Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy

Post »

Ta Twoja skarpa od dawna mi sie podoba. Tylko trudno się uprawia roślinki na takim podłozu.
Awatar użytkownika
terraza
100p
100p
Od: 15 sty 2012, o 16:29

Post »

Jagusiu, jak miło że jesteś... ;:138
Akurat minął rok kiedy odwiedziliśmy Cię wracając z Milanówka. Zresztą w ogrodzie gościliśmy kilkakrotnie....
Dwie gospodynie potrafią o niego zadbać. Jesteśmy pełni podziwu dla Babci. ;:108
A te tereny "przykościelne" można fajnie zagospodarować (skąd my to znamy...). Widzimy, ze i u Ciebie rodzą się ciekawe pomysły.
Pozdrawiamy serdecznie. Tereska i Tadeusz. ;:196
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Beatko a jak się spisuje Twoje oczko wodne i pompa, ciekawa jestem bo i ja w końcu zaczęłam tworzyć takie mini oczko i muszę kupić jakąś pompę, najlepsza byłaby solarna.

-- 1 maja 2015, o 15:16 --

Beatko a jak się spisuje Twoje oczko wodne i pompa, ciekawa jestem bo i ja w końcu zaczęłam tworzyć takie mini oczko i muszę kupić jakąś pompę, najlepsza byłaby solarna.
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Witaj Beato :wit

Cieszę się, że wróciłaś razem z wiosną.
Wielkie zmiany w nasadzeniach.
Zawsze się uśmiecham gdy czytam -Nie traktuj życia serio...
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Beato cieszę sie że już jesteś.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

No i co ta JAGUSIA wątek otworzyła i każe nam go prowadzić ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to prowadźmy ;:306
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Dzieweczki kochane :) prowadźcie go jak najbardziej, jeszcze focie wstawiajcie. Żeby wesoło i radośnie było.

Aniu :)
Moja skarpa jest ciągle czyms tam obsadzana. To co przetrwa zostaje. Puste miejsca zapełniam kolejnymi roślinkami. I jakoś to leci....

Teresko :)
Już rok minął.....? więc najwyższy czas pojawić się znowu - zapraszam serdecznie :)

Beatko :)
Cała prawda w kilku słowach. Na pewne rzeczy nie mamy wpływu, niestety. Cieszmy się z tych naszych małych zwycięstw, one nadają smak naszemu życiu. A porażki.... do śmieci z nimi.

Halinko :)
Cieszę się, że nie zapomnieliście o mnie. Muszę koniecznie zajrzeć do Ciebie, bo nie byłam po remoncie... I zapraszam do mnie, jak będziesz w rodzinnych stronach.

Krysiu :)
Otworzyłam wątek w bardzo zapracowanym dla mnie okresie. W pracy biegłego mamy, w domu wiosenne porządki. Ale postanowiłam "ruszyć z wiosny"....

Iwonko :)
Właśnie wczoraj, spoglądając na moje żółte i białe epimedia wspominałam CIę z wdzięcznością a zostawiłam sobie Ciebie na koniec, bo poniżej fotki będą mojego oczka wodnego.

Dla przypomnienia. Tak wyglądało moje oczko wodne po wybudowaniu:

Obrazek
Przez dwa lata działało jak "złoto". Było radością zarówno dla nas jak i dla mieszkających w okolicy ptaszków. Pompa solarna za 150zł spełniała moje oczekiwania w 80%. Fontanna miała 5 różnych końcówek, więc nie zdążyła się nikomu w sezonie znudzić i opatrzeć.

Obrazek

Głównym minusem był brak akumulatora. Wystarczyło, że słońce na chwilkę zaszło a już pompa przestawała działać i nici z fontanny. I jak to u mnie bywa... los przyszedł mi z pomocą w postaci rozwydrzonego bachora, który w chwili naszej nieuwagi zaczął rzucać kamieniami do oczka. Dodam że było to te "kamyczki" które na zdjęciach ułożone są wokół oczka. Mimo, że zdążył wrzucić tylko dwa to szkody powstały nieodwracalne. Byłam tak zła. że zostawiłam moje oczko samopas na zimę. Jeszcze miesiąc temu przedstawiało obraz nędzy i rozpacz:

Obrazek

Po zimie, oczko dostało nowe oblicze. Jeszcze nie wiem, czy to ostateczny jego wygląd.

