Zbyt wcześnie przycięta brzoskwinia
Zbyt wcześnie przycięta brzoskwinia
Witam
Zarejestrowałem się tutaj m.in. dlatego, że popełniłem błąd w cieciu brzoskwini (o czym dowiedziałem się później). Trzy dni temu wyciąłem wilki na dwóch brzoskwiniach tuż nad rozgałęzieniami bocznych pędów. Wilki były nie grubsze jak palec wskazujący. Teraz dowiedziałem się, że brzoskwini nie wolno ciąć w zimie, bo może przemarznąć. Pytanie jest takie, czy można te ciecia zabezpieczyć jakoś przed mrozem, żeby nie przemarzły - od 2 lutego zapowiadają nawet kilkanaście stopni w nocy na minusie.
Będę wdzięczny za odpowiedz.
Piotr
Zarejestrowałem się tutaj m.in. dlatego, że popełniłem błąd w cieciu brzoskwini (o czym dowiedziałem się później). Trzy dni temu wyciąłem wilki na dwóch brzoskwiniach tuż nad rozgałęzieniami bocznych pędów. Wilki były nie grubsze jak palec wskazujący. Teraz dowiedziałem się, że brzoskwini nie wolno ciąć w zimie, bo może przemarznąć. Pytanie jest takie, czy można te ciecia zabezpieczyć jakoś przed mrozem, żeby nie przemarzły - od 2 lutego zapowiadają nawet kilkanaście stopni w nocy na minusie.
Będę wdzięczny za odpowiedz.
Piotr
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zbyt wcześnie przycięta brzoskwinia
Brzoskwinie tnie się od marca.
Jak rany są spore to kup jakiś środek powierzchniowy i pomaluj.
Zimy już w tym roku nie będzie. Może nie przemarzną.
Jak rany są spore to kup jakiś środek powierzchniowy i pomaluj.
Zimy już w tym roku nie będzie. Może nie przemarzną.
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ernest, ja bym był jeszcze ostrożny z tym brakiem zimy. Dwa lata temu, u mnie było już prawie wiosennie. Wieczorem przyszła od pól mgła, a temperatura spadła do minus 32 stopni. Wszystko w ogrodzie aż trzeszczało.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Odnośnie zimy. Jak wczoraj o niej pisaliśmy, w ogrodzie było czarno. Dzisiaj od rana biało i jeżdżą pługi.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
- ERNRUD
Tak, no taka zima się jeszcze utrzyma, natomiast chodzi mi o spadki temperatury groźne dla niniejszej brzoskwini. W tym roku nie spodziewam się już poważniejszych mrozów.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Masz szklaną kulę ? 
Dopiero jest koniec stycznia, w lutym wystarczy że rozbuduje się większy wyż na Syberii i będziemy mieć w Krakowie -20, a na wschodzie -30. Zresztą wg Yr.no w Krakowie będzie w niedziele rano -11.
Nie na darmo ukuto "Idzie luty, obuj buty "
Pogłoski o mojej śmierci są przedwczesne!
podpisano, zima ;)

Dopiero jest koniec stycznia, w lutym wystarczy że rozbuduje się większy wyż na Syberii i będziemy mieć w Krakowie -20, a na wschodzie -30. Zresztą wg Yr.no w Krakowie będzie w niedziele rano -11.
Nie na darmo ukuto "Idzie luty, obuj buty "
Pogłoski o mojej śmierci są przedwczesne!
podpisano, zima ;)
- ERNRUD
OK. Dzielę się przewidywaniami i sądzę, że brzoskwinie w tym roku nie przemarzną. Spodziewam się natomiast solidnych przymrozków.
Żeś sie machnąłERNRUD pisze:Brzoskwinie tnie się od marca.
Zimy już w tym roku nie będzie.

Ostatnio zmieniony 10 kwie 2015, o 22:02 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdania rozpoczynamy wielką literą.
Powód: Zdania rozpoczynamy wielką literą.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 kwie 2015, o 11:03
Dlatego lepiej poczekać i przyciąć nawet na początku kwietnia kiedy nawet w przypadku niższych temperatur nie ma mrozów i brzoskwinia nie zmarznie. Teraz jeżeli rany są większe to koniecznie użyj środka powierzchniowego który je złagodzi.
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
Ja z mojego doświadczenia wiem że nie wolno ciąć zbyt wcześnie brzoskwiń. Dostałem kiedyś sadzonkę może wysokości 0,5m i wsadziłem na wiosnę do ziemi. Ogrodziłem i pielęgnowałem przez 3 lata bodajże z zielska. Jak już wyrosła ładna to pojawiły się kwiatki i miała pamiętam jak dziś 5 owoców. Były bardzo smaczne. Na następny rok postanowiłem przyciąć drzewko bo rosła w górę na 2 odgałęzienia jak oszalała. Chciałem jakoś ją uformować. Dokładnie nie pamiętam czy to było na jesieni czy wiosną wczesną ale chyba bardziej jesień. Oczywiście na drugi rok suche gałęzie. Odrosło coś z pnia głównego przy samej ziemi ale przez zimę zmarzło i to. Tak to jest jak się rusza kiedy nie trzeba. Teraz prawdopodobnie bym miał koszyk jak nie dwa owoców z niej. 

Mam tę moc - Sylwek
- ERNRUD
Od tamtego momentu nie było temperatur, które groziłyby przemarznięciem drzew brzoskwiń.