Jestem nowy więc jeśli są podobne tematy to przepraszam.
Szukam pomocy na temat budowy altany. Chce postawić altanę dwu pokojową długości ok 7m/3.5m (2 pokoje ok. 3x3m + grubość ścian supporexu 24cm na parterze) + piętro w zwyż tak, aby nie przekroczyć 5m (prawo budowlane). Do tego celu chcę użyć supporexu - zdaje się lekki materiał, bądź cegieł z rozbiórki (cegła to ostatnia możliwość - ale mogę mieć je za darmo tyle, że dużo roboty z tym). Piętro ma być już z cegły gdzie ścianka będzie na 1-ną cegłę 12cm.
I prośba o pomoc w kwestii podmurówki. Chciałem stawiać fundamenty leczy wyczytałem w internecie, że te muszą być ma głębokości 1m - tak wychodzi z mapy przemarzania gruntów w Opolu pod czas gdy ja zakładałem fundament 30cm w głąb i 10 cm ponad poziom ziemi (max 40cm w głąb ziemi) i szerokości 20cm - lub 24 w zależności jakie będę miał supporexy . Stąd prośba o pomoc w tym temacie. Czy 40 cm z czego 30 cm w głąb ziemi (lub 40cm i 10 na ziemia) wystarczy? Czy lepiej płytę? Jeśli płytę to jakiej grubości, ile w głąb ziemi, czy można bezpośrednio nad powierzchnię ziemi?
Mario

EDIT:
Dodam, że na głębokości 20cm - może na głębokość szpadla pokazuje się woda

Stad moja prośba o pomoc - nie mogę za głęboko kopać i lać fundamentów, gdyż moja działka jest w dole a naokoło górki. Raz jeszcze proszę o pomoc