Truskawki - cz.3
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Truskawki - cz.3
W 2 lata temu sadziłam a jesieni truskawki które były porozsadzane po całej działce. Kiedyś a tej działce dziadek mojego M miał uprawę truskawek. działka po jego śmierci leżała odłogiem wiele lat. Ale truskawki jakoś sobie w buszu chwastów radziły. Potem wszystko zostało 2 razy glebogryzarką przejechane, sadziłam tylko to co przetrwało i po kilku miesiącach się samo ukorzeniło. Kilka sadzonek puścilo wilki i te ich sadzonki z wilków sadziłam w grupie. Miałam takich kęp chyba 5. Owocowały dobrze i nie chorowały. Może nie jest to zgodne z etyką, ale nie zauwarzyłam negatywnych skutków.
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
I ja za bardzo nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem, że truskawki sadzi się pojedyńczo w rzędach. Myślę , że większe znaczenie ma odpowiedni rozstaw rzędów i samych roślin . Od lat uprawiam truskawki sadząc je w grupach po 3 szt, w rozstawie 50 na 40 cm. Na plon nigdy nie narzekałem, przynajmniej do momentu nadejścia plagi pędraków.
Pozdrawiam Jarek
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w tamtym roku w czerwcu posadziłem co ok. 1,3m odmiany Kama , Elkat , Dukat , Polka , Pandora ,Vicoda niestety 2-4 tygodnie za wcześnie a na jesień dosadziłem młode sadzonki w wolne rzędy .
Prędzej sadziłem truskawki co ok. 40 cm a od kilku lat sadzę co 60-70 cm i w 1 roku między rzędami sieję warzywa , a zauważyłem że lepiej rosną, ale też zdaje mi się że lepiej plonują .

Prędzej sadziłem truskawki co ok. 40 cm a od kilku lat sadzę co 60-70 cm i w 1 roku między rzędami sieję warzywa , a zauważyłem że lepiej rosną, ale też zdaje mi się że lepiej plonują .
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Adas11 Tylko musisz uważać bo truskawki w przeciwieństwie do warzyw nie potrzebują aż tak dużo azotu - rosną w liście a nie w kwiat/owoc - przenawożone są bardziej podatne na choroby grzybowe,
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
W tamtym roku na wiosnę był dawany obornik i mała ilość Polifoski .
Na wiosnę rosły warzywa a w czerwcu truskawki i koper ale krzaki tryskawek są szerokie i w niektórych rzędach nic nie da się posadzić ale to zależy od odmiany .
Jeśli coś posieję coś to z krótkim okresem wegetacji i tak się zastanawiam czy dać niewielką ilość składników pokarmowych i czy w ogóle nie dawać .

Na wiosnę rosły warzywa a w czerwcu truskawki i koper ale krzaki tryskawek są szerokie i w niektórych rzędach nic nie da się posadzić ale to zależy od odmiany .
Jeśli coś posieję coś to z krótkim okresem wegetacji i tak się zastanawiam czy dać niewielką ilość składników pokarmowych i czy w ogóle nie dawać .

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Polifoska zawiera śladowe ilości azotu w formie amonowej-siarczan amonowy,fosfor i znaczne ilości chlorków -sól potasowa.Nie są one (chlorki) lubiane przez krzewy jagodowe.
- Pimpka+
- 10p - Początkujący
- Od: 2 kwie 2015, o 23:14
Ja truskawki sadziłam w 2 rzędach po 5 szt na rząd rozstaw ok 40-50 cm i bardzo ładnie urosły. Przy okazji wszystkich witam to mój pierwszy post. Trafiłam do was z Google.marek69 pisze:I ja za bardzo nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem, że truskawki sadzi się pojedyńczo w rzędach. Myślę , że większe znaczenie ma odpowiedni rozstaw rzędów i samych roślin . Od lat uprawiam truskawki sadząc je w grupach po 3 szt, w rozstawie 50 na 40 cm. Na plon nigdy nie narzekałem, przynajmniej do momentu nadejścia plagi pędraków.
Kolorowy jest świat.
Witajcie 
To mój pierwszy post na tym forum, osobiście jestem maniakiem uprawy ostrych papryk i pomidorów, jednak w tym roku zdecydowałem się też na pewne urozmaicenie. Kupiłem sadzonki truskawek i stąd moje pytanie - są one jeszcze stosunkowo małe, natomiast zaczynają już owocować. Czy tak jak w przypadku papryk należy te pąki usuwać czy może pozostawić je, a krzaki będą owocować kilkukrotnie? I przycinać jak papryki (ucinając stożek wzrostu) czy zostawić tak jak są?
Pozdrawiam

To mój pierwszy post na tym forum, osobiście jestem maniakiem uprawy ostrych papryk i pomidorów, jednak w tym roku zdecydowałem się też na pewne urozmaicenie. Kupiłem sadzonki truskawek i stąd moje pytanie - są one jeszcze stosunkowo małe, natomiast zaczynają już owocować. Czy tak jak w przypadku papryk należy te pąki usuwać czy może pozostawić je, a krzaki będą owocować kilkukrotnie? I przycinać jak papryki (ucinając stożek wzrostu) czy zostawić tak jak są?
Pozdrawiam
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Buzz a gdzie Ty w truskawkach widzisz stożek wzrostu???
Nie ruszaj "serduszka" bo żaden kolejny liść, ani owocowy pęd nie wyjdzie.
Pierwsze kwiaty zalecają usuwać, żeby sadzonka się wzmocniła, a nie zużyła siły na owoce.
Na pewno inni się jeszcze wypowiedzą. Ja jestem mało doświadczona, ale to co napisałam wiem na pewno.

Nie ruszaj "serduszka" bo żaden kolejny liść, ani owocowy pęd nie wyjdzie.
Pierwsze kwiaty zalecają usuwać, żeby sadzonka się wzmocniła, a nie zużyła siły na owoce.
Na pewno inni się jeszcze wypowiedzą. Ja jestem mało doświadczona, ale to co napisałam wiem na pewno.

No tak... Być może dlatego, że nadal mam wrażenie, że z tym krzaczków wyrosną potworki z kapsaicynągrazka100 pisze:Buzz a gdzie Ty w truskawkach widzisz stożek wzrostu???

Rozumiem, że serduszko to jest to?

I jeszcze kolejne pytanie - w jaki sposób usuwać pączki? Rozumiem, że zwyczajnie ucinać? Czy w taki sposób jak tutaj zaznaczone?

- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ustrzyknąć "pazurem" - najlepiej własnym
Tak w tych miejscach co pokazujesz, albo lepiej cały ten pręcik z kwiatami.

Tak w tych miejscach co pokazujesz, albo lepiej cały ten pręcik z kwiatami.
Dzięki wielkie! 

-
- 50p
- Od: 5 maja 2014, o 14:04
Kochani znow mam problem i bardzo prosze was o pomoc. Moje truskawki balkonowe (zimowały w doniczkach wkopane w ziemie w ogródku) są teraz na balkonie i wypuszczają listki niektóre już kwiatki ale mój problem polega na tym ze w niektórych sadzonki rosną liscie i nagle zaczyna brązowiec łodyga i lisć całkiem pada , nie wiem co jest grane i jak o zwalczyć ? Choroba? Szkodnik ? Z gory dziekuje za wszelkie sugestie.
Cos takiego robi się na lisciach i łodygach ?
Cos takiego robi się na lisciach i łodygach ?

-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Podlewasz regularnie czy dopiero gdy ziemia przeschnie? Zdjęcie niewyraźne ale mi na grzybka wygląda.
-
- 50p
- Od: 5 maja 2014, o 14:04