Nasza nierówna walka :)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
dieseide
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 kwie 2015, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Nasza nierówna walka :)

Post »

Witam Forumowiczki i Forumowiczów :)

od niedawna jesteśmy z mężem posiadaczami niewielkiej działki w ROD. Działka zapuszczona, prawdopodobnie trzy lata nie użytkowana. Ziemia spękana, twarda. Marzy nam się tam trawnik, gęsty, zielony, żeby można było na nim leżeć a dzieci żeby mogły biegać do woli.

Mam kilka pytań do doświadczonych osób: czy można na taki teren wjechać glebogryzarka, czy ona raczej nie da rady ? czy trzeba wcześniej pozbyć się tej trawy, tzn skosić ? Jak już się nam uda przekopać w taki czy inny sposób, jaki nawóz pod trawę powinniśmy zastosować ? czytałam o azofosce, polifosce, oborniku ? dodam że są tam kretowiska, więc pewnie będe najpierw musiała kreta wyprosić :)

bedę wdzięczna za wszystkie rady, czytam forum, ale każda wskazówka jest cenna

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p
Od: 28 mar 2014, o 23:24

Re: Nasza nierówna walka :)

Post »

Witam.
U ciebie, można powiedzieć jest miodzio. U mnie były chwasty wyższe od demie, a nie jestem mały.
Do siania trawy, to już za późno. W ostateczności można by było posiać, lecz bym się wstrzymał do września. A dla czego tak.
Skoś to, potem spal opryskiem ( jak tego nie zrobisz, to posianiu trawy wyrosną chwasty) np. Roundup 360 SL . Poczekaj, aż zmarnieje chwast, a potem to już ciężki sprzęt. Glebogryzarka ogrodowa, taka spalinowa, guzik da. Jak już to duża do traktora. Najlepszy sposób to talerzówka, lub orka. Po takich zabiegach, poczekaj do lipca, sierpnia. jak wyjdzie jakiś chwast, to dalej oprysk. No i we wrześniu, tak po 20-stym, możesz siać trawę.
Jak teraz posiejesz, będzie rosła, ale zrobią się nierówności, ziemia będzie siadała. Wszystko musi nabyć mocy urzędowej ;:306
Tak to ja bym wykonał, w skrócie.
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S :)
Ten sprzęt śni mi się po nocach.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Oj, oj... Pomalutku z tym traktorem, talerzówką i pługami.
Ja wyczytałem coś takiego :"od niedawna jesteśmy z mężem posiadaczami niewielkiej działki w ROD". Ja widzę to tak. Na zdjęciu nr 1 widzimy część ogrodu z drzewami owocowymi, pod nimi widzimy trawnik. Zrobiłem zbliżenie i nie ma tam chwastów. Nie widać perzu - to ważne. Jest trochę mlecza-mniszka jak kto woli, ale tego wykończysz w dwa tygodnie opryskiem na dwuliścienne. Pod drzewami wykoś i zbierz trawę - możesz ją kompostować bo nasiennych nie widać. Miejsca kretowisk wyrównaj lekko szpadlem, rozgarnij grabiami i dosiej troszkę nowej trawy. Podsyp jakimś tańszym nawozem do trawników. I gotowe. Za miesiąc dzieci będą mogły biegać do woli.
Zdjęcie numer 2 to pozostałość po części warzywnej. Szpadelek, widły i kopiecie, wybierając wszystko co nie jest glebą :D Szybciutko. Później rozgrabić zrobić grządki i siać. Daj sobie spokój z obornikami, nawozami itd. Zrobisz to jesienią. Przyszły sezon będzie już inny. Jedyny mankament jaki widzę to urządzenie ogrodu. Jeżeli masz dobrze ustawioną datę w aparacie, to zdjęcia robiłaś ok. godz. 15.00. Zobacz, że sad i świerk rzuca cień na warzywnik. Autor ogrodu, miał słaby pomysł. Drzewa powinny być po prawej stronie ścieżki, warzywa po lewej i słonko pięknie by operowało. Ale Tu musisz grać na tym co masz. Będę skrycie podczytywał i kibicował.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p

Post »

