Betonowy balkon w środku miasta cz.2
Re: Betonowy balkon w środku miasta cz.2
Kochana, nie wierzę wprost, że jestem jedną z nielicznych, ale nie pomyliłabym balkoniku z żadnym, tyle przecież masz zdjęć....i to uwielbiam najbardziej, chociaż sama mam problem ze wstawianiem własnych...
ja nabyłam dziś aksamitki i lobelie. Czekam na weekendowe czary-mary... 
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
- arameic
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też obejrzałam reklamę z wielką frajdą, Madziu, kamera Cię kocha, świetne to było. 
- Butterfly1007
- 50p

- Od: 20 sie 2014, o 21:28
Ja również z ciekawości poszukałam reklamy ... Chociaż wcześniej widziałam ją w tv ale nie przypuszczałam, że to ta Magdalena która wysłała mi nadwyżkę swwoich nasion
Super, jestem pod ogromnym wrażaniem
Pozdrawiam ciepło 
Natalia
- Magdallena
- 1000p

- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Smellycat, oj, pogoda taka dziwna, że o chorobę nietrudno. Mam nadzieję, że dziś już lepiej się czujesz.
Vampi, wreszcie jesteś. Mama oddała Ci pelargonie?
nyna76, fakt, zabawa za zdjęciami i ich wstawianiem jest czasochłonna. Nie wiem, czy nie bardziej niż meritum tego forum, czyli uprawa roślin
Basiu, dziękuję
Butterfly1007, świat jest mały, jak się okazuje.
Tradycyjnie w weekend pogoda się popsuła - zimno, buro, nie mam ochoty złapać korzonków pracując w takich warunkach na balkonie

Moje ostatnie zakupy:
Dalie karłowe

Jeśli tylko znajdę inne kolory, na pewno kupię. Świetnie sprawdzają się w zwykłych skrzynkach balkonowych, raczej w słonecznych miejscach. Bardzo długo kwitły i nie imał się nich żaden szkodnik.
Podobnie sytuacja wygląda z goździkami. Nie wyobrażam sobie sezonu bez nich i ich słodkiego zapachu

Bratki na poprawę humoru. Przezimowały bestie w 40cm skrzynce, niczym nie okryte.

I coś, co odkryłam w zeszłym roku - Plektrantus

Żałuję, że kupiłam tyle cebul begonii. W sprzedaży takie cuda w bardzo wzruszającej cenie

A poza tym ciekawostka. Siany dmuszek już zakwitł

Siałam też pampasową, ale mi nie wzeszła. Mam też kilka innych rodzajów traw, muszę tylko zdiagnozować, co mi wyrosło z mieszanki traw ozdobnych, bo na razie wszystkie wyglądają tak samo.
Miłego weekendu
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Już Masz kwiaty na balkonie ;)
Od początku wiosny... kolorowo.
Od początku wiosny... kolorowo.
- arameic

Nie wynosiłam jeszcze fuksji na balkon, nasza podlaska pogoda nie sprzyja na razie roślinom balkonowym, Madziu
. Dzisiaj byłam na targach ogrodniczych w Szepietowie, ale zmarzłam, jak diabli, bo temperatura oscylowała wokół 2-3 stopni na plusie, do tego mocno wiało i padał deszcz ze śniegiem. Można powiedzieć, że taki swoisty rekonesans zaliczyłam dzisiaj, a jutro będzie właściwe podejście i zapewne zakupy
. Kilka nowych odmian zamówiłam w sklepie u Adriana, zobaczymy, jak sobie poradzą, jednak najlepsza jest ta stara odmiana, z której właśnie masz młode - jest nie do zdarcia, więc na pewno będziesz z niej zadowolona
.
- Magdallena
- 1000p

Justus, mam coraz więcej roślin, zaraz dowody. Basiu, widziałam u Ciebie, że zakupy się udały. Ja byłam w dwóch centrach i wyszłam z pustymi rękami. Ćwiczę silną wolę.
Obecnie najwięcej miejsca zajmują tulipany:

Dziwi mnie to i, nie ukrywam, że drażni, że tylko dwa kolory zakwitły - sadziłam pięć różnych. Sporo jest jeszcze w pakach, więc może to te pozostałe?
Kupowane: begonia, goździki i dalie. Część już w nowych domkach

Na razie nie planuję większego zagęszczenia na balkonie. Myślę, że szaleństwo zacznie się po długim weekendzie
Do tego czasu będzie skromnie:

Obecnie najwięcej miejsca zajmują tulipany:

Dziwi mnie to i, nie ukrywam, że drażni, że tylko dwa kolory zakwitły - sadziłam pięć różnych. Sporo jest jeszcze w pakach, więc może to te pozostałe?
Kupowane: begonia, goździki i dalie. Część już w nowych domkach

Na razie nie planuję większego zagęszczenia na balkonie. Myślę, że szaleństwo zacznie się po długim weekendzie

No, no, ziemia już kupiona, więc będzie się działo....
Ania
- maadro
- 1000p

- Od: 17 mar 2014, o 20:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziu
piękna, kolorowa wiosna na Twoim balkonie.
Hartujesz już zimowane roslinki ? Jak się przechował zimą Twój skrętnik Concord Blue ?
Skusiłaś mnie zdjęciem ślicznej dalii, pewnie też jakąś sobie sprawię.
Hartujesz już zimowane roslinki ? Jak się przechował zimą Twój skrętnik Concord Blue ?
Skusiłaś mnie zdjęciem ślicznej dalii, pewnie też jakąś sobie sprawię.
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
balkonowo i doniczkowo
- Magdallena
- 1000p

