Kawałeczek słońca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałeczek słońca na ziemi

Post »

Pelargonia, która robi tu furorę ( i wcale się temu nie dziwię, bo jest obłędna) nie była czasem kupiona w Lidlu? W zeszłym roku miałam takie same, z tamtego sklepu właśnie. ;:215
Powojnik Henryi tak szczerze opłakany, że pewnie aż mu się głupio zrobiło. ;:131 Czy ja dobrze widzę, że idzie mu sześć pędów? ;:224
Za ciemiernikową siewkę dozgonnie dziękuję. ;:180 Już tak na zapas. ;:333 ;:196
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Beato, Lucynko, Ewciu, Miłko, Anitko, Kasiu, Aniu, ja nie bardzo przepadam za pelargoniami, ale ta urzekła mnie kwiatem, który przypomina trochę rododendrona. No i mój ulubiony kolorek... ;:224 :heja
Aniu - anabuko1, witaj :wit .
Z tym moim powojnikiem to dziwna sprawa była. Po zakupie w pierwszym roku zaszczycił mnie paroma kwiatkami (nawet nie pamiętam czy długo się trzymały bo dawno to było, ale jeśli mnie pamięć nie myli, to dość długo ;:131 ). Po zimie nie odbił. Tak spał dwa sezony i na trzeci ;:oj znów się pojawił. Co prawda nie zakwitł i miał tylko jeden pędzik, ale odżył ;:108 W tym roku znów pokazuje pędy, tym razem kilka. Sama jestem ciekawa czy zaszczyci mnie kwiatami ;:224
Moniko, hortensja pnąca w pierwszym roku przyrosła sporo, a podobno szybko przyrasta jak dobrze korzeń zbuduje. Jeśli tak, to ciekawe ile przyrośnie teraz (w tym roku jej trzeci sezon u mnie)
Soniu, tak mam dwa kolory barwinków niebieski i fioletowy, a są też białe ;:108 . I mam jeszcze takiego z pstrymi liśćmi, ale jeszcze nie kwitnie.
Miłko, akurat te dwa barwinki mają liście zielone, ale mam też odmianę o pstrych liściach, jak zakwitnie to obfocę.
Aneczko, pelargonia kupiona w Jucce. Powojnik ma sześć pędów, ale zbyt szybko odkopczykowałam i przynajmniej dwa zmarniały po nocnym mroziku. Jeden widać na zdjęciu - to ten po lewej od najwyższego pędu. ;:145 Trzymaj kciuki, będę próbowała z ciemiernikami ;:108
---------------------------------
Jutro zaczynam wreszcie obsadzać rabatę. Dziś siedzę z nosem w necie i szperam które róże mają jaką wielkość i jakie wolą stanowiska. Po różanym rachunku sumienia wyszło ich 13. Dobra liczba. Było 14, ale jedyna kupiona na pniu nie dała rady ;:222 wszystkie pędy suche na wiór. Chciała bym jeszcze jakoś fajnie je kolorkami poukładać. A pomiędzy reszta dobrodziejstw. W planach też wymiana ziemi w warzywniku i posianie rzodkiewek. Pogodę zapowiadają idealnie ogrodową ;:333 Oby ;:224
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie Ty masz piękne kolory barwinków , super ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zuza, ale masz już ogromniastą serduszkę ;:oj Pociesza mnie twoja historia z powojnikiem. Moje bardzo słabo odbiły i nie wiem czy wytrzymają kolejny rok, czy czasem nie zginą całkiem :roll: . Czekamy na zdjęcia z placu boju, obsadzić całą rabatę to będziesz miała fajne zajęcie, męczące, ale niosące masę satysfakcji ;:108
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko, co do mojego powojnika Henryi, to sama jestem ciekawa, czy jeszcze mnie zaszczyci kwitnieniem. W zeszłym roku mu nie wyszło.
W tym roku dostał wiórów, czosnek i nadmanganian pod nogi, może się odwdzięczy ;:224

A dziś posadzone zostały róże. Niestety po wyjęciu z donic stwierdzam, że dwie, może trzy słabo rokują. Korzenie kiepściutkie i listki w stosunku do innych biedniutkie, a niektóre to nawet zaschnięte :cry: Nie wiem czy nie wypadną, zobaczymy.

Obrazek Obrazek
Na resztę zieleninki nie starczyło już sił... Jutro też jest dzień ;:198
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Zuza dzielna dziewczyno - masz rację jutro tez jest dzień , postępy w pracach niesamowite , boisz się o swoje róże , ja zauważyłam że niektórym moim różom dzisiejszej nocy zmarzły listki - czarne się zrobiły i cóż począć ;:145
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

No i cudna praca wykonana, dziś faktycznie też jest dzień. ;:138
Może róże w gruncie ruszą i nie będzie odpadów no i pięknie się odwdzięczą i zakwitną ;:196
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Te nowe odmiany pelasiek są warte grzechu ;:215 Też ich kiedyś nie lubiłam. A teraz pewnie nabyłabym chętnie jak bym zobaczyła taką jak twoja.

Uwielbiam hortensje pnące ;:167 Liczę że moja pierwsza posadzona zakwitnie wreszcie w tym roku. Twoja już kwitła?
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, moja hortensja w pierwszym roku sadzona na wiosnę, pięknie przyrosła, ale nie kwitła. W drugim roku zaszczyciła mnie tylko jednym kwiatem ;:oj . Teraz to jej trzeci sezon, mam nadzieję na więcej ;:152
Roślinę zakupiłyśmy razem z moja siostrą. Jej kwitła w drugim roku już kilkoma kwiatami, a raz zmieniała jej miejscówkę, bo na słońcu blakły jej liście. Za to u niej dużo mniej przyrosła, może przez to przesadzanie.
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzka aż się serce raduje widząc takie widoki. :D Ach ale będzie różany spektakl i to już za niecałe 2 mc. ;:138
Mam nadzieję, że źle rokujące róże jednak się w gruncie ogarną.
Czekam z niecierpliwością na resztę. ;:65
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Moja hortensja teraz będzie miała czwarty rok. Przyrosła bardzo ale kwiatów żałuje mi. Ale rośnie w cieniu cały dzień, pod sosnami, może jak ma więcej słońca to kwitnie a w cieniu przyrasta....
Trudno, i tak ją uwielbiam
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, może masz i rację, moja też cały czas w cieniu, a u siostry to pól na pół :roll:
Aneczko, ja też tych róż się już nie mogę doczekać ;:65 Teraz mam zamiar podsadzić je liliami i liliowcami w większości.
Gdzieniegdzie jeszcze parę innych roślinek. A tam z tyłu, gdzie troszkę więcej cienia hortensje.
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to będzie prawdziwy kawałek raju. ;:215
Powiedz czy namierzyłaś już swoją hortensjową oblubienicę?
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie Aneczko jeszcze nie :? W sklepie internetowym nie mają, a w Jucce jeszcze nie mieli ostatnio porządnych sadzonek, tylko takie malutkie zwyklaki ogrodowe. Poczekam jeszcze na takie "lepsze" sadzonki, w zeszłym roku mieli jakoś w maju. Ale cały czas trzymam rękę na pulsie ;:108
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam w pon. w IKEA, wiecie ten sklep z meblami i dodatkami do domu i wróciłam między innymi z..... tadam:

Obrazek

Wiedziałam, że maja tam też rośliny, ale żeby jeszcze ogrodowe ;:oj
Pozdrawiam, Zuza
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”