Kawałeczek słońca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałeczek słońca na ziemi

Post »

O, jakie ładne. Białe szafirki....no to po pracy Ikea. Dobrze że mam po drodze. A i tak miałam tam po coś wstąpić ;:170 :;230
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuza różanka cudna, tylko czekać na kwitnienie. ;:138 Szafirki i narcyzy przedłużą wiosną, jak zakwitną. Hortensję pnącą mają znajomi i była w pierwszych latach kapryśna, dopiero jak się przystosuje dobrze do środowiska, kwitnie pięknie.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to nieźle, idzie się po kawałek mebla , a wychodzi z kwiatkami ;:306 zdaje się ,że my wszystkie tak mamy, nawet z piekarni wyjdziemy z kwiatem :;230
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

;:oj Ale róż posadziłaś. Przypomnij gdzie kupowałaś? U mnie też dwie kiepsko wyglądają. O jednej nie chciałam zawracać głowy a o drugiej sprawę zgłosiłam bo od początku była słaba. Jak nie ruszy, będę reklamować.
Też za różami posadziłam lilie.
Może jeszcze czas na listki różane. U mnie wszystkie zeszłoroczne mają listki a tegoroczne tylko niektóre. Nie wielką mam o nich wiedzę ale pogoda też ich nie rozpieszcza. Tak mało słońca no i takie zimne noce..
Podczytuję tutaj o hortensjach. Przywiozłam sporo od Ewci - mewy w poniedziałek. Mówiła żebym na razie do cienia je posadziła. Ale pomyślałam, że posadzę je na docelowe miejsce. Jest tam sporo cienia a ogólnie słońce tylko do 12. A teraz wystają gałęzie od sosen i dają cień. Miałam je ścinać, ale dobrze się stało. Zostawię je, to młode sadzonki będą miały cień cały czas. Potem ciachnę gałęzie i do 12 będą miały słońce. Myślisz że wystarczy im?
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Jolu, jak tam zakupy w IKEA? ;:198
Karolciu, jak nie uda się kupić, to zawsze można jeszcze uszczknąć gdzieś sadzonkę lub odciąć patyczek... ;:224
Madziu, a jakie te hortensje masz, bo ogrodówki lubią cień, ale bukietówki dobrze sobie poradzą i na słońcu.
Ja róże kupowałam i w Rosarium i trochę mam marketowych typu Obi, Auchan. LM. Ta najgorsza to chyba z Auchana, a jednej to ja sama urwałam korzenie przy wyciąganiu z doniczki ;:171 Bidula mocno zwiędła. Obcięłam jej wszystkie duże liście aby ograniczyć parowanie przy takim ubytku korzeni. Zobaczymy. Tej akurat mi szkoda.
---------------------------------

Ależ jestem styrana. Dużo udało mi się posadzić, ale do końca i tak sporo jeszcze zostało. Dobrze, że pogoda dopisuje.
Zastanawiam się ile z tych wsadzonych roślinek zakwitnie jeszcze w tym sezonie. Chciałabym choć jeden pączek z każdej zobaczyć, bo nigdy do końca nie wiadomo, czy będzie zgodność odmianowa.
Tak się dziś zaczęło,________________________________________a tak na dziś skończyło.
Obrazek Obrazek

Przy wyciąganiu z doniczek zauważyłam, że niektóre z lilii w ogóle nie ruszyły. Może to też moja wina, bo za późno poszły do donic, zdążyły przedtem troszkę podwiędnąć ;:131 No nic, teraz to będzie loteria co wyjdzie, a co nie. W każdym razie powkładałam znaczniki, żeby w razie czego mieć wiedzę co jednak dało rade, a czemu się nie udało.

To połowa, druga połowa jeszcze niestety tak
Obrazek

Jutro dalsze prace. Trzymajcie kciuki, żebym nie padła ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ale nasadziłas roslinek ;:oj moim zdaniem te marniejsze róże też dadzą radę i na pewno zakwitną u mnie też już jedna miała iść do kasacji ale dałam jej szansę i puściła ;:138
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Kochana z Ciebie to prawdziwy pracuś ;:63 Trzymam kciuki za tworzenie rabat ;:215 Sezon zapowiada się ciekawie i pewnie nie możesz już doczekać się kwitnienia nowych nabytków :D
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego co pamiętam to Limeligth, Dolly, Mega Mindy, Silver Dollar, Vanilia Fraise, Anabelle, Moonlight, Polar Bear, Sunday Fraise, Invicibelle Spirit, Levana.
Ale odwaliłaś kawał dobrej roboty. Napracowałaś się za trzech. Cudnie! Będzie się działo. Tyle roślinek nowych. No widzisz, posadziłaś lilie do doniczek i nie wiadomo co i jak. Ja zaryzykowałam i prawie wszystkie już wyszły.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, co do hortek, pisałam u Ciebie :wink:
Jak bym miała wtedy przekopaną rabatę, to też pewnie posadziła bym do gruntu ;:108
A tak zbyt długo czekałam zanim trafiły do donic i z tego chyba cały ten ambaras ;:192
Pozdrawiam, Zuza
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej,Zuzia! nieźle sobie dałaś w kości. Taka ilość sadzenia potrafi człowieka przygarbić. No, ale za to będzie pięknie, gdy to wszystko zakwitnie. ;:215
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno pójdą do cienia. Muszę tylko zaobserwować czy na miejsce docelowe czy jednak jeszcze nie.
Co do lilii to jestem mega zadowolona, z niektórych wychodzą dwie sztuki. Zeszłoroczne też ładnie się pokazują. W trzech miejscach mam zeszłoroczne i wszędzie już wystawiają nosy. A nawet więcej niż nosy. Niektóre pchają się na siłę. Ja je przykrywam a one wyskakują jak przysłowiowy Filip. Dzielne są, bo pogoda je nie rozpieszcza.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie te, które jednak z donic powychodziły mają nawet z 10-15 cm ;:202
(widać je na 1 i 2 foto. To te w kubeczkach po serkach)
Tych akurat jeszcze nie zadołowałam. Poradź, wysadzać je, czy poczekać?
Pozdrawiam, Zuza
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciężka decyzja. Ale ja bym chyba je zostawiła w tych donicach. Chociaż z drugiej strony, w zeszłym roku przesadzałam lilie kwitnącą. Musiałam . I długo jeszcze kwitła po przesadzeniu. Także takie 10-15 cm też powinny dać radę.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wysadzałaś przed zimnymi ogrodnikami czy po?
Boję się jednak przymrozków :?
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »