Dzięki waszym zdjęciom rozwiązałam zagadkę ze swojego dzieciństwa (sprzed ponad 20 lat), rosła cyklantera na siatce ogrodzeniowej tworząc wielkie zarośla nie do przebicia i dziwiłam się tym dziwnym ogórkom, szkoda że mi nie przyszło do głowy żeby je spróbować
Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
- edysqa
- 200p

- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
Mam nasiona cyklantery z akcji, zamierzałam puścić ją po sznurkach jak fasolę ale patrząc na wasze zdjęcia zaczęłam się obawiać czy utrzyma się na nich.
Dzięki waszym zdjęciom rozwiązałam zagadkę ze swojego dzieciństwa (sprzed ponad 20 lat), rosła cyklantera na siatce ogrodzeniowej tworząc wielkie zarośla nie do przebicia i dziwiłam się tym dziwnym ogórkom, szkoda że mi nie przyszło do głowy żeby je spróbować
Niesamowicie to wygląda .Zastanawiam się czy można tym obsadzić taras ,robić taki sezonowy żywopłot .Byłoby zdrowo i podobno smacznie z pożytecznym . 
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Ewo,jakby miała gdzie się wspinać,to na pewno by uciekła.Jedną z cyklanter posadziłem przy płocie.Poszła do góry ,potem wzdłuż ze trzy metry i wskoczyła na drzewo.I tam dopiero pokazała na co ją stać. 
-
pomidormen
- 1000p

- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Raczej niemożliwe, ale jak to były dziwne ogórki to może chodzić Ci o kolczurkę.edysqa pisze:Mam nasiona cyklantery z akcji, zamierzałam puścić ją po sznurkach jak fasolę ale patrząc na wasze zdjęcia zaczęłam się obawiać czy utrzyma się na nich.
Czy można to jakoś poskromić
i ułożyć np. na pergolach
1,6 m wysokości i w sumie 8 m szer (4 x po 2m)?Ile by krzaczków posadzić.
ewa-s Jak wysoka jest Twoja konstrukcja ? Wygląda na bardzo wysoką.
ewa-s Jak wysoka jest Twoja konstrukcja ? Wygląda na bardzo wysoką.
-
ann33
- 200p

- Od: 30 mar 2010, o 15:36
Ja myślę posadzić ją przy płocie żebym miała dojście do owoców i pokierować ją jeśli się da...
Pergola owszem ale musi być stabilna jeśli ma utrzymać tego giganta.
Jeszcze jedno mi chodzi po głowie, może w dużej donicy ją posadzić?
Pergola owszem ale musi być stabilna jeśli ma utrzymać tego giganta.
Jeszcze jedno mi chodzi po głowie, może w dużej donicy ją posadzić?
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jeśli donica,to duża i możliwie wysoka,żeby na podstawce wciąż była woda.
- Marcoo16
- 1000p

- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Dokładnie, bo cyklantera jest spotykana w Polsce od niedawnapomidormen pisze:Raczej niemożliwe, ale jak to były dziwne ogórki to może chodzić Ci o kolczurkę.
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Na pewno masz rację,każdy z nas uprawiał ją w innych warunkach i teraz inni mogą korzystać z naszych doświadczeń i zapewnić swoim roślinom najbardziej optymalne warunkikaLo pisze:Ewo,jakby miała gdzie się wspinać,to na pewno by uciekła
Moja konstrukcja ma 1.70 cm. wys.,ale pod koniec lata M bardzo się martwił, że cyklantera się męczy i dorobił jeszcze ponad metr w góręTelimenka pisze:ewa-s Jak wysoka jest Twoja konstrukcja ? Wygląda na bardzo wysoką.
-
ann33
- 200p

- Od: 30 mar 2010, o 15:36
Chyba wyrzuciłam omyłkowo 4 nasionka achochy do kosza
Rozmawiałam z sąsiadką, opowiadałam jej o tym papryko-ogórku i chciałam się z nią podzielić nasionkami. Co prawda dwa dni wcześniej wkładałam cztery nasionka do wykiełkowania i zostały mi jeszcze ze trzy może cztery, ale tak już mam. Lubię sprawiać innym radość. Przeszukałam cały dom i nie znalazłam achochy.
Plany miałam posiać do ziemi i porównać jaki jest lepszy sposób siana podkiełkowany czy wprost do gruntu, a tu zonk. Tak jak Kalo wcześniej napisał "Bogatemu to i diabeł dzieci kołysze" odnośnie urodzaju Marco16 tak u mnie odwrotnie "Biednemu wiatr w oczy wieje". Zostało mi teraz dmuchać i chuchać na te posiane w kubeczkach nasionka i liczyć, że będą dorodne sadzonki.
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja cyklantere miałem w trzech różnych miejscach: dwóch z wystawy południowej i jedną pod drzewem czereśni. Wszystkie się wspięły na ponad 3m, bo nie kontrolowałem zbytnio tego.
Jednak owocowały zdecydowanie lepiej w słońcu.
ann33 Nasion ci wśród forumowiczów zapewne dostatek.
Wielu chętnie się podzieli. Wystarczy drapnąć odpowiednie pw.

ann33 Nasion ci wśród forumowiczów zapewne dostatek.
- Ruda2011

- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Wybaczcie PanowieMarcoo16 pisze:Dokładnie, bo cyklantera jest spotykana w Polsce od niedawnapomidormen pisze:Raczej niemożliwe, ale jak to były dziwne ogórki to może chodzić Ci o kolczurkę.
Sądzę, że trudno pomylić cyklanterę z kolczurką
-
pomidormen
- 1000p

- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
20 lat temu nikt nie słyszał o cuklanterze i jej owoce też mało ogórkowe są.
Też posiałam
Ciekawa jestem owoców, ale i samej rośliny.
- aniag78
- 200p

- Od: 7 sie 2013, o 22:07
Kolczurki z cyklanterą pomylić się nie da
Najprędzej chyba z Cucumis dipsaceus.