Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże i hortensje. cz. 15

Post »

Wandziu, teraz chyba znalazłam - co powiesz na tulipan Aquila? Sorry, ale na poprzednich zdjęciach nie było widać żadnych przebarwień :oops:
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mnie też ten żółto - czerwony tulipan wpadł w oko. Kupiłaś u Benka? Jeśli tak, to będę polować jesienią
Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wando, niesamowity spektakl tulipanowy ;:180 Ciekawi mnie tylko, jak to wszystko zmieściłaś między innymi roślinami ;:oj
Niestety z nazwami u mnie krucho, a szkoda, bo też mam te żółcielki z czerwoną obwódką i jak większość figurują pod nazwą "nn" ;:173
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Poszalałaś Pani z tulipanami - piękne ;:63 . Cały czas się zastanawiam, jak sobie radzisz z nazwami roślin - ja już dawno odpuściłam ;:224 . Tym bardziej, że tulipanów jest takie mnóstwo - nie mam cierpliwości (nigdy jej nie miałam ;:306 ).
Zapytam za nifredil - jak to zmieściłaś u siebie ;:oj . Może masz jakiś patent?.
;:79
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Wandziu, mnie też zachwyciły te piękne tulipany, są takie eleganckie i jeszcze ta czerwona kryza dodaje im uroku. ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Cyma, ja się nie poddaję i dobrze zrobiłam, bo zobacz nasza Elwi rozpoznała moje żółte tulipanki i teraz wiem, jaką mam odmianę i gdy mi kiedyś wyginą, to już będę wiedziec, co kupować :D
Elwi, ;:180 ;:180 ;:180 kochana, jesteś wielka. Tak to one. Aquila!!! Podejrzewałam jeszcze Jewel of Spring, a właściwie spot tej odmiany, czyli Akebono. Jednak mają one taki zielony przylistek, którego u moich nie ma i on mi nie pasował. A Aquila go nie ma. Dzięki, dzięki ;:196 Ciekawe, jak do tego doszłaś?
Danio, nie kupiłam go u benka, ale on chyba ma tę odmianę. Nie wiem, gdzie kupiłam, bo to jakaś pomyłka. Kupowałąm w kilku źódłach. Dopiero, gdy wszystkie odmiany mi zakwitną, to dogąą eliminacji dojdę co i jak.
Nifredil, ja bym jeszcze zmieściła u siebie drugie tyle, bo cebule zawsze się gdzieś wciśnie. Jesienią znów ruszam na zakupy. Lubię to jesienne sadzenie :lol: Sabinko, żółtaski zostały rozpoznane przez Elwi. Zerknij wyżej. ;:108
Pulpa, jak sobię radzę z nazwami? Po prostu robię zdjęcia etykietkom i potem mam jak na dłoni co i jak. Cebule sadzę wszędzie gdzie się da, nawet między starymi tulipanami i dlatego czasem robi mi się mieszanka, ale mi to nie przeszkadza, bo lubię taką radosną wiosnę.
Stasiu, żółte są ładniutkie, choć pomylone. Nie zawsze tak się cieszę. Bo mam też inne pomyłki, które mnie strasznie wkurzają. Kolor żółty jest u mnie tylko na początku wiosny, a potem to już nie mam żółtych kwiatów.

-----
A u mnie nadal tulipany. Może to i nudne, ale teraz przecież jest ich czas i trzeba się nimi cieszyć, bo niektóre odmiany już powoli odchodzą.
Obrazek

Obrazek

Masquotte to z tej serii tulipanów o postrzępionych płateczkach.
Obrazek

American Dream stały się niesamowicie żarówiaste. Emanują energią jak płomienie.
Obrazek

