300 m 2 frajdy - część III - ekologicznie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: 300 m 2 frajdy - część III - ekologicznie

Post »

;:223 ;:223 ;:223
Za późno Lucynko , za późno o 2 dni. Nalewka (w ilości symbolicznej) ubija mszyce na porzeczce.
Temperatura spadła o 10 stopni. Moje roślinki na balkonie. Nie zapowiadają deszczu. Wnosić do chaty, nie wnosić ........ ;:219
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mariola roślinki mają być hartowane, a mrozu nie zapowiadają. U Ciebie nie ma deszczu? widocznie za dużo naklęłaś :;230
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu klęłam ..... hmmm .......... skomplikowanie ;:306 Słów niecenzuralnych zasób ograniczony a miałam całą godzinę ;:306. Można powiedzieć - wiązanki kwiatów polskich układałam ;:306 . Napięcie szybciej zeszło. A wyglądałam - lał ;:oj
W kasku rowerowym, w rękawiczkach rowerowych ( nic nie ściągałam bo szkoda czasu) starsza pani miotająca się i mamrocząca pod nosem inwektywy :evil: Dobrze, że okulary słoneczne zakładam zazwyczaj już na podwórzu bo jeszcze półślepa bym latała po chałupie.

Czy ja już pisałam, że 8 krzaczków pomidora pojechało na działkę ? Siedzą w gruncie. Jeżeli czas pozwoli - jutro jadą następne krzaczki.
Deszcz lał nocą. Jutro w nocy też ma padać ale dzisiejsza powinna być pogodna - w/g Meteo.pl http://www.meteo.pl/
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Mariolka odważna jesteś... ja moje budleje z balkonu wczoraj wieczorem ewakuowałam. I nic do gruntu na razie nie sadzę, bo zdaje się, ze w weekend zimnych ogrodników można się spodziewać.
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Mariola liczy na ocieplenie klimatu ;)...
A szczerze mówiąc ja bym nie ryzykowała, bo jakoś nie przypominam sobie takiego roku, żeby wcześniej lub później przymrozku nie było :(.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Mariolka roslinki z balkonu chcesz przenosić do domu, a pomidory zatargałaś na działkę :?: Jak usłyszysz o mrozie to nakryj je chociaż kartonami. Coś mi się zdaje że zostawiłaś w domku a nie sadziłaś pod gołym niebem; ;:224
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny 8 sztuk siedzi w gruncie. Straszycie mnie porządnie ale zostawiam je - zobaczymy, będzie, co ma być ;:224
Jutro wybieram się wreszcie na działkę - pstryknę zdjęcie moim terminatorom.
A ten mój balkon. Na balkonie wiecznie wieje ;:131 Wydaje mi się, że w ziemi tym roślinkom cieplej jest niż na betonie, 15 metrów nad ziemią. W takich mamniunich doniczkach ;:145 . Gleba cieplutka i swojska ;:224
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariolko - ryzykantko - ja nie odważyłabym się jeszcze sadzić pomidorów do gruntu, wszak one lubią ciepełko. Nawet w tunelu jeszcze nie posadziłam, pamiętając o zmarznięciu moich kilku sprzed dwóch lat. ;:222
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Witaj Mariolko - jestem z rewizytą ;:196
Ależ masz śliczną działeczkę!!! Taka dopracowana i zadbana ;:180 ;:180 ;:180
W wolnej chwili przejrzę całą od początku, bo widać, że warto.
I na pewno zgłoszę się, po instruktaż rozmnażania hortensji z patyczków, gdyż mój budżet działkowy sięgnął już dna a hortensje są takie piękne ;:224
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko mam taką sąsiadkę, której mąż od 12 lat prowadzi zapiski kalendarzowe (temperatura, opady, siewy, nawożenia - takie tam). Twierdzą, że u nas na ROD jest specyficzny mikroklimat, w "ogrodników i zośkę" nie mrozi i odkąd ja pamiętam - sadzą pomidory w grunt ok 25 kwietnia. Jak by zmroziło - mam X sztuk na dosadzanie ;:215
Obrazek

Reszta rozsad w domu tez w niezłej kondycji ;:215
Moje lilie domowe (okropnie rachityczne) mają kolor różowy. Wynika z tego, że będę miała wyłącznie różowe lilie ponieważ na działce mam także różowe.
Obrazek

A inna lilia jest taaaaka duża (sadzone tego samego dnia z tymi już kwitnącymi tylko w wielkiej donicy z przeznaczeniem na balkon a w małej z przeznaczeniem na działkę)
Obrazek

Kalla tworzy coraz więcej kapusty (czytaj - liści)
Obrazek

Natomiast żeniszki i lewkonie grzecznie ........ pokładają się na boki na cieniutkich łodyżkach ;:131 . Ja wiem, one chcą do większych pojemników ale ...... mnie się nie chce robić następny bałagan.
Obrazek

