Czarna porzeczka - sadzenie wiosną?przesadzanie
- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Porzeczka czarna- przesadzanie.
Lepiej słoneczne. Owoce będę słodkie i szybko dojrzeją
Porzeczka czarna i czerwona, kiedy najlepiej sadzić ?
Kochani kupilam w Polsce krzaczki czarnej i czerwonej pozeczki, chcialabym posadzic je jeszcze w tym roku ale obawiam sie ze moze byc juz za pozno... Mieszkam na poludniu Francji, zima jest tu duzo lagodniejsza niz w Polsce. Co prawda spadl juz snieg a temperatura jest minimalnie na minusie(-2), ale czesto sie zdarza, ze temperatura wraca na plus. Czy mozecie mi doradzic co najlepiej zrobic, poczekac na cieplejsze dni i zakopac krzaczki czy lepiej wstrzymac sie do wiosny?? Poniewaz nie mialam czasu krzaczki zakopalam wszystkie w jednym dolku. będę bardzo wdzieczna za wszelkie rady. Pozdrawiam serdecznie Ania
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pozeczka czarna i czerwona, kiedy najlepiej sadzic?
Ja spróbowałbym posadzic i zrobić kopczyki wokół pędów na 20- 30 cm
- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wątek o przesadzaniu czarnej porzeczki, a ja się podepnę z czerwoną. Mam do przesadzenia czerwoną porzeczkę "Detvan". Teraz mam na to czas, ale nie wiem czy mogę przesadzić, bo na krzaku piękne, zdrowe i zielone liście. Zero oznak końca wegetacji (na innych, czerwonych, czarnych i białych liście moooocno jesienne). Przesadzić ją już mimo to, czy poczekać? Nie zaszkodzę jej? Szkoda by było, bo to smaczna odmiana i krzak już całkiem spory.
Nie wiem jak duża ona jest ale najlepiej jak by to zrobić z bryłką.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 mar 2015, o 09:42
Czarna porzeczka na miejscu po wieloletnich pokrzywach
Witam.
Mam takie pytanie. Otoz ostatnio wykarczowalem przyczepke samochodowa korzeni pokrzyw(niektore byly juz wielkosci korzeni malego drzewa). Pokrzywy rosly tam wiele lat, nawet kilkanascie. Teraz w to czyste i ugrabione miejsce wsadzilem czarne porzeczki. Zdaje sobie sprawe ze tevpokrzywy i tak tam odbija z jakis malych korzonkow. Co mam zrobic? Wylozyc teren wloknina czy wsiac trawe i kosic ja regularnie? Czy moze posunac sie do jakichs opryskow? Jest raptem pasek ziemii od ogrodzenia do rowu szerokosci 3m... Porzeczki rosna w 2 rzedach wzdloz ogrodzenia.
Prosze o rade
Mam takie pytanie. Otoz ostatnio wykarczowalem przyczepke samochodowa korzeni pokrzyw(niektore byly juz wielkosci korzeni malego drzewa). Pokrzywy rosly tam wiele lat, nawet kilkanascie. Teraz w to czyste i ugrabione miejsce wsadzilem czarne porzeczki. Zdaje sobie sprawe ze tevpokrzywy i tak tam odbija z jakis malych korzonkow. Co mam zrobic? Wylozyc teren wloknina czy wsiac trawe i kosic ja regularnie? Czy moze posunac sie do jakichs opryskow? Jest raptem pasek ziemii od ogrodzenia do rowu szerokosci 3m... Porzeczki rosna w 2 rzedach wzdloz ogrodzenia.
Prosze o rade
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Re: Czarna porzeczka na miejscu po wieloletnich pokrzywach
Jeśli tak się denerwujesz to wyściółkuj czarną włókniną. Ja bym się tak nie stresował i wyrywał pojawiające się odrosty razem z resztkami kłączy. Ziemię bezpośrednio w promieniu roślin pewnie będziesz i tak chciał utrzymać w czarnym ugorze. A w kuchni i domowej apteczce pokrzywa zawsze się przydaje. 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 mar 2015, o 09:42
Re: Czarna porzeczka na miejscu po wieloletnich pokrzywach
Nie denerwuje sie tylko pytam jak sie ich skutecznie pozbyc
.
Dookoła mam mnóstwo pokrzyw więc w tym miejscu ich nie potrzebuje...

Dookoła mam mnóstwo pokrzyw więc w tym miejscu ich nie potrzebuje...