dzisiaj przyszły moje cebulki
Hippeastrum(zwartnica) cz.1
Dziękuję Uzumaki, przeczytałam 23 strony , już wiem, nie ma problemu. Jak zauważyłam nie tylko ja chciałam wiadomości "na skróty", ale przeraziły mnie te 52 strony.
Przepiękne te Wasze hipki.
Mnie wiosną kwitła "Lady Jane", kupiona przeceniona w Castoramie, poskręcana w foliowej torebce. Ale szybko się wyprostowała, miała 2 pędy i 5 kwiatów.
Przepiękne te Wasze hipki.
Mnie wiosną kwitła "Lady Jane", kupiona przeceniona w Castoramie, poskręcana w foliowej torebce. Ale szybko się wyprostowała, miała 2 pędy i 5 kwiatów.
- herbata68
- 100p

- Od: 19 lip 2008, o 10:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To i ja się pochwalę :

Jako początkujący mam też kilka pytań .
Nela , na Twoim zdjęciu Susan , widać datę . Czy to jest rzeczywista data zrobienia tej fotki ? Pytam , bo mój "hipo" też kwitnie właśnie teraz i boję się , żę cebulka nie dość długo odpoczywała . Otrzymałem ją od kolegi z Holandii i zanim się zorietnowałem ( trzymałem ją w papierowej torbie w garażu ale temp. we wrześniu była za wysoka ) zaczął wegetować . Dobrze , że zajrzałem do niego , bo się okazało ,że ma już kilkucentymetrowy pąk - biały z braku światła . Chcąc - niechcąc musiałem go posadzić a powyżej widać efekty . Wygląda jak Twoja Susan - wręcz identycznie ( jedna łodyga z kwiatami , kawałek listka i ledwo wyrośnięty drugi pąk z kwiatami ) . Czy to normalne , czy to aby nie oznaka niezbyt "odpasionej"cebulki ?
Pozdrawiam.

Jako początkujący mam też kilka pytań .
Nela , na Twoim zdjęciu Susan , widać datę . Czy to jest rzeczywista data zrobienia tej fotki ? Pytam , bo mój "hipo" też kwitnie właśnie teraz i boję się , żę cebulka nie dość długo odpoczywała . Otrzymałem ją od kolegi z Holandii i zanim się zorietnowałem ( trzymałem ją w papierowej torbie w garażu ale temp. we wrześniu była za wysoka ) zaczął wegetować . Dobrze , że zajrzałem do niego , bo się okazało ,że ma już kilkucentymetrowy pąk - biały z braku światła . Chcąc - niechcąc musiałem go posadzić a powyżej widać efekty . Wygląda jak Twoja Susan - wręcz identycznie ( jedna łodyga z kwiatami , kawałek listka i ledwo wyrośnięty drugi pąk z kwiatami ) . Czy to normalne , czy to aby nie oznaka niezbyt "odpasionej"cebulki ?
Pozdrawiam.
"Lepiej kijek pocienkować , niż go potem pogrubasić" . Pozdrawiam . ARAS .
- Nela
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Data na fotce jest datą rzeczywistą- wtedy kwitł. To moja druga cebula Susan/ kupiona jako White Nypmh- niestety okazał sie Susaną
Pierwszy pąk juz przekwitł- dzisiaj oberwałam zaschniętą łodygę- teraz podrasta druga łodyga

A twój hipek z ostatnich fotek - prześliczny. Czy to Picotee ?
A tak kwitła pierwsza Susan

Czekam na zakwitnięcie jeszcze 5 cebul niedawno kupionych i dwóch pędów u już kwitnacych hipków
Zeszłoroczne cebule po letniskowaniu na polu się susz ą i pójda do piwnicy oczekiwać na wypuszczenie paków- najwcześniej po nowym roku

Tak kwitły wszystkie moje hipki
http://Bateria.fotosik.pl/albumy/520791.html
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- herbata68
- 100p

- Od: 19 lip 2008, o 10:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nela - bardzo się cieszę , że Twojej Susan nic nie jest ,bo to oznacza , że mojej PicoteeNormalnie wypusciła najpierw pęd kwiatowy, potem drugi- a dopiero jak przekwitła idą liście. To normalne.
PS . Przepiękna ta Twoja kolekcja !

"Lepiej kijek pocienkować , niż go potem pogrubasić" . Pozdrawiam . ARAS .