Obrazek

Fontanna zamówiona - już z akumulatorem czeka na przesłanie, więc za kilka dni dorzucę tu nowe zdjęcie, mam nadzieję. Więc pewnie też coś zmienię żeby jakoś ją wpasować :)
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jagusiu nawet nie wiedziałam, że istnieją pompy solarne do oczka. Mnie też by się taka przydała. Nie mogę uporać się z glonami .
Będziesz sadziła jakieś roślinki w oczku? :)
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tajeczko :)
ja kiedyś przez przypadek znalazłam taką kaskadę z obiegiem wody zamkniętym: trzy dzbany z których woda się przelewa do zbiorniczka poniżej. Ale całość wyglądała strasznie sztucznie: dzbany plastikowe na takim byle jakim stelażu , nie wiem czy też plastikowym. Ale była w komplecie z baterią słoneczną. Zaczęła szukać na allegro i znalazłam tylko taką co kupiłam dwa lata temu. Dopiero później znałam taką z akumulatorem. Gdy włącznik jest włączony - zasilanie akumulatorowe włącza się automatycznie, gdy zajdzie słońce. Gdy włącznik jest wyłączony zasilanie akumulatorowe nie włączy się. W mojej w ogóle nie było akumulatora więc jak tylko słońce schowało się za chmurę fontanna przestawała działać, nie mówiąc już o wieczorze czy nocy. Cena takiej lepszej to tylko 25zł więcej. Ta którą dzisiaj kupiłam kosztowała 175zł +przesyłka kurierem 15zł. i dodatkowo ma gratisie podświetlenie 5 diodami led :) ciekawe jak to będzie wyglądało.

ps. nie rozumiem dlaczego nie mogę wpisać "allegro" przez jedno o. W edycji postu mam jedno "o" a jak się wyświetla post to jest w nim trzy razy "o"
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem, ja mogę przez tyle "o o o" ile chcę ;:306 nie nie mogę, poprawia ;:306
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję bardzo za obszerne wyjaśnienie. ;:196
Twoje oczko wodne na nowo będzie cudne i dzięki pompie woda ciągle czysta, prawda? :)
Awatar użytkownika
kamil888
500p
500p
Od: 26 lip 2012, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :wit
Skarpa jest super a oczko ;:215
Ja również zastanawiam się nad kupnem pompki solarnej do oczka, szukałem kiedys na allegrooo i znalazlem chyba taką sama, jak Ty sobie kupiłaś :)
Ogród w Bieszczadach
Pozdrawiam Kamil
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tajeczko :)
Dokładnie tak. Przez cały sezon wodę tylko uzupełniałam.

Kamilu :)
Ja mam bardzo ograniczone możliwości finansowe, stąd pomysł na oczko wodne zrobione z piaskownicy dla dzieci. Trafiła mi się na wyprzedaży w jednym z supermarketów za 20 zł wściekle niebieska - musiałam ją przemalować. W sumie to oczko za 10 zł bo piaskownica składała się z dwóch takich muszli. Taka pompa przy takim małym oczku jest wystarczająca i niedroga jednak zwróć koniecznie uwagę czy posiada akumulator, bo bez tego w dni pochmurne, bądź wieczorem twoja pompa działać nie będzie.
_______________________________________________________________________________________________________

Troszkę takich roślinnych zdjęć wrzucę dzisiaj, bo wiosna minie a ja nie zdążę się pochwalić. Na początek po prośbie. Może ktoś mi zidentyfikuje tą roślinkę:

Obrazek

i jeszcze sam kwiatuszek:

Obrazek

jakość problematyczna ale zepsuł mi się mój nikon i muszę operować sprzętem zastępczym niestety :(
W tym roku pięknie zakwitły cesarskie korony, aż szkoda ze mamy ich tak mało :

Obrazek

czasami trzeba zajrzeć "pod ogon" aby w pełni docenić ich piękno:

Obrazek

co też ta Pani Natura sobie myśli chowając przed nami takie detale:

Obrazek

i jeszcze kilka zdjęć starszych. Tutaj wypatruję pierwszych oznak wiosny. Rannik zimowy 16 lutego:

Obrazek

a pod koniec marca w pełnym rozkwicie:

Obrazek

piękności:

Obrazek

cieszynianka też jako jedna z pierwszych rozkwita:

Obrazek

i oczywiście ciemierniki:

Obrazek

jeden w drugi śliczne

Obrazek

cała masa się ich wysiała

Obrazek

Więc jeśli by ktoś chciał....

Obrazek

tylko nie wiadomo na co się trafi

Obrazek

bo rozsiały się wszędzie tylko nie wiadomo do końca które :)

Obrazek
garbowski
200p
200p
Od: 25 sie 2014, o 17:08

Post »

Jak miło znowu poczytać, fajne zmiany, będę podglądał, o ile pozwolisz :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”