Kolejna wiosna w wiejskim ogrodzie cz. 24

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kolejna wiosna w wiejskim ogrodzie cz. 24

Post »

Dario cztery pierwsze rośliny to wilczomlecze :D
Glebogryzarka to bardzo przydatne urządzenie ;:215 tylko najlepiej kupować spalinową z napędem o większej mocy, te niewielkie a zatem tańsze chyba niewiele mogą :wink:

Moniko jak mam zapał to robię, a jak nie to ino siedzę :;230 Bardzo lubię pierwiosnki ;:167

Jadziu nawet wyjątkowo nie jestem padnięta, a jedynie senna bo wstaję wcześnie ;:173
Glebogryzarka raczej sieka i spulchnia niż przerzuca glebę :D
Wilczomlecz bardzo mi się rozrósł i nie wiem czy go mogę przyciąć ;:14
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,widzę ,że pracujesz solidnie i pchasz do przodu nie tylko glebogryzarkę ,ale swoje marzenia,ja dzisiaj właśnie sprzedałam swoją glebogryzarkę z całym osprzętem do niej tj kosiarką rotacyjną i pługiem ,bo już mi na nic nie potrzebna i tylko leżała i zawadzała,jedynie warzywnik mogła bym nią przelecieć ,ale mam taki mały ,ziemię lekką to spokojnie zrobię kopaczką i grabkami ,ja też umęczona ,najbardziej ręce odmawiają mi posłuszeństwa i zaraz idę spać ,bo wczas muszę wstać i jechać do miasta i nie wiem kiedy przyjadę ,a pracy tyle ,że głowa mała,co do pisaków to u nas są tylko pakowane po 2 szt za12,80 firmy chyba Stanley,mam też japońskie Paint,tylko troszkę grubiej piszą i trzeba ciut większe tabliczki,tymi japońskimi pisałam w tamtym roku ,to nazwy super sie trzymają ,nic nie blaknie,nie pamiętam ile kosztowały te japońskie ,pozdrawiam gorąco i buziaczki ;:196
sto-krotka
100p
100p
Od: 19 lut 2015, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Marysiu ja za Tobą nie nadążam ;:oj '' chwilkę'' nie zaglądałam, a tu tyle zaległości do nadrobienia ;:333
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maryś sporo pracy wykonałaś. Taka glebogryzarka to świetna sprawa. Przydałby się i mnie taki sprzęt, ale gdzie go trzymać.
Ja również posiałam już warzywka i wsadziłam cebulkę dymkę.

Ten kwiatuszek: http://images70.fotosik.pl/803/43af5f85f443202f.jpg to chyba śledziennica skrętolistna.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martusiu dziękuję za nazwy pisaków! rozejrzę się w krakowskich sklepach :D
Rzeczywiście glebogryzarka na Twoich rabatach nie potrzebna tylko niestety sprawne dłonie, a te muszą chyba i odpocząć i przejść jakąś rehabilitację ;:168 Przesyłam serdeczności i buziaki ;:196

Margaretto cóż ja już tak mam, a inni mnie w tym wspierają :D

Halinko dziękuję a myślałam że to W. sosnka ;:306 już poprawiam ;:196
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Jak się masz, Marysiu Małopolska!

Jakie trzeba mieć hektary, żeby marzyć o takich wypasionych glebogryzarkach :shock:.
Wyobraziłam sobie taką z kierowcą w swoich zielonych pokojach i podejrzewam, że po jednorazowym przejeździe zniknęłaby połowa rabat, a po nawrotce - mogłabym zabawę z ogrodem zaczynać od zera ;:306. Może tylko jabłonie by się ostały, bo pnie mają grube ;:224.
Warzywnik zrobiłaś modelowy, we mnie, której żal każdego skrawka ziemi pod warzywa, budzi głęboki szacunek ;:180.
Ależ u Ciebie wszystko rośnie, jak dzikie :shock:, nie mogę wyjść z podziwu.
U mnie polarne zimno zastopowało cały postęp ;:219. Nawet często pojawiające się słońce nie poprawia sytuacji. Widzi mi się, że cały kwiecień będzie do tyłu ;:222. Ech....
Tylko koty są niezmiennie cieplutkie...

Pozdrawiam Cię gorąco (na przekór tym pięciu stopniom) - ;:196 Jagoda
PS. Na znacznikach najlepiej spisuje się miękki ołówek. Ja już dawno nie wyrzucam grosza na spływające z deszczem pisaki. Ołówek trzyma zapis latami ;:224.
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 20:45

Post »

Witaj Marysiu. Melduję się po bardzo długiej przerwie. Wiosna u Ciebie piękna. Bardzo mi się podobają Twoje kwatery warzywne. Fantastyczne grządki. Ja z powodu choroby, ogród mam raczej w opłakanym stanie. Dopiero zaczynam coś w nim robić. Ledwo wiosna się zaczęła, a u Ciebie do przejrzenia aż tyle stron. No cóż, poczytam i będę z przyjemnością zaglądać do Ciebie.
Pozdrawiam. Iga
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Marysiu sprzęt masz świetny. Ja mam niewiele ,,ORNEGO,, miejsca, więc zakup byłby ciut na wyrost, za to najciężej u mnie ma kosiarka, bo trawska do koszenia dużo.
Piękne masz wiosenne kwiaty i takie cudne portreciki im robisz. ;:138
Taki bordowolistny wilczomlecz rośnie też u mnie i nawet nornice go nie zjadły. :wink:
Odpocznij troszkę pracusiu, bo dopadnie Cię zmęczenie materiału. ;:196 :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
x-M-k
---
Od: 23 maja 2014, o 23:33

