Podpory,pergole,drabinki i inne podpórki do roślin

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Paliki i podpórki

Post »

Wiesz forumku, ja np, planuję stelaż dla jeżyn. Po to, aby rozpiąć na nim pędy. Może będzie trochę wygodniejsza do prowadzenia jako "płaski" krzew? ;:224 Wszystkie nowo wsadzone drzewka mam zapalikowane, Śliwy Althana, Ulena, czereśnie, jabłonie, jarząby...U mnie działka na wygwizdowie, mam wrażenie, że bez tego albo wiatr by je połamał, albo wyrosłyby na takie koślawce :/
W zasadzie to mam pewność, że by tak było ;:333
GodfatherPL
200p
200p
Od: 20 kwie 2014, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie jest z 2 stron działka osłonięta ale i tak się zastanawiam czy dawać te podpory czy nie. Trochę się boję, że gdy mi się rozrosną to pod wpływem ciężaru i wiatru mogą się połamać.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przy agreście piennym i porzeczce piennej warto zastosować palik z wiadomego powodu. Co do drzewek owocowych to po pierwsze zależy na jakiej są podkładce bo jeśli silnie rosnąca (silnie się korzeniąca) to nie ma potrzeby stosowania palików, jeśli sa na półkarłowych i karłowych to wtedy stosowanie palika jest sensowne. Druga sprawa to że palik może służyć do prostowania drzewek jeśli np. przewodnik odbiega od pionu. Odmiana danego drzewa nic nie ma do palika. Z tego co zostało wymienione to na pewno warto zastosować palik dla agrestu piennego i porzeczki piennej.
Pozdrawiam Paweł
GodfatherPL
200p
200p

Post »

Niestety nie pamiętam już na jakiś podkładkach są jakie drzewka, mam tylko pewność co do czereśni, że będą to duże i masywne drzewa ale reszty nie wiem.
Porzeczkę i agrest w takim razie muszę jak najszybciej wzmocnić.
Co do prostowania to na szczęście u mnie nie ma potrzeby.
Awatar użytkownika
Wasio
100p
100p
Od: 2 maja 2014, o 13:55

Post »

Ja każde nowo posadzone drzewko palikuję. Moim zdaniem na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc - zawsze mam większą pewność, że żaden wiatr mi drzewka nie połamie.
GodfatherPL
200p
200p

Post »

Ktoś z was ma jakieś pomysły jak delikatnie "zainstalować" paliki do krzewów tak aby nie uszkodzić korzeni?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Drzewka, czy też pienne formy krzewów owocowych, palikuje się po to, aby zaraz po posadzeniu system korzeniowy,
który ma się odbudowywać, nie był narażony na podrywanie, kiwanie, obruszanie itp.

I żeby drzewko utrzymywało pion, co czasami jest utrudnione jeśli jest wątłe.

Jak już rośnie i jest zakorzenione, to dawanie palika trochę jest jak przysłowiowa musztarda po obiedzie.
No, chyba że się trochę pokrzywiło i trzeba je naprostować. :wink:
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
GodfatherPL
200p
200p

Post »

Nie, z tym nie mam problemów, w sensie wszystkie drzewka i krzewy rosną prosto. Po prostu wyczytałem, że gdy na porzeczkach jest sporo owoców i wieje silny wiatr to potrafi się taki krzew złamać. Co prawda mój wuj ma tylko agresty pienne i nigdy nie mówił, żeby coś mu się połamało, a ma naprawdę spore krzaki obsypane owocami. Tylko, że u niego jest pełne zacisze osłonięte od wiatru.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Oczywiście, że pienne mogą się wyłamać, głównie w miejscu szczepienia.
Zgadzam się z Tobą jokaer :wit
Awatar użytkownika
Lukas99
100p
100p
Od: 22 paź 2013, o 16:38
Kontakt:

Post »

Na chwilę obecną u mnie paliki nie mają sensu większego bo drzewka które są w stanie pączkowania nie zbierają tyle wiatru co drzewka ulistnione. Stąd nie ma potrzeby palikowania. Ale zawsze palikuje drzewka zaraz po posadzeniu, bo nie będę ganiał jak jakiś głupek palikować drzewka wiosną ;:219 Dopiero gdy uznam że drzewka się dość ukorzeniły usunę paliki.
Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie...
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Podkreślę, że agrest i porzeczki szczepione na pniu, zdecydowanie potrzebują palika
i nawet czasami podpórki w formie jakiejś obręczy czy listewek pod koronę.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

U mnie wszystkie posadzone drzewa są palikowane i często po wygniciu kołka dawany jest nowy - wieją u mnie zachodnie silne wiatry i każde drzewo jest pochylone na wschód.

Paliki też daję wokół młodych drzewek w ilości 4 :wink: naokoło i przywiązane sznurkiem tworzącym ogrodzenie, aby kozły nie zdzierały sobie rogów na pniach.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

U ciebie kozły, u niektórych zwierzęta leśne lubujące się zimą w młodych drzewkach i krzewach, no i koty co to drapaki lubią sobie zrobić z pnia.
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

A kiedy takie paliki można usuwać. Ja w tym roku usunąłem z czteroletniej wiśni na colcie, bo potrzebowałem palika do podparcia innego drzewa. Chyba już sobie da radę.
GodfatherPL
200p
200p

Post »

U mnie co prawda żadna zwierzyna mi nie zagraża, wszystko mam szczelnie pogrodzone. Jedynym problemem jest wiatr ale też tylko z jednej strony i z drugiej częściowo. Dlatego zostawię gruszę i inne drzewka bez palikowania ale porzeczkę i agrest "wspomogę" palikiem. Ogólnie są jakieś zasady jak to zrobić? Tak aby nie zrobić zbyt dużego zamieszania w korzeniach?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”