Widok z piętra.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Wandziu, cieszę się, że trafiłam :D Szukałam w googlu po grafice. Fuksnęło mi się :wink: Tulipany to mój konik i też lubię wiedzieć jak wygląda dana odmiana.
Pokazuj tulipany, pokazuj ;:108 Za dwa, trzy tygodnie już ich nie będzie, pozostanie oczekiwanie na jesienne szaleństwo zakupów ;:306 Super ujęcia z balkonu ;:215 Widać dokładnie jak masz skomponowane rabaty :D A skomponowane bardzo ładnie, podglądam, żeby odgapić ;:183 Moją zmorą jest to, że na rabatach nie mam żadnych iglaków ani zimozielonych roślin, więc od listopada do kwietnia wyglądają one tragicznie :evil:
Horizon ;:167 Wpisuję na jesienną listę ;:224
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Wandziu widzę , że tak zaplanowałaś i zapełniłaś rabaty od wiosny ;:333 ,że na chwasty u Ciebie nie ma już miejsca!!! ;:63

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Elwi, super, że Ci się udało. Ja też szukałam w grafice, ale doopa blada wyszła. :wink: Jeśli chodzi o rabaty, to ja mam dużo róż i hortensji, a więc można sobie wyobrazić, jak to pusto wygląda wiosną. Same gołe patyki. Zresztą do tej pory mam tak w niektórych miejscach, więc pokazuję tylko te rabaty z tulipanami, a tamte łyse na razie trzymam w zanadrzu. Iglaki oczywiście stanowią szkielet ogrodu i choć dawne uczucie do nich mi już nieco minęło, to jednak uważam, że muszą one być w ogrodzie w jakiejś rozsądnej ilości, aby dawać tło dla innych roślin.
A może pokusisz się na zidentyfikowanie tej odmiany? Tulipany są dość wysokie, 50cm i mają chaakterystyczną cechę: mocno paskowane duże liście. Zielone w bordowe paski.
Obrazek

Marpa, jeśli w jakimś miejscu nic nie rośnie, to wiadomo że rosną chwasty. Chyba że się wyłoży ziemię korą, ale u mnie jest to niemożliwe, bo z dębów spada jesienią tyle liści i innych śmieciuszków, że wiosną trzeba to porządnie wygrabić. Niestety grabi się wówczas razem z korą. Tak więc staram się zasłonić ziemię roślinkami róznego rodzaju.

Pozdrawiam wszystkich gości patriotycznie w związku z jutrzejszym polskim Świętem.
Obrazek
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i zamówiłam róże na razie tylko 2 ,ale będę znała ich nazwy chopin i troika,kupiłam też bergenię i jeszcze 1 żurawkę ,chociaż taką już mam .Jesienią eż planuję róże ale w takich pastelowych kolorach ,ale na razie musi mi to wystarczyć .Twoje tulipany są cudne ,zresztą jak cały ogród ,ja swoje pomieszałam i tak posadziłam .Szwagier kupił mi za granicą ,wyszło bardzo tanio.
Pozdrawiam Teresa ;:3
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, oj tam zaraz nudnie... Przecież tulipanki cudne, a ich kwitnienie jest przecież takie krótkie. Pięknie u Ciebie!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Wiosną bez tulipanów byłoby smutno - one tyle koloru i energii wnoszą ;:215 . Na poprzedniej stronie pokazywałaś kępę czerwonych tulipanów, pomylonej odmiany. Ja też mam takie NN sadzone jesienią :( . Chyba kupowane w B...ce. Myślę, że kupiłam, bo kolor na zdjęciu był bardziej żarówiasto-pomarańczowy. No cóż, niech żyje Fotoschop ;:224 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu nudno to będzie po kwitnieniu tulipanów, teraz są największą ozdobą ogrodu. Twoja Elegant Lady dawno kwitnie, a u mnie nadal pąki. Bergenie mają śliczne zdrowe liście, a bukszpan w najładniejszej fazie świeżych przyrostów. Widok na większy fragment, daje prawdziwy obraz dojrzałego ogrodu. ;:215
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Wandziu przepiękne te Twoje tulipany, u mnie mało ich kwitnie, część wyginęła, bo ich nie wykopuję a część wyżarła mi nornica w tym roku to urządziła sobie stołówkę w moim ogródku i co rusz coś mi podjada, :145 więc jesienią trzeba będzie trochę cebul dokupić.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Moje Elegant Lady też w pąkach, tak jak u Sonii a Twoje Wandziu już dają pokaz. ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”