Ogródek KLEO CZ. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek KLEO CZ. 2

Post »

Monifd -w końcu pękłam (głównie za sprawą Aneczki, która podpuszcza wszystkich na forum do szaleństw zakupowych) i zamówiłam więcej niż zamierzałam. Róże to:

Róża Rudolfina - to już druga sztuka jaką kupiłam
Róża Seagull
Róża Beys
Róża Paul's Himalayan Musk Rambler
Róża Bobby James
Róża Hippolyte - ma boski ciemnofioletowy kolor
Róża Burgundy Iceberg
Róża Hermann Schmidt
Róża John Davis

Nie wiem jak je upcham w ogrodzie, ale jakoś dam radę! ;:306

Annar13 -prawda jakie to praktyczne? A szafirkowe poletko już prawie kwitnie, jeszcze tylko kilka dni....

Aneczka - też czasem moczę nóżki, a jakże! Ropuchy jedzą też ślimaki, są więc prawdziwym sprzymierzeńcem ogrodników. U mnie przychodzi ich cała masa, właśnie z powodu oczka, tam się rozmnażają. Wszystkie cebulowe wyglądają w kępkach ładniej niż takie pojedyncze sztuki.

Obrazek

Kokorycze też lada chwila będą kwitły, zawsze kwitną w maju, czyli zakwitną miesiąc wcześniej niż zazwyczaj.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Peonie mają już całkiem duże pączki

Obrazek

Pączki magnolii już zaczynają pękać.

Obrazek

Ślimaki też już poczuły wiosnę.

Obrazek

Szafirkowe poletko mocno zazielenione.

Obrazek

Obrazek

Zawilce mają już pączki.

Obrazek

Lilie w tym roku wyrastają wyjątkowo grube.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ach Basiu jest u ciebie co podziwiać ;:108 a na szafirkowe poletko czekam z wielką niecierpliwością ;:65
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Kleo już tak od razu na mnie zganiać swą słabą silną wolę i robienie ogrodniczych zakupów... Niu niu niu... ale pomyśl jak będzie pięknie... ;:31 ... w sumie i tak już jest bajkowo u Ciebie, więc nie wiem jak może być jeszcze bardziej... no nic... przekonamy się już niedługo jak będziesz nas raczyła zdjęciami... ;:31 Ino nie raz w miesiącu! ;:185
I wyślij mi parę tych ropuch w paczce. Przydałby mi się. :D Może to będzie karta przetargowa by zrobić "jakąś wodę" w ogrodzie..?
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, że wzięło Cię na fiolety :;230 , a i niezła reprezentacja ramblerów. U mnie Paul's Himalayan Musk wypuścił już listki, ciekawe czy zobaczę w tym roku kwiatuszki.
Szafirek Azureum pierwszy ;:138 Tak samo i po tej chłodniejszej stronie Wisły, choć różowy równie prędki.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No własnie dlatego musze swoje szafirki porozdzielać, bo porobiły się potęzne kępy.
Ten niebieski szafirek jest boski
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Wczoraj była cudna pogoda, plus 20, ;:33 A dziś wieje tak, że mało głowy nie urwie i wcale nie jest zbyt ciepło.
Margo - ja też mam takie stare kępy szafirków i faktycznie wymagają rozsadzenie bo są bardzo drobne i słabo kwitną. A biebieski faktycznie cudny.
Nena - ostatnio fiolety panoszą się u mnie w ogrodzie, a ramblery są super, bo zawsze można je wcisnąć tam, gdzie już nie ma miejsca. Nawet mogą się wspinać na jakimś drzewie
i nie zajmują wtedy dużo miejsca. Szafirka różowego mam aż jednego - kupiłam na próbę bo cena była powalająca - 10 zł za sztukę, teraz są tańsze po 6zł, ale mimo wszystko to drogo, a urody jakiej powalającej wcale nie mają.
Aneczka - ropuch Ci nie wyślę, bo jakoś przez to zimno gdzieś się pochowały, tylko w oczku widziałam jedną parkę. Zdjęcia wstawiam, teraz jest co pokazywać więć będzie ich więcej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Porozsiewały mi się kokorycze -ciekawa jestem, czy to krzyżówki, czy będą miały taki sam kolor jak rośliny mateczne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Jak się nazywa ślicznotka z przedostatniego zdjęcia? ;:333
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Kupowałam cebulki szafirka różowego po pięć złotych i tylko raz trafiłam. Tak jak napisałaś szału nie ma, ten różowy bardzo blady. Rozmnażać się też nie mają zamiaru, tyle co posadziłam to mam, może pozwolę mu zawiązać nasiona i w ten sposób uzyskać więcej roślin.
Czy Muscari latifoliu rozmnaża się u Ciebie, bo na zdjęciu widać spore poletko. U mnie wręcz go ubyło ;:145 muszę dokupić i posadzić w innym miejscu, bardziej nasłonecznionym.
filipekS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 mar 2015, o 11:54

Post »

Świetny ten Twój ogród:)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Kleo dzięki za zdjęcia.
I ja się podpinam pod pytanie Asi. ;:215
A żabkom wcale się nie dziwię. Też mam ochotę schować się w cieplutki kącik. I przeczekać. :D
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm ;:224 miecznica? jak tak, to mam :heja dostałam od forumkowj Madzi i szybkowim,że ładnie się sama wysiewa.Hurrra,mam ;:138
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Asma - to nie miecznica tylko śnieżnik, mam białego, różowego i fioletowego. Bardzo ładnie się rozrasta w kępy tak jak szafirki. Miecznica ma liście podobne do irysów.

Nena - niestety u mnie też Muscari latifoliu raczej niknie, niż się rozrasta. A kępy są spore bo tak posadziłam. :D Różowe też nie rozmnażają się wcale. Chyba tylko ta najpopularniejsza odmiana ma tendencję do tworzenia nowych cebulek w tak dużych ilościach.

FileipkuS - dziękuję za odwiedziny i pochwały. Zapraszam ponownie - wkrótce będzie co oglądać.

Aneczka - u mnie dziś istne wariactwo, co chwila inna pogoda, najpierw wietrzysko, że mało drzew nie połamie, za chwilę ulewa, potem słoneczko i majowy deszczyk, a teraz bezchmurne niebo i zimno. Normalnie wariatkowo. Chyba trzy pary ubrań trzeba brać na zmianę. ;:202 Wczoraj czyściliśmy oczko i nie zdążyliśmy skończyć, zostało jeszcze wybranie liści i mułu z dna, cała woda była już wypompowana, rybki wybrane. A dziś przyszła ulewa i oczko znów jest prawie pełne. Teraz znów cały dzień będziemy wypompowywać wodę.... I tak do kolejnej ulewy.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm,a już myślałam,że coś wiem :;230
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Kleo ale masz dużo kolorów wiosennych. ;:215 Pogoda rzeczywiście bardzo utrudnia prace w ogrodzie. Wiatr i zimno jednak roślinom nie przeszkadza w kwitnieniu.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U mnie do tej pory kokorycze ginęły. Jakie było moje zdumienie w zeszłym roku kiedy nagle pojawiły sie u mnie znowu
Prawdopodobnie dopiero siewki zadomowiły się u mnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”