Pomidory pod folią cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
piotrpex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2015, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Wybiegnięte sadzonki

Post »

W świetle niniejszych wypowiedzi (dość starych, nie kierowanych do mnie):
jode22 pisze:Rozsada wyciągnięta w domu długo dochodzi do siebie. Te międzywęźla przecież się nie skrócą a i łodyga mocno nie zgrubieje. Grubieć zacznie wyżej. Zobaczysz, że za miesiąc czy dwa, łodyga na dole będzie cieńsza niż na górze, a przecież powinno być na odwrót. Po prostu u zbyt długo przetrzymanej w domu łodyga zaczęła częściowo drewnieć i tego nie zmienisz.
Yvona pisze:...może go zetnij? Górę wsadź do wody, żeby się ukorzeniła, a wysadzona część puści wilki, z których wyprowadzisz pęd.
forumowicz pisze:... Musi jednak zostać choć jeden węzeł tj. miejsce skąd wyrastał jakikolwiek liść... Brawo Paweł, że pokazałeś tu forumowiczom co można zrobić z za wcześnie posianymi pomidorkami, że zamiast jednego badyla są dwie porządne sadzonki. Ale nie trzeba być sępem. Jak trzeba ciąć to się tnie bez sentymentów.
Czy postąpiłem słusznie ? Chodzi mi o wysokość cięcia górnych części (który to węzeł ?). Zostały mi także sadzonki w doniczkach ogłowione (z pomiędzy których liści pomidor wypuści wilki ?). Niektóre są bardzo mocno wybiegnięte. Ale te, które są "w miarę", w którym miejscu ciąć ? To była pierwsza partia pomidorów, które wysiałem za wcześnie, bo 28 lutego. Na szczęście mam sadzonki młodsze z okolic 20 marca, natomiast co do tych pociętych - może do gruntu pójdą. Są to: black cherry oraz figiel. Może ktoś chce kilka ? ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.2

Post »

Powiedzcie mi, czytam że w czasie chłodu do foliaka dajecie znicze ja mam 40 metrów kwadratowych, ile zniczy dać w razie przymrozków.
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

Ja na 25m^2 daję 4-5 wkładów i nigdy mnie nie zawiodła ta ilość. Na 40m około 8-10 powinno wystarczyć.

Dodam że prognoza się sprawdziła i dzisiaj rano (około 4:00) samochody zamarznięte i bez skrobania szyb się nie odbyło ;:185 Dzisiejszej nocy także prognozują możliwy przymrozek.

Na szczęście wkłady pomogły i stacja pogody odnotowała najniższą temperaturę 3,8 stopnia w tunelu.
Pozdrawiam Janek
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39

Post »

Masz możliwość sprawdzenia, o której godzinie zanotowana została ta najniższa temperatura? Jeśli tak, to będę wdzięczny, bo nie wiem od której godziny ustawić grzanie w tunelu.
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

Niestety stacja odnotowuje tylko minimalną i maksymalną temperaturę w ostatnich 24h bez przypisanej godziny. Ale nieco po 4:00 rano samochody przymarznięte były.
Pozdrawiam Janek
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kolega kaLo przesłał taką stronkę odnośnie temperatur http://www.meteo.pl/um/php/pict_show.php?cat=2&time=8
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Dzisiejsza noc zapowiada się też z przymrozkami,więc zabezpieczajcie swoje pomidory w miarę możliwości co posiadacie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Największy mróz zazwyczaj jest krótko przed wschodem słońca.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Właśnie włączyłam farelki choć temperatura niby ma być dodatnia 8-)
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Ja się już zabezpieczyłam i jestem spokojna: cały tunel mam obłożony folią bąblową, podwójny dach i farelka chodzi całą noc. Tylko żeby mi prądu nie wyłączyli ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kadrowy
50p
50p
Od: 16 kwie 2014, o 22:58

Post »

Nie okrywałem, dałem 3 znicze i wiadro wody, ziemia jest nagrzana gdyż w dzień powyżej 25 stopni więc na luzie wytrzymają te okolice 3-4 stopni.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Dzisiaj zabrałam rozsadę z tunelu. Trochę noszenia było,ale teraz głowa spokojna :wink:
U mnie ,ponieważ foliak niezbyt szczelny,lepiej się sprawdza przykrywanie sadzonek agrowłókniną niż farelka czy znicze.
Do zniczy to jakoś zupełnie nie mam przekonania :roll:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

U Ciebie Elu to tylko składane łóżko wstawić i można spać. ;:306 Czyściutko-sterylnie i najlepsze z tego -farelka. ;:215
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

Mam 24m? szczelność tak sobie farelka pracuje 15min na 1godz temperatura 5-6C powyżej temperatury zewnętrznej .
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Farelki nie testowałam,ale zwykły grzejnik elektryczny zdjęty ze ściany u sąsiada :wink: ( w ub roku). Efekt był taki,że o 1 w nocy znosiliśmy sadzonki do domu ;:oj ;:306
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”