Jak założyć teren zarośnięty mchem?
- agape
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak założyć teren zarośnięty mchem?
Witajcie- wpisałam mech w wyszukiwrkę i są tylko tematy jak zwalczać mech.
Szukam rady, jak sprawić aby teren ten porósł mchem w dużej ilości? Mam w ogrodzie cienisty kąt z orzechem i jabłonią. Rośnie tam trochę mchu, ale chciałabym aby był gęsty i tworzył poduchy.
Czy można gdzieś kupić mech? Jak go sprowadzić aby zarósł teren pod drzewami w tym cienistym kącie?ok 30- 40 m2. Dodam, że może rosnąć wraz z trawą, paprociami itd.
Dziękuję z góry za wskazówki
Szukam rady, jak sprawić aby teren ten porósł mchem w dużej ilości? Mam w ogrodzie cienisty kąt z orzechem i jabłonią. Rośnie tam trochę mchu, ale chciałabym aby był gęsty i tworzył poduchy.
Czy można gdzieś kupić mech? Jak go sprowadzić aby zarósł teren pod drzewami w tym cienistym kącie?ok 30- 40 m2. Dodam, że może rosnąć wraz z trawą, paprociami itd.
Dziękuję z góry za wskazówki
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Też nie znalazłem nigdzie porad, i u siebie zrobiłem tak: przy karczowaniu trawnika, gdzie było trochę mchu delikatnie powyrywałem (wręcz po źdźble) trawę i drobne chwasty, pozostały mech przyklepałem i podlewałem. Teraz jesienią jest go już dużo więcej, chociaż do pełnego zarośnięcia tego terenu jeszcze mu daleko. Staram się też przenosić kawałki mchu z innych karczowanych rejonów.
Dosyć prymitywna i powolna metoda, ale nie spieszy mi się
Dosyć prymitywna i powolna metoda, ale nie spieszy mi się

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Ja również jestem zainteresowana mchem. Szukałam na różnych aukcjach i znalazłam różne roślinki nazywane mchem, które nie mają z nim nic wspólnego.
Myślę, że to mało prawdopodobne aby ktoś sprzedawał sadzonki mchu czy też jego zarodniki.
Zastanawiam się czy nie zamienić go na coś???
Albo będę przesadzać własny mech i robić coś na kształt sadzonek. Mam wrażenie, że przy odpowiedniej wilgotności i kwasowości podłoża można osiągnąć zadowalający efekt.
Problem tylko jest taki, że mech się nie rozkrzewia i rośnie w zwyż a nowe roślinki rozwijają się z zarodników, które kiełkują w splątki i dalej w gałązkę mchu(o ile nie mieszam wiedzy o mszakach biologię miałam dość dawno
)
Myślę, że to mało prawdopodobne aby ktoś sprzedawał sadzonki mchu czy też jego zarodniki.
Zastanawiam się czy nie zamienić go na coś???
Albo będę przesadzać własny mech i robić coś na kształt sadzonek. Mam wrażenie, że przy odpowiedniej wilgotności i kwasowości podłoża można osiągnąć zadowalający efekt.
Problem tylko jest taki, że mech się nie rozkrzewia i rośnie w zwyż a nowe roślinki rozwijają się z zarodników, które kiełkują w splątki i dalej w gałązkę mchu(o ile nie mieszam wiedzy o mszakach biologię miałam dość dawno

Aśka
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mchy Do rozmnażania mchów konieczna jest obecność wody.
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Piszesz o czymś takim?aśka2006 pisze:Ja również jestem zainteresowana mchem. Szukałam na różnych aukcjach i znalazłam różne roślinki nazywane mchem, które nie mają z nim nic wspólnego.
[...]

Nie wiem, co to jest, ale podoba mi się, i na moje potrzeby z powodzeniem mogłoby zastąpić mech
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak założyć teren zarośnięty mchem?
Szukam informacji jak i co robić,żeby stary mebel porósł mchem?
Re: Jak założyć teren zarośnięty mchem?
Zacznijmy od tego, że gatunków mchów jest trochę, i znaczą się róznią od siebie.
Dalej, jak zrobić by stary mebel obrósł mchem? Polecam metode z maslanką:
http://manualni.pl/jak-wyhodowac-mech-na-scianie/

a efekty można potem takie tworzyć:

Dalej, jak zrobić by stary mebel obrósł mchem? Polecam metode z maslanką:
http://manualni.pl/jak-wyhodowac-mech-na-scianie/

a efekty można potem takie tworzyć: