A co do pozostałych papryczek macie jakieś uwagi? Czy powinnam coś z nimi teraz już robić? Ucinać czubki? Wyrywać wilki? Czy jeszcze dać rosnąć?
Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Jasne, będę informować 
A co do pozostałych papryczek macie jakieś uwagi? Czy powinnam coś z nimi teraz już robić? Ucinać czubki? Wyrywać wilki? Czy jeszcze dać rosnąć?
kaLo, a czy wysiałeś w tym roku tę 2, aby sprawdzić, czy powtórzy cechy tego gigantyzmu?
Mrau, a co do Twoich papryczek, to całkiem nieźle wyglądają, nie obrywaj żadnych wilków, nie ucinaj głów - co najwyżej obrywaj na razie kwiaty jeśli się jakieś pokażą
Zasilaj i pielęgnuj, a odpłacą Ci się w owocach 
A ten jeden podeschnięty liść, to może być poparzenie słoneczne, nie widać ze zdjęcia co tam dokładnie jest.
Mrau, a co do Twoich papryczek, to całkiem nieźle wyglądają, nie obrywaj żadnych wilków, nie ucinaj głów - co najwyżej obrywaj na razie kwiaty jeśli się jakieś pokażą
A ten jeden podeschnięty liść, to może być poparzenie słoneczne, nie widać ze zdjęcia co tam dokładnie jest.
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zakwitła w połowie sierpnia,pewnie z braku czasu,bo ciągle rosła.W połowie września przymrozek zniszczył marzenia o nasionach.Wykopana razem z 3 Dzwonkami nie dotrwała.Dzwonki w komplecie i póki co mają się dobrze.
Ou, KaLo, jaki liść gigant!
No to ciekawe co z moim mikrusem będzie, może skoro mniej rośnie to analogicznie owoce będą szybciej?
No to ciekawe co z moim mikrusem będzie, może skoro mniej rośnie to analogicznie owoce będą szybciej?
No to zależy od wielu czynników
Możesz np. mieć z niej pomniejszone owoce
Taki mini Red Cherry Large. Ewentualnie, może się zdarzyć tak, że jak wyniesiesz ją na słońce, na dwór już na stałe - to po prostu przyśpieszy i dorówna 'koleżance'.
- krynka

- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Miałam takie przypadki w ub sezonie. Z czasem ,w gruncie,różnice zniknęły,albo były mniej widoczne. Moim zdaniem to jest kwestia nasiona- gorszej jakości ,mniejsze,z mniejszym potencjałem.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Moja cayenne zimowana w domu,ma już pierwsze dojrzewające owoce.Co prawda miała być żółta,ale okazała się być czerwona.
Lada dzień konsumpcja

Lada dzień konsumpcja

Witam. Moje o mało co nie zostały ugotowane. Miały już troszkę sucho , a jeszcze żona zostawiła je w słońcu za szybą . Jak wpadłem z pracy to myślałem , że już po nich ale woda i cień zrobiły swoje. Doszły do siebie. Cztery miesiące pielęgnowania w jedną chwilę , ale dały rade. Pozdrawiam.
- Hrynika
- 10p - Początkujący

- Od: 29 mar 2015, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wczoraj jak przyszłam do pracy zobaczyłam pierwsze kwitnące kwiaty na moich papryczkach, że to pierwszy rok mojej przygody z papryczkami, to nie trudno się domyślić, że miałam radochę
Explosiwe Ember

i Jalapeno

W tamtym tygodniu miałam papryczki na balkonie w mini szklarence, ale zapowiadali ochłodzeni i "przeprowadziłam" je do mieszkania
.
Mąż powoli zaczyna z byka patrzyć na to całe towarzystwo
, a sadziłam jeszcze sześć odmian pomidorów 
Explosiwe Ember

i Jalapeno

W tamtym tygodniu miałam papryczki na balkonie w mini szklarence, ale zapowiadali ochłodzeni i "przeprowadziłam" je do mieszkania
Mąż powoli zaczyna z byka patrzyć na to całe towarzystwo
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa - Julian Tuwim
pozdrawiam,
Hrynika
pozdrawiam,
Hrynika
ja bym oberwał kwiatki... jeszcze wcześnie.
- krynka

- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Ja też= przynajmniej połowę. Niech się krzewi i nabiera masy zielonej 
Pozdrawiam serdecznie- Ela
O kurcze owoce 20 kwietnia
gratulacje
. U mnie też już zaczynały pokazywać pierwsze kwiatki ale że zapowiadają jeszcze chłodniejsze okresy w maju to ogłowiłem wszystkie sztuki. Nie będę musiał ich przesadzać do większych doniczek a wzrost będę miał przyhamowany na co najmniej 1.5 tygodnia. Te co do szklarni chce wsadzić już wcześniej ogłowiłem. Obecnie już zaczęły się pięknie krzaczyć.
- Hrynika
- 10p - Początkujący

- Od: 29 mar 2015, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zostawię na tych kwiatki,na drugich egzemplarzach poobrywam (mam jalapeno jeszcze dwa w tym jeden oglowiony, a explosive ember jeszcze jeden ogłowiny).
Te rosną w biurze w pracy od południa
i te krzaczki tam będą rosły cały czas.
Te co na balkon będę obrywać
poza tym muszę się nacieszyć
.
Te rosną w biurze w pracy od południa
Te co na balkon będę obrywać
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa - Julian Tuwim
pozdrawiam,
Hrynika
pozdrawiam,
Hrynika
- stecu
- 50p

- Od: 3 lip 2008, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W ubiegłym roku papryki wysiałem ze 2-3 tyg za wcześnie. Niektóre odmiany jeszcze w doniczkach zaczęły kwitnąć, masakra. Obrywałem kwiatki nawet po przesadzeniu docelowym. Jest lepiej, jednak właściwie jest ją wysiać i wysadzić w już ciepłych nocach i dniach. Plon gwarantowany nawet w gruncie. Nie ma co się spieszyć lub spiesz się powoli