Lawenda ,ogólnie(2015-...) Cz.3

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
elewina987
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 kwie 2015, o 13:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie

Nie wiem czy to dobry dział na mój post ale nie wiedziałam gdzie go umieścić. Jeżeli robię to źle to proszę o zrozumienie, a ja najwyżej przeniosę go w inne miejsce.
Mam nadzieje, że jednak uzyskam od Was jakąś pomoc. Chodzi o moją lawendę, odmiana stoechas. Kupiłam ją w sklepie, już "gotową", tzn miała już kilka fioletowych kwiatów. Bardzo mnie to martwi ale nie potrafię jej dobrze pielęgnować. Staram się jak mogę i wydaje mi się, że robię wszystko co każe internet ale moja lawenda zazwyczaj jest oklapnięta piszę zazwyczaj, ponieważ czasem podnosi się do góry. Ustawiłam ją na parapecie w kuchni, na który przez większość dnia padają promienie słoneczne. Podlewam ją codziennie, niedużą ilością wody. Czytałam, że lawende lepiej przesuszyć ale miałam wcześniej już jedną bardzo krótko bo po tygodniu niepodlewania (wyjazd na święta do Polski) cała uschła. Nie wiem co mam robić żeby mojej roślince było dobrze.. Jestem kompletnym laikiem w sprawach kwiatów i dopiero zaczynam sie uczyć ich upraw i pielęgnacji.
Wkleję zdjęcie mojej lawendy, gdy jest w tym "gorszym stanie".

Będę wdzięczna za jakiekolwiek porady.

Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re:

Post »

Nawet wiem gdzie kupiłaś. Wyjmij z doniczki i zobacz jaką ma suchą ziemię. Jest posadzona tylko w torfie który nie przyjmuje wody. Wstaw ją do wiadra na 5 minut i tak podlewaj co jakiś czas. Sprawdzaj doniczkę co 2 dni bo strasznie wysycha.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lawenda - Lavandula część 2

Post »

Twoja lawenda wyraźnie nie dostaje wody. I tak jak pisze Piotrek ma nie odpowiednią ziemię, czyli torf. Wyjmij ja z doniczki,otrzep z tego w czym jest wsadzona i wsadź do innej ziemi. (Może być ta z biedr pomieszana ze zwykłą z ogrodu.)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja bym jej dała większą doniczkę, w takiej będzie się dusić. Lawenda ma spore korzenie.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Kiedy kupowałam lawendę, zawsze miałam ten sam problem jak Elewina, mimo, że przekładałam ją do nowej ziemi i większej donicy. Mdlała, powstawała, aż w końcu marniała. Za każdym razem mam tak samo. Nie wiem co źle robię, a może przyczyną było stawianie jej na ostrym słońcu?
Awatar użytkownika
ipako
200p
200p
Od: 11 wrz 2013, o 20:01

Post »

Wiem, że jak się przesadza roślinę, to na początku nie powinna stać na słońcu tylko w cieniu, aby się ukorzenić.
elewina987
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 kwie 2015, o 13:41

Post »

PiotrekP poważnie wiesz gdzie ją kupiłam ? Wczoraj już kładłam się spać ale przeczytałam Wasze porady i poszłam szybko przesadzić moją lawendę do ziemi. Nie wiem czy to była dobra pora bo może kwiatów nie powinno przesadzać się w nocy. Ale póki co pięknie wybiła do góry. Ale mimo wszystko nie wiem czy to przesadzanie było udane bo robiłam to pierwszy raz. Bałam się, że jak będę odrywać te niteczki (to chyba ten torf, o którym pisaliście) to uszkodzę korzenie, więc trochę ich jeszcze zostawiłam. Czy powinnam usunąć wszystko i tak wsadzić do ziemi ? Co do większej doniczki to kupię dziś taką i wsadzę ją żeby miała więcej miejsca. Boję się jednak, że znowu coś jej się stanie, ponieważ w piątek wyjezdżam na 3 dni do Polski i że jak wrócę to znowu zastanę małego oklapciucha.. Zastanawiam się nawet czy nie wziąć jej ze sobą, ale przecież to lekka głupota wozić ze sobą kwiaty ;:124

Bardzo serdecznie dziękuję Wam wszystkim za porady :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Zalana lawenda również oklapnie :wink: i wydaje mi się, że tak właśnie się stało.Mogła w sklepie być przesuszona i korzenie już nie były w stanie podjąć pracy po przesadzeniu.Błędem jest przesadzanie do ceramicznej szkliwionej doniczki.Czy tam są otwory? Te rośliny wymagają ceramicznych, nieszkliwionych, porowatych, albo plastikowych z dużymi otworami, alby powietrze dochodziło do korzeni.Nie można przesadzać od razu do zbyt dużej donicy, a do ziemi dodać piasku i podlać ostrożnie niewielką ilością wody.Wyrywanie torfu z bryły korzeniowej tak rozwiniętej i kwitnącej rośliny jest błędem.Można to zrobić w przypadku małej sadzonki.Te roślinę najprawdopodobniej stracisz, ale wskazówki się przydadzą na przyszłość.

Inna sprawa, że dość trudno jest 'przestawić' roślinę z warunków produkcyjnych do domowych i im starsza, dojrzalsza i kwitnąca już roślina tym trudniej, bo ma do granic możliwości przerośniętą bryłę korzeniową w doniczce produkcyjnej.Czasem tez zbyt długo czeka na klienta, a pielęgnacja i warunki w sklepie najczęściej nie są odpowiednie.
Awatar użytkownika
agatka267
100p
100p
Od: 12 lis 2013, o 20:25

Post »

Witam :)
A to moje około miesięczne lawendy. Chyba nie wzeszły. Z całej paczuszki aż tyle siewek, w tamtym roku mi ani jedna nie wzeszła :(
Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Poradźcie proszę. Mam u siebie kilka lawend. Część z nich rośnie ładnie i gęsto a część z nich jest drapakowata i strasząca ale za to pięknie pachnąca. Chciałabym ją mocno przyciąć. Czy lawenda odbije, jeśli obetnę ją poniżej tego, co urosło w ostatnim sezonie?
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

100% gwarancji nie ma, podobno roślina może paść po takim zabiegu. Ale ja co kilka lat tak tnę lawendy - do najniższych listków, na jeża :) I wszystkie żyją, są piękne i zwarte :) Teraz znowu ogoliłam parę krzaków. Nigdy nie tnę wszystkich w jednym roku (tak mocno), żeby w razie niepowodzenia nie stracić wszystkich krzewów.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Jednoroczne przyrosty można ciąć do woli ,lawenda to dobrze znosi, natomiast drewno jest zawsze ryzyko, że wsa się infekcja i zacznie gnić.
isko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2015, o 16:20
Kontakt:

Post »

Czy lawandę lepiej kupować w nasionach czy sadzonkach ? ja kiedyś miałem sadzonki i szczerze mówiąc nie byłem z nich za bardzo zadowolony. Albo coś zle robilem albo kiepskiej jakości sadzonka. Od samego początku starałem się trzymać ja na słońcu może po prostu przesadziłem.
http://plumeria.sklep.pl/lawenda-platinum-nico-sadzonka" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Ja mam sadzonki z Obi, już 7 lat albo i dłużej. W międzyczasie rozsiały się, porobiłam z nich sadzonki. I z początkowych 6 szt mam kilkanaście, albo i więcej. Dla mnie nie ma różnicy, i sadzonki i nasiona się sprawdziły.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Chyba jednak zaryzykuję i obetnę mocno, bo patrzeć nie mogę na te drapaki. :oops:
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”