Podejście przedmówcy mi się nie podoba. Przecież tam nie równo jest jak w Himalajach ;:109
Jak się wygoli kosiarką, to dopiero będzie widać góry i doliny.
To wszystko zależy od właściciela działki, czy chce mieć równo jak stół, albo tanim kosztem nie specjalnie. Wiadomo. każdy ma inną wizję i możliwości finansowe. W tym przypadku, to raczej chęci, są potrzebne.
Jak by to było moje. Wyciął bym wszystko w pień, wydarł bym korzenie. Zaorał po kolana i od nowa posiał, posadził rośliny.
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S :)
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taaaa, jakoś w mojej okolicy nie widziałem ciągnika na działce ROD. Tam u was na południu kraju, działki widocznie większe i dojazd traktorem przez alejki łatwiejszy ;:224 A wycinanie zdrowych drzew owocowych bo ktoś je posadził, przypomina obecną sytuację w krajach islamskich. Wysadzają tysiącletnie zabytki bo nie pasują do ich koncepcji Świata. Zniszczenia jak przy usuniętych drzewach, nieodwracalne.
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p

Post »

Faktycznie, u mnie jak ktoś ma działkę mniejszą, jak 1 hektar, to mówią " że typowy mieszkaniec bloku, ma więcej ziemi od niego w doniczkach". A co do tych zabytków. Jak ruina, to zburzyć i postawić nowe. A co do drzew, jak widać, napisałem takie magiczne słowa "posadzić nowe ". Jeżeli, jest ci żal paru owocówek, to co byś powiedział na widok wyciętego w pień 2 hektarowego lasu, co do takiego stanu rzeczy walnie się przyczyniłem. Ale zanim zaczniesz mnie wyzywać od mordercy zieleni. Spokojne, za te 2 hektary zostało posadzonych 5 ;:304
A tak przy okazji porządkowania mojej działki, powaliłem z 10 drzew. Na to miejsce posadziłem ponad 200 drzew i krzewów. Więc wyszło na plus. Więc co do drzew to akurat można zrównoważyć, a nawet przechylić szalę ku Matce Ziemi
Awatar użytkownika
dieseide
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 kwie 2015, o 19:38

Post »

Dziękuję za zainteresowanie wątkiem :) rzeczywiście ciągnik i wszelkie maszyny odpadają, ponieważ jest to działka otoczona z każdej strony innymi działkami i nawet, żeby do niej dojść, muszę przechodzić przez działkę sąsiada wąziutką ścieżką :) ta część z trawą wygląda tylko na zdjęciu tak ładnie, w rzeczywistości jest tam bardzo dużo dołów w których łatwo skręcić kostkę, więc i tak jesteśmy zmuszeni to wyrównać.

Czy rzeczywiście zbyt późno jest na przekopanie tego i sianie trawy ? czytałam że można to jeszcze w maju zrobić? Nie zamierzam wycinać wszystkiego w pień, są tam tylko dwie uschnięte wisienki, które muszę usunąć, i bardzo wybujałe brzoskwinie, nie przycinane, o długich dziwnych gałęziach, sąsiad mówił, że w zeszłym roku praktycznie nie było na nich owoców. Czy to znaczy ze są zdziczałe, czy da się jeszcze je uratować ? i radzicie żeby rzeczywiście nie sypać żadnego nawozu podczas przekopywania?
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p

Post »

Ta można siać w maju, dni są coraz cieplejsze. Jak będzie suche lato, to problem. Najlepiej po 20-stym września. Jest większe prawdopodobieństwo, deszczu, dni są chłodniejsze i krótsze.
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p

Post »

A ta działa nie ma 2x2 metra. Tam małym ciągnikiem, można by było cuda zrobić.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dieseide, wejdź tu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=252 o drzewa zadaj pytanie Ernestowi. Pokaż zdjęcia, myślę, że pomoże podjąć Ci decyzję o drzewach. A trawnik wyrównaj ręcznie. Przecież to nie hektar powierzchni. Wyrównuj i dosiewaj trawę i koś. Z uporem maniaka. Do końca sezonu będzie sukces.
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p

Post »

