Zimowity należą do roślin cebulowych i bulwiastych kwitnących jesienią. Zimowit jesienny kwitnie w stanie bezlistnym. Z pojedynczej bulwy zimowita wyrasta kilka lub kilkanaście kwiatów, które wyglądają podobnie do kwiatów krokusa.Tulap pisze:Jak co to zimowity![]()
Fajnie podsadzona hortensja
Marzenia się spełniają...
Re: Marzenia się spełniają...
Wiem,wiem-ale chodzi mi,że to zimowit jest poprawną nazwą.
Z wikipedii.Zimowit jesienny - często mylnie nazywany ziemowitem, gatunek rośliny (Colchicum autumnale)
Co do nazw to marny ze mnie ekspert;-) Wiele nazw znam ze słyszenia, rozmów.Tulap pisze:Wiem,wiem-ale chodzi mi,że to zimowit jest poprawną nazwą.Z wikipedii.Zimowit jesienny - często mylnie nazywany ziemowitem, gatunek rośliny (Colchicum autumnale)
Wiem coś-dzisiaj babcia mi postrzelila w kwiaciarni macoszkami, pół minuty później skojarzylem ze o bratki chodzi 
Jak już wiosennie u Ciebie! Ciemiernik cuchnący bardzo mi się podoba, ale niestety u mnie już dwie sztuki dokonały żywota za sprawą mojego psa. Chyba jego zapach go drażnił i musiał go unicestwić. Ale chyba zrobię jeszcze jedno podejście.
Pięknie wszystko z ziemi wyłazi.
Ale przyznaj się - zdjęcia na leżąco robiłaś?
Oj z tą wiosną to u mnie marnie, może po dzisiejszym dniu się poprawi. Ciemierniki same się rozsiewają... Przydałby się inny kolorKLEO1 pisze:Jak już wiosennie u Ciebie! Ciemiernik cuchnący bardzo mi się podoba, ale niestety u mnie już dwie sztuki dokonały żywota za sprawą mojego psa. Chyba jego zapach go drażnił i musiał go unicestwić. Ale chyba zrobię jeszcze jedno podejście.
Tylko aparat stawiam na ziemi;-)Dorfi pisze:Pięknie wszystko z ziemi wyłazi.
Ale Ci to ostatnie zdjęcie wyszło,przepiękne 
DziękujęTulap pisze:Ale Ci to ostatnie zdjęcie wyszło,przepiękne
-
kropelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie u Ciebie 
No dzień dobry!
Piękna wiosenka u Ciebie i bardzo udane zdjęcia!
Jakie plany na sezon?
Jakie plany na sezon?
Zapraszam do mojego małego ogródeczka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=54292" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=54292" onclick="window.open(this.href);return false;
Dziękuję ;-)kropelka pisze:Pięknie u Ciebie
Witaj wiosennie!Lucy36 pisze:No dzień dobry!![]()
![]()
Jakie plany na sezon?
Nareszcie widać wiosnę! Tulipany, magnolia i inne cudnie i zaraz najpiękniejszy pokaz roślin.