ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady
Dla mnie cebula z rozsady jest nie do utrzymania w bloku. W domu zbyt ciepło i się wykłada. Na zewnętrznym parapecie podlewam minimum 2 razy dziennie a w kuwecie sucho jak pieprz. Kuwetę mam z komórkami 5x5. Dzisiaj wysadziłam to co przeżyło do gruntu, pod agrowłókninę i niech się dzieje co chce. Na ten rok temat rozsady uważam za zakończony 

Pozdrawiam Jola
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
marcin31:
Po połowie tygodnia zamierzam wysadzić swoją cebulę do gruntu po pierwsze liście zwracając szczególną uwagę aby nie przysypać ziemią miejsca z którego będą wyrastały następne liście.
kama80:
Cebula na dłuższą metę nie nadaje się do trzymania w domu do czasu wysadzenia w pole.Nie jesteśmy w większości przypadków w stanie zapewnić jej prawidłowych warunków jakich potrzebuje do wzrostu,czyli światła i niższej temperatury.W warunkach domowych dodatkowo szybko przywleczemy choroby.
Po połowie tygodnia zamierzam wysadzić swoją cebulę do gruntu po pierwsze liście zwracając szczególną uwagę aby nie przysypać ziemią miejsca z którego będą wyrastały następne liście.
kama80:
Cebula na dłuższą metę nie nadaje się do trzymania w domu do czasu wysadzenia w pole.Nie jesteśmy w większości przypadków w stanie zapewnić jej prawidłowych warunków jakich potrzebuje do wzrostu,czyli światła i niższej temperatury.W warunkach domowych dodatkowo szybko przywleczemy choroby.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Ok Faworyt , tak też uczynię dzięki za rade 

- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Moja już w gruncie, posadzona, podlana i przykryta włókniną, jak się zaaklimatyzuje to zdejmę, nie lubię patrzeć na pogięte szczypiorki 

Pozdrawiam Eugenia
- Faworyt
Sucho aż ziemia zaczęła pękać w miejscach gdzie jest bardziej twardo. Z tego powodu prawdopodobnie jeśli jutro nie spadnie deszcz sadzenie cebuli Exhibition przełożę na przyszły tydzień.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- kama_80
- 1000p
Moja w gruncie przeżyła w 70%. Wspomniana susza zmniejszyła uprawę.
Pozdrawiam Jola
- Margo_margo
Moja cebula także siedzi w gruncie ale zdjęć nie pokażę
, wygląda okropnie. Mam nadzieję, że za kilka dni będzie przyjemniejszy widok niż zwiędłe, klapnięte, mini szczypiorki
Jak długo taka rozsada dochodzi do siebie po wysadzeniu?
Dwie godziny przed wysadzeniem solidnie podlałam grządkę, przy sadzeniu było już tylko wilgotno na tyle, że nie kleiło się wszystko do narzędzi. Zanim pojechałam do domu musiałam jeszcze dwa razy podlewać. Na szczęście jutro ma popadać więc powinno być ok.

Jak długo taka rozsada dochodzi do siebie po wysadzeniu?
Dwie godziny przed wysadzeniem solidnie podlałam grządkę, przy sadzeniu było już tylko wilgotno na tyle, że nie kleiło się wszystko do narzędzi. Zanim pojechałam do domu musiałam jeszcze dwa razy podlewać. Na szczęście jutro ma popadać więc powinno być ok.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Moja pierwsza rozsada też dzisiaj trafiła do gruntu. Na razie tylko cztery rządki.
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Dzisiaj ostatnia część rozsady trafiła do gruntu. Odmiana karmen po przeniesieniu z domu do szklarni zyskała na jakości - sadzonki przestały wybiegać i zaczęły tworzyć delikatne zgrubienia pokryte bordową błonką. Zapowiada się dostawa świeżej cebuli do letnich sałatek
Szalotka w szklarni prawie stoi w miejscu. Wszystko wokół pięknie rośnie, a cebula cały czas meleńka, nie widać, żeby tworzyła szczypior czy choćby maleńkie zgrubienia. Za dwa tygodnie będę musiała ją przesadzić do gruntu, bo w szklarni będą pomidory. Tymczasem cebula od czasu posadzenia niewiele urosła. Plus taki, że nie wybujała tak, jak by to zrobiła w domu na parapecie.

Szalotka w szklarni prawie stoi w miejscu. Wszystko wokół pięknie rośnie, a cebula cały czas meleńka, nie widać, żeby tworzyła szczypior czy choćby maleńkie zgrubienia. Za dwa tygodnie będę musiała ją przesadzić do gruntu, bo w szklarni będą pomidory. Tymczasem cebula od czasu posadzenia niewiele urosła. Plus taki, że nie wybujała tak, jak by to zrobiła w domu na parapecie.
- kama_80
- 1000p
Przycinacie cebulę w rządkach już po wysadzeniu? Kilka takich dłuższych witek ciachnęłam bo mi się pod agrowłókniną z musu położyły.
Cebula z pomidorami to dobre sąsiedztwo?
Cebula z pomidorami to dobre sąsiedztwo?

Pozdrawiam Jola
- Faworyt
Aiss dziś trochę późno niż po inne lata zacząłem sadzić Exhibition w grunt.Ziemia w miarę wilgotna,ale deszcz,którego nie widać by ją szybko postawił na nogi.1/6 wysadzona ok. 600 sadzonek.Do środy powinienem się z tym uwinąć bo inne warzywa czekają.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Aiss
- 200p
- Od: 20 sty 2012, o 21:16
No cóż, ja jak zwykle się pospieszyłam i wysadziłam już dawno, obiecuję jutro wcisnąć zdjęcie, ostatnie przymrozki trochę przyżółciły niektóre listki, ale to chyba nic nie szkodzi, : ) dzięki za pamięć Faworyt 

- Margo_margo
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Jakie chwasty
Przecież to sama cebulka
Moja w piaszczystej ziemi marniutka w porównaniu do Twojej- ale zasilę ją saletrzakiem, to może "dychnie"

Moja w piaszczystej ziemi marniutka w porównaniu do Twojej- ale zasilę ją saletrzakiem, to może "dychnie"

Pozdrawiam -Marta