Jeżeli by ci się nie spieszyło, to bym nie brał nawozu sztucznego po uwagę. Jeżeli jakim sposobem ruszysz całość ziemi na działce, posiej "poplon" nie ma sobie równych roślina strączkowa, np. łubin. Podrośnie do lipca , skopać ziemię i jeszcze raz posiać, we wrześniu powtórzyć kopanie. W taki oto sposób, możesz odpuścić sobie nawóz sztuczny na klika lat, tym bardziej jak ziemia jest w miarę dobra. U mnie w okolicy sieję się tego hektarami i nie ma nic lepszego.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

radekcezar, wyobraźnia Cię ponosi, zaczynając od sprzetu, sianiu trawy i kończąc na wycinaniu drzew. Trzeba ocenić czy wartość drzewa faktycznie pozwala nam na jego wycięcie, nie chodzi tu tylko o owoce bo to najmniejszy problem. Trawnik można zakładać cały sezon, trzeba się tylko do tego przygotować. O sprzęcie się nie wypowiadam bo jeżeli ktoś używa glebogryzarki do "przeorania" trawy (nie mówię już o hektarach które podobno traktujesz tylko glebogryzarką) to nie ma pojęcia o eksploatacji maszyn (temat wałkowany w innym wątku). Nie wiemy nic o działce, a tu takie wielkie plany... może kombajn się jeszcze zmieści? błagam. Wiesz przynajmniej że są przystawki do uprawiania gleby glebogryzarką spalinową która sobie podobno nie da rady? do czego służy glebogryzarka? bo chyba nie do orki.
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p

Post »

PiotrekP. Na litość Pana, gdzie ja napisałem, ze traktuję hektary glebogryzarką, do przeorania trawy. A co może prawdziwa glebogryzarka to prawdziwego ciągnika by sobie z tym nie poradziła ? Hahahahha, no wiesz co, przestań. Ja jeszcze nie u miałem dobrze jeździć rowerem, a już śmigałem ciągnikami z różnymi sprzętami. Więc wiem co taki sprzęt potrafi.
Ja się nie chwalę, lecz jest takie przysłowie " Nie uczcie ojca dzieci robić "
A dlaczego nie mogę wyciąć, nawet zdrowego drzewa, by móc posadzić więcej drzew. może nawet w lepszym miejscu.
Że nad AVATAREM widnieje napis Top Elita, lub Elita, to jeszcze o niczym nie świadczy. Ja mam podeście prawdziwego mężczyzny.
Krótko, zwięźle i na temat. Po prostu koleżanka, chciała porady, to ja swoją napisałem. A tutaj zaraz, że bujam w obłokach. Ja proponuje, żeby każdy napisał swoją radę, a koleżanka wybierze która jej pasuje. A większość z Was skupia się na krytyce innych porad.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

radekcezar, odniosę się do Twojego wpisu. Co do jazdy ciągnikiem, to są dwie możliwości, albo nauczyłeś się jeździć na rowerze w wieku 18 lat, albo łamałeś prawo jeżdżąc bez wymaganych uprawnień :D Masz rację, podpis Elita o niczym nie świadczy...
dieseide, przepraszam za ten wpis. Poszukaj na forum podobnych wątków, jest ich sporo. Na pewno znajdziesz sytuację jak nie analogiczną, to podobną, ponieważ sporo forumowiczów zasiedla działki ROD. Wiele osób uporało się z większymi "dżunglami" i "pustyniami". Dzisiaj mają kwitnące ogrody. Szukaj wyważonych porad. Z czasem, będziesz wiedziała z jakim problemem, do kogo się zwrócić.
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p

Post »

Oczywiście, ze łamałem prawo. Bo jak można mieć Prawo Jazdy w wieku 3 lat. Co do "większości krytyków" byłem nie ścisły. Chodziło mi o całe forum.
A tak nawiasem, temat trochę schodzi na bok. Tak więc nie dokręcajmy śruby. Jak by my siedzieli naprzeciw siebie, to chyba doszło by do rękoczynów :pogon . To się nazywa Syndrom Polaka. Każdy z nas nie da sobie wmówić, że jest inaczej.

Skupmy się nad problemem wyrównania działki. Trzeba przespać temat i zobaczy się jutro.
Idę nynu ;:41
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”