Post »

jak mam zapał to robię, a jak nie to ino siedzę :;230
I o to chodzi ;:138

Jest taki fajny skecz Macieja Stuhra, a Ty z małopolski .... siedzimyyy, nic się nie dziejeee ;:306

https://www.youtube.com/watch?v=bkvzbXX_278

;:306
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Zaszalałaś z pracą. Cały czas kiełkują mi w głowie te podwyższone grządki. Tylko mój teraz naprawia dźwig (będzie malował go itp.) i nie chce mu dokładać dodatkowej pracy.
U sąsiada zakwitła czereśnia, jest bialutko. Wszystkie drzewka mają takie nabrzmiałe pąki. Powiedz mi czy Twoja płaska brzoskwinia już ruszyła, moja stoi i nie wiem czy dopiero ruszy?
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Marysiu, masz poletka jak malowanie. Ale co się urobiłaś, to Twoje. :roll:
Śliczna ta lawendowa prymulka. :)
U nas zimno, w kościach łamie i nie chce się pracować w ogrodzie. ;:185
Srebrnygaj
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 11:53

Post »

Marysiu, maszyna super :uszy . Teraz to tylko robić nowe grządki ;:304
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Jagódko Obrazek
Nie będę Ci psuć humoru pisząc jaką najwyższą temperaturę miałam w dzień tak jak Ty niedawno drażniłaś mnie słońcem. ;:185 Na pogodę jednak nie narzekam i grzanie w domu wyłączone, ale narzekam na brak deszczu Obrazek tak, tak wyobraź sobie :;230
Mam inne podejście do ogrodu niż Ty stąd przydomek wiejski ;:215 Mój ogród musi mieć dynię, cukinię czy nawet jedną marną marchewkę. Jak widzisz na zdjęciach jest i tunel foliowy, nieelegancki ale niezbędny w moim ogrodzie na wiosenną rzodkiewkę i pomidory w lecie. Nie wspomnę już o mało eleganckim kompostowniku czy wręcz pewnie obskurnym dla Twojego nosa czy oka kurniku z wybiegiem dla kur. :D
I na południu wiosna nie taka jak rok temu, bo dni owszem ciepłe, ale noce zimne i przyroda nie wie startować czy nie ;:131
Muszę poszukać miękkiego ołówka, bo przecież mam gdzieś takie od dawna zapomniane ;:224
I ja Cię serdecznie pozdrawiam życząc ciepła nie tylko od kotów ;:168

Igo witam Cię serdecznie ;:4 i na wstępie życzę zdrowia i sił do doprowadzenia ogrodu do porządku. Wiosna powoli wkracza w nasze ogrody i mam nadzieję, że zapowiadane przymrozki nie narobią szkód :D

Ewuniu mając szaliczek musiałam zdecydować jaki chcę mieć ogród i chociaż stale wygląd się zmienia to warzywka uprawiałam, uprawiam i uprawiać będę, bo sprawi mi ogromną radość powrót w lecie z ogrodu z koszykiem pysznych jarzyn na obiad czy śniadanie Obrazek
Kosiarka za to coraz dalej jeździ, bo w obrębie ogrodzenia coraz mniej jest trawy ;:224
Kiedyś czytałam, że wilczomlecze odstraszają nornice :uszy to może to prawda?
Za pochwały dziękuję! chociaż coraz częściej nie jestem zadowolona ze zdjęć ;:202
Ewciu póki mam siłę to muszę to wykorzystać Obrazek

Moniko ja to raczej zapożyczyłam ze starego kawału o góralu :;230

Justynko a ja eksperymentuję! mam podwyższoną grządkę (grobek Obrazek) mam skrzynie i mam te rabaty wytyczone deskami. Grobek nie sprawdził mi się, bo strasznie na nim sucho ;:185 skrzynie polecam a te deskowe zobaczę jak w sezonie będą się sprawdzać.
Moja brzoskwinia Saturn ma pąki kwiatowe prześwitujące na różowo, ale jeszcze nie rozkwitły ;:173

Marysiu, ale ja lubię się urobić Obrazek Zimno nie jest, bo wtedy też raczej nie siedziałabym za długo w ogrodzie, nie chcę igrać ze zdrowiem ;:185 Może wreszcie zrobi się ciepło i słonecznie w całym kraju ;:3

Iwonko machina się sprawdza Obrazek a każda nowa grządka to więcej pracy w sezonie. Wiemy co potrafią zrobić chwasty ;:202

Na dzisiaj mam takie słoneczka!

Obrazek

Dwie miodunki, które w zimie zostały zmaltretowane przez kreta i na szczęście odbiły Obrazek

Obrazek Obrazek

i taki kolorek mnie uwiódł w LM, mam nadzieję, że za rok będzie kwitła Obrazek

Obrazek

Spokojnej nocy i kolorowych snów :!: Dziękuję za odwiedziny Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Jakie już wszystko dorodne Marysiu :D
Padało troszkę u Ciebie?
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Marysiu u Ciebie nornice a u mnie jakieś myszowate narobiły szkody ;:145 mnie najbardziej żal starych odmian tulipanów botanicznych, których chyba już nigdzie nie zdobędę.
Piękne pierwiosnki, żonkile i kokorycze ;:138 warzywnik superaśny :heja
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”