka, a potem grillek i błogie lenistwo... mmm...bajka ;:333
Oczywiście kilka fotek również udało się pstryknąć ;:108

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

I tulipany, póki jeszcze są :wink:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Piękne widoki. Bardzo ładny floksik. Grilla i ja zaliczyłam. Choć nie takiego jakiego sobie wymarzyłam.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ostatnia seria zdjęć wyszła bardzo ... apetycznie, wręcz słodko! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

kwieciście landrynkowo :D
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zuza, świetna sesja, faktycznie wyszła bardzo cukierkowa :lol: a cóż to jest na pierwszym zdjęciu? ;:oj
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki dziewczyny, u mnie biały i wszelkie odcienie różu w większości, więc landrynkowo będzie ;:108
Kiedyś było prawie wszędzie zielono, to teraz zielono-landrynkowo ;:306
Sabinko na pierwszym zdjęciu to lewizja.
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ojej :!: co to takie piękne na pierwszej fotce , różowe? i w ogóle piękne fotki pokazałaś , takie wyszukane tulipany ..... ;:138 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Twoje hortensje-to zagadka. U mnie wszystkie, ogrodowe i bukietowe mają spore listki.
Tulipany Angelique też są moimi ulubieńcami, kwitną w pierwszej kolejności i wnoszą świeżość na rabatach.
Ciekawie zrobiłaś nową rabatkę, a jak wypełnią je rośliny to będzie szał.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Skoro już doczytałam,że na pierwszym miejscu jest Lewizja, to mogę teraz pochwalić za nietuzinkową urodę i już nie pytać o jej imię. ;:131
I muszę aż powzdychać... ach, och, ech... masz na rabatach moje ulubione (dwa z czterech) kolory. ;:167 ;:215 Majstersztyk.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Zuziu, pomału, pomału, wiem i tak muszę, choć serce się rwie to ciało nie może, cudnie się robi ;:138
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolcia, ta roślinka to lewizja. Tulipany wyszukane... w Biedronce i Auchanie ;:306
Aniu-MonaeS, właśnie tak jak mówisz - ta hortensja to zagadka. Wolałabym jednak, aby nadrobiła, niż żeby ją coś podgryzało, lub tłamsiły ją korzenie tuj. Też czekam aż rośliny na nowej rabacie się rozrosną, nie jestem dobra w planowaniu takich nasadzeń, więc czekam jak będzie wyglądał efekt końcowy :roll:
Aniu-aneczka1979, Lewizja ma nietuzinkową urodę jak kwitnie, ale nie jest łatwą rośliną w uprawie. Moja w tym roku kupiona, ale jak czytam w necie, to pewnie nie przetrwa u mnie do przyszłego sezonu. Tak to jest, jak się kupuje część roślin "na wygląd" ;:131 A moje ulubione kolory poza białym i różem, to niebieski i fiolet. Takie rośliny w 95% znajdują się w moim ogrodzie. 5% to jakieś tulipany czerwone, które wkomponowały się w resztę, i jedna róża kupiona w tym roku (sama nie wiem, chyba pod wpływem chwili ;:198 )
Iwonko, na szczęście Twój ogród nie potrzebuje już wielkich zmian, więc i prace nie będą mocno ciężkie. A powolutku, to wszystko się zrobi ;:108
---------------------------
Podglądałam wczoraj mojego ville de lyona, którego dwa pędy wycięłam z uwiądem. Wydaje się, że reszta jest ok. Rośnie razem z różą white new dawn i tak się w nią wplątał, że trudno go już wypatrzeć. Jak nie będzie wciąż padało i wiatr zelżeje, to może się uchroni przed dalszą chorobą. Muszę tylko pomyśleć o towarzystwie pod korzeń, bo jest jak na patelni w słońcu.
Na innych uwiądu nie widzę (na razie :twisted: ), ale zrażona i tak jestem. Jak już postanowiłam - albo viticella albo z powojnikami koniec.
Moja zasiana NN roślinka znikąd, chyba będzie dynią, jak wskazywała Sabinka. Ma już ze trzy liście i taki "wąsik", nie wiem, chyba czepny. Jak wygooglowałam to do dyni podobne. Jak tak, to muszę usunąć ;:222
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuzka zostaw dyńkę. Będzie jak znalazł na Halloween, jeśli smak Ci nie odpowiada. ;:215
A przecie trąbię wszem i wobec, by zaczynać od powojników włoskich! Przynajmniej byś się nie zniechęcała. ;:124
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza biel czysta i z dodatkami mnie zachwyca. ;:138 Lewizja pięknie sfotografowana. W ogrodzie muszą być straty, mnie wściekła za zniszczenie gniazda, nornica zjada tulipany, przeorała poletko truskawkowe i warzywnik. ;:145
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”