Na temat kolorowych ziemniaków jest artykuł w miesięczniku "mój Ogródek" z kwietnia 2015 r Uprawia się je podobnie jak inne odmiany.Są jednak mniej wydajne od białych.W Europie dopuszczonych jest do uprawy ok. 1300 różnych odmian.

Sadzeniaki kupiłam po 5 zł za szt. więc nawet ich nie spróbowałam. Nie opłacało się
 Sadzeniaki kupiłam po 5 zł za szt. więc nawet ich nie spróbowałam. Nie opłacało się  Poczekam aż się rozmnożą
 Poczekam aż się rozmnożą  

Tylko, ze pomyliłam się, wiadra miały po 10l, a nie 5l.
 Tylko, ze pomyliłam się, wiadra miały po 10l, a nie 5l.   (Były to takie zwykłe czarne wiadra budowlane, które można kupić w hipermarketach za kilka zł, oczywiście dziurki dorobiłam sama)
  (Były to takie zwykłe czarne wiadra budowlane, które można kupić w hipermarketach za kilka zł, oczywiście dziurki dorobiłam sama)

.
 .

i na to warstwa ziemi...
  i na to warstwa ziemi...
 .Dałam go warstwę ok 10 cm .Gnojówką rozcieńczoną polałam żeby się trzymała wilgoć .Mam lekką ziemię i szybko przesycha.Potem okrywałam zwykłą słomą ,trawą ,chwasty też rzucałam.Taka kombinacja trzyma ciepło i ziemniaki rosły piknie.
 .Dałam go warstwę ok 10 cm .Gnojówką rozcieńczoną polałam żeby się trzymała wilgoć .Mam lekką ziemię i szybko przesycha.Potem okrywałam zwykłą słomą ,trawą ,chwasty też rzucałam.Taka kombinacja trzyma ciepło i ziemniaki rosły piknie. 

Amanita pisze:Ja mam w tym roku kilka szt. fioletowych Vitelotte i Congo. Mają już kiełki, niedługo pójdą do wiaderSadzeniaki kupiłam po 5 zł za szt. więc nawet ich nie spróbowałam. Nie opłacało się
Poczekam aż się rozmnożą

Fioletowe ziemniaki? Nawet nie wiedziałam ,ze takie istnieją. Pooglądałam zdjęcia w sieci , nie sądziłam,że są aż tak ciemne.
  Fioletowe ziemniaki? Nawet nie wiedziałam ,ze takie istnieją. Pooglądałam zdjęcia w sieci , nie sądziłam,że są aż tak ciemne.  Jeśli są spore,to spokojnie możesz je przekroić na pół. Czekam niecierpliwie na relację z uprawy. Ciekawe,czy stonka i zz też je lubią ?
 Jeśli są spore,to spokojnie możesz je przekroić na pół. Czekam niecierpliwie na relację z uprawy. Ciekawe,czy stonka i zz też je lubią ?