Begonia grzeczniusio wyłazi - będzie w tym roku ozdobą ceberka.
Obrazek

A tak, w tej chwili wygląda mój ogródek ziołowy - od góry : pietruszka naciowa, bazylia podzielona na kilka doniczek oraz majeranek. Posiałam także kolendrę ale ona odmówiła współpracy - wzeszła i .... zeszła ;:131
Obrazek

I tyle ;:333
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Masz racje mikroklimat jest ważny, a co do przymrozków czasem się zdarzały nawet na początku czerwca!, ale to jakoś dawno temu...
U mnie i koło pracy zawsze wyskakują w maju, pytanie tylko kiedy więc trzeba się wstrzymać...
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Masz rację z pomidorami - ryzyk-fizyk. Sadzonki już duże ;:333 . Ja mam wyliczoną ilość więc nie ryzykuję. Czy dzisiaj na twoich działkach też była ok. 14 taka straszna burza z ulewą i gradem ;:202
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To tak po kolei odpowiem :)
Wagabunga123 z przyjemnością dzielę się wiedzą ;:215 . Nie wahaj się - pytaj.
Iwonko będzie dobrze. Przymrozki w czerwcu ??? ;:202 Tego nie pamiętam. Pamiętam śnieg po łydki 1 maja ale zaraz wyszło słońce, rozpuściło i (w podkolanówkach oraz tenisówkach pastą do zębów wybielonych) dumnie na pochód pomaszerowałam ;:306 .
Kto pamięta te czasy ??? ha ha ha
Jolu u nas ta burza z gradem przeszła ok 13 . Posypało tak z 4 -5 minut i powędrowało za Wisłę - do Ciebie. Grad sypnął nieduży, strat nie odnotowano. Po tej burzy zrobiło się ciepło i miło ale słoneczko skąpo świeciło z za chmur ;:131
W sumie przeszły 4 burze ale między nimi coś tam skubałam, dłubałam ...... tak sobie, bez przekonania. Wysoka trawa sprawia niechlujne wrażenie i żadne skubanie i dłubanie tego nie zatrze :lol:
Ale do rzeczy
Moje pomidorki (w liczbie 12) stłamszone trochę deszczem ale niech tylko poświeci słoneczko a otrząsną listki z wody i dumnie strzelą w niebo (o ile karłowate mogą strzelić w niebo ;:306 )
Puste pozornie miejsce po lewej stronie zdjęcia to rzodkiewka - jeszcze niewidoczna
Obrazek

Posadziłam na nowo rabarbar. Wywalone do kompostownika kłącze wypuściło liście. Zobaczyłam, wyjęłam, posadziłam . Pewnie pożałuję i jesienią znów wywalę ;:131 A może nie. Posadziłam go w miejscu kompletnie nieużytecznym na grubej poduszce z obornika - " nechaj sobie "
Obrazek

A teraz już tylko kwiatki, kwiatki, kwiatki .............. w liczbie 3 ;:306
Narcyze z Biedry - super są ;:215 . Z jednej łodyżki wyrastają 3 - 4 kwiaty. Wyyyypas ;:oj polecam
Obrazek

Primullllen (czyli prymulki ogrodowe). Zobacz Jolu jakie piękne roślinki od Ciebie dostałam ;:215
Obrazek

Królowe wiosny czyli niezapominajki. Łał ;:oj
Obrazek

A clematis zakwitnie niebawem. Sadzony jesienią NN. Gdy zakwitnie - zidentyfikuję
Obrazek

A trawa nie skoszoooooona - buuuuuu ;:145
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Mariolka, nacięłam się strasznie na zakup łubinu w biedronce. Kupiłam 2 opakowania "po 3 sztuki", a w środku był ,,,,sam torf. Dobrze, że dużo mi się wysiało w zeszłym roku i są już spore.
Co do pomidorów, to niedawno ogladałam brytyjski program ogrodniczy, w którym hodowca pokazywał oblepione owocami krzaczki pomidorów , rosnące w dość małych doniczkach. Na pytanie, dlaczego tak je hoduje, odpowiedział, że one tak lubią.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Narcyzy wielokwiatowe też posiadam i , mimo że kwiatki ich są malutkie w porównaniu z innymi, bardzo, bardzo je lubię.
U Ciebie burze, u mnie pokropiło tyle co kot napłakał i gleba ciągle spragniona. Ty masz specyficzny mikroklimat, a ja duże braki w opadach. Syn kiedyś próbował naukowo oświecić mnie w tym temacie, ale że nie bardzo chwytałam, to powiedział krótko: "Pomiędzy Wisłą i Orlenem pada wtedy, gdy nie ma już gdzie padać." Wcale mnie to nie cieszy. Jedyna korzyść jest taka, że burze omijają nasze działki.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”