Michał, to teraz pnij się w górę.
Jeszcze jedna uwaga. Jeśli macie koty w okolicy, wstawcie podwójne drzwi z siatki. Na drugim końcu można dać samą siatkę. W przeciwnym wypadku, jak się zwiedzą, będziecie mieli nalane i nakicane.
Pomysł dobry, powinno wystarczyć. Za podstawę pewnie masz jakiś kształtownik. Jeśli będziesz dawał go w ziemię, to pomaluj podkładem a potem masą bitumiczną do konserwacji podwozi samochodowych. Poczekaj aż rozpuszczalniki dobrze odparują. Zwłaszcza, że płyta nie lubi rozpuszczalników. Będzie piękna konstrukcja.
witam serdecznie. zaczynam swoja przygodę z ogrodnictwem, na sam początek chce na działkę kupić gotowy tunel foliowy wymiary o wymiarach 4,5 na 2m. chciałbym się dowiedzieć coś na temat umieszczenia takiego tunelu na działce, chodzi mi o konstrukcje która będzie z rurek metalowych ocynkowanych, czy ja wkopać czy tylko postawić, i czy są jakieś sposoby aby uchronić konstrukcje przed zgniciem która w przypadku wkopania będzie w ziemi
Zależy gdzie ta działka jest. Jak wkopiesz będzie trudniej zbieraczom złomu ją wykopać. Dwa, będzie lepiej posadowiona, pewniej znaczy pomimo wkopania folii. Co do zabezpieczenia przeciw korozji, przeczytaj wyżej.
Jutro mam zamiar obić przód i tył folią. Zastanawiam się, jak lepiej wyciąć folie z drzwi. Czy wyciąć tylko środek tych drzwi i resztę zawinąć do środka, pozostawiając to co poniżej progu ( również z zakładką na zawinięcie): rysunek 1, czy przeciąć pionowo w dół, bez tego naddatku poniżej progu: rysunek 2. Które rozwiązanie będzie lepsze? Konstrukcja jest drewniana, folia będzie przybita przez listewki od środka.
Wersja druga do końca tnij, do niczego ten kawałek nie jest Tobie potrzebny. W drzwiach zostaw taki naddatek żeby zostało na zawinięcie do środka. Po zawinięciu przybij listewki, żeby trzymały folię. Listewki nawierć co 10 cm cienkim wiertełkiem. Nie będą pękać i robota migiem idzie.
Wersja 2 tylko zamiast gwoździ wkręty, jak znajdziesz samo wiercące( z wiertłem na końcu) to masz z głowy wiercenie , jak nie to to wierć jak proponuje darbo . Wkręty nie rozbijają konstrukcji .
Michał. Listwy estetyczniej wyglądają, lepiej dociskają folię. Skoro masz czym ciąć, to bierzesz deskę grubości 28-32 mm i tniesz ją na plastry (listwy) szerokości 1 cm. Wtedy wychodzą listwy szerokości 28-32 mm i grubości 1 cm. Tak nacięte wiercisz co 10 cm i malujesz. Potem walisz małymi gwoździami, albo wkrętami jak kolega podpowiada. Trzyma folię na amen.
Na dół foli do wkopania możesz dołożyć też listwę żeby wiatr nie wyciągał jej przy dużych podmuchach z ziemi (zawinąć i przybić choćby zszywkami ) i zakopać i ustabilizuje także.
Wkręty są lepsze niż gwoździe, bo nie naruszają przy wkręcaniu konstrukcji całości.
Folię zakopaną w ziemi dobrze jest obwinąć nie na listwie, tylko na pręcie. Może być zbrojeniowy. Odradzam przysypywanie gruzem, bo przy wymianie folii jest kupa zabawy przy wydłubywaniu gruzu.