Aniu, na bieżąco uzupełniam zapasy ziemi. Niewiarygodne jak szybko idzie. A zabawa dopiero przede mną.
Witaj Ewo. Większą część roślin wyniosłam na balkon, niech się przyzwyczajają. Dalii niestety nie ma w niebieskim kolorze
, ale są białe, różowe, bordowe i pomarańczowe. Później pewnie jeszcze takie w prążki będą. Polecam je z czystym sumieniem.
Miło, że pamiętałaś o moim skrętniku
Dał radę, nawet sporo urósł. Przesadzę go do większej doniczki, bo wydaj mi się, że obecna jest za mała. Nie wiem, czy nie powinnam go przyciąć

Kupiłam trzy stokrotki afrykańskie - uwielbiam je za niestrudzone kwitnienie i szybki przyrost
Trzecia jest biała - takiej jeszcze nie miałam
Tulipany, a la piwonie i tawułki kupowane (moje niestety nie przeżyły zimy ani na balkonie ani w mieszkaniu)

Miłego tygodnia
Witaj Ewo. Większą część roślin wyniosłam na balkon, niech się przyzwyczajają. Dalii niestety nie ma w niebieskim kolorze
Miło, że pamiętałaś o moim skrętniku

Kupiłam trzy stokrotki afrykańskie - uwielbiam je za niestrudzone kwitnienie i szybki przyrost
Trzecia jest biała - takiej jeszcze nie miałam
Tulipany, a la piwonie i tawułki kupowane (moje niestety nie przeżyły zimy ani na balkonie ani w mieszkaniu)

Miłego tygodnia
- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Piękne nowe nabytki
cudowne te tulipany

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- arameic

Mnie bardziej te tawułki ciekawiły, rozmawiałyśmy o nich zeszłej jesieni chyba.. Liczyłam na to, że przeżyją u Ciebie zimę na balkonie, wszak cieplej masz tam trochę u siebie w mazowieckiem
, a tu proszę, powiadasz, że nie dały rady... Szkoda. 
- Magdallena
- 1000p

Basiu, tawułki niestety nie dały rady
Najprawdopodobniej uśmierciłam je brakiem wprawy w ich zimowaniu - jedna miała za mokro, druga za sucho. Ale zakochałam się w nich i w tym roku kupiłam kolejne.
Natalio, mimo złości na monotonię w kolorach tulipanów, trudno nie uśmiechnąć się na ich widok. Ten bordowy jest niezwykły. Z Twoim talentem do robienia niespotykanych, zjawiskowych fotografii, wyszłyby z tego cudne zdjęcia
Dziś zrobiłam sobie prezent i kupiłam na Bakalarskiej: dwa kropliki, komarzycę, pelargonię (chyba zonale), bakopę i milion bells. Dwa ostatnie posadziłam razem do wiszącej doniczki 2,6 l. Nie będzie im za ciasno? Reszta czeka na wsadzenie do skrzynek, ale w środę ma być zimno więc wstrzymam się jeszcze chwilę
Dziś posadziłam do donicy dwie thunbergie, dwa wilce niebieskie, wilczomlecz i kilka sadzonek surfinii własnej produkcji. Zobaczymy, ile z tego składu przeżyje.
Natalio, mimo złości na monotonię w kolorach tulipanów, trudno nie uśmiechnąć się na ich widok. Ten bordowy jest niezwykły. Z Twoim talentem do robienia niespotykanych, zjawiskowych fotografii, wyszłyby z tego cudne zdjęcia
Dziś zrobiłam sobie prezent i kupiłam na Bakalarskiej: dwa kropliki, komarzycę, pelargonię (chyba zonale), bakopę i milion bells. Dwa ostatnie posadziłam razem do wiszącej doniczki 2,6 l. Nie będzie im za ciasno? Reszta czeka na wsadzenie do skrzynek, ale w środę ma być zimno więc wstrzymam się jeszcze chwilę
Witaj Magdalleno
u Ciebie widzę już pełnia sezonu, przepiękne te tulipany, mi zawsze cebule gniły zimą i zrezygnowałam z nich. Szkoda tawułek, ja też kilka roślin ususzyłam przez zimę, za ciepło było i za rzadko podlewałam. Ale jest miejsce na nowości
czekam na zdjęcia nowych zakupów i kompozycji 
Pozdrawiam, Marta
Roślinnik balkonowy
Roślinnik balkonowy
-
Gosiaczek123
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 28 kwie 2015, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam, założyłam konto na forum, bo szukam rady ludzi, którzy się znają:) Chciałabym na balkon jakieś oryginalne, ładne kwiatki...Ale NIE BABCINE! Mam balkon w centrum miasta. Jest łysy, goły, pusty...Budynek nowoczesny. Jaka roślina będzie ładna, delikatna i łatwa w utrzymaniu? Myślałam o lawendzie, wrzosach...Może róże, ale z różami chyba gorzej. Z góry dzięki za rady! 
Gosia
Gosia