Witam moich Gości sobotnio-weekendowo !
Po pracowitym piątku dzisiaj kolejny pracowity dzień będzie a ja dopiero rozpoczynam właściwie roboczy sezon... Opóźnienie w stosunku do niektórych forumowych "pracusiów" mam spore...Ale nie czynię szczególnie nowych nasadzeń ani rabat. Zwyczajna sezonowa robota ogrodnicza ... tudzież drobna kosmetyka...
Ale to jest to co

i z wielką ochotą grzebię się w tym od dziesięcioleci ...

Póki co nie rezygnuję z niczego ... niewielu jest już w moim ROD takich "zaangażowanych "działkowiczów . Większość już poszła na łatwiznę i utrzymują tylko namiastkę dawnej świetności..No ale czas robi swoje i zdrowie już nie to ...nie mogę osądzać nikogo...
Nie samą robotą na działce się żyje więc i ochoczo szukam co też tam znowu się pokazało po zimie... Oczywiście zdjęć sobie nie daruję..
anabuko1 Aniu miło Ciebie widzieć u mnie bo dawno nie byłaś.

Wiosna u mnie jeszcze nie tak znowu w pełni sporo roślin jeszcze powinno się pokazać ale rarytasów żadnych u mnie nie będzie. Już na nowości wyszukane się nie rzucam bo nie mam miejsca a i potrzeb mam już niewiele ...Tylko to co w zasięgu lokalnym znajduję i od czasu do czasu nie omieszkam sobie sprawić dla polepszenia nastroju choćby...
Na tulipany też czekam i już widzę, że mimo sadzenia w doniczkach nie wszystkim będę się mogła cieszyć bo część się nie pokazało.
powoli rozkwitają żonkilki ale są rozprowadzone po całej działce ... nie smakowały!

Tych akurat nie sadzę w doniczki...

czas magnolii nadchodzi ale pąki jednak podmarzły i bywają lekko zrudziałe

Sąsiedzka stellata

ostatnie krokusy
e-babcia Jadziu

cieszę się, że zdrówko i ochota do ogrodowania Ciebie nie opuszcza! Niech trwa!!!
Tajka Tereniu witaj!

Nastało ciepełko to teraz wszystko w oczach rozkwita i coraz więcej roślin nas cieszy!
Nas akurat choroby przeziębieniowe omijają to eM miał dość poważne kłopoty zdrowotne z pobytem w szpitalu włącznie ale na szczęście sytuacja się ustabilizowała

ciemierniki nadal kwitną
stasia_ogrod 
Stasiu doczekamy się z dnia na dzień coraz więcej roślin się pokazuje!
Biedronka641 Aluś no wreszcie prawdziwą wiosenkę mamy !
Pytasz o różnicę między cieszynianką a śledziennica skrętolistną ...
obydwie rośliny wczesnowiosenne jednak śledziennica jest szybsza i wszędobylska bo się sieje zarówno w cieniu jak i w słońcu Wszędzie jej pełno ale od pierwszych dni po zimie błyszczy na rabatach...
Cieszyniankę znasz ... ta jest bardziej stateczna i przynajmniej u mnie siewek nie zauważyłam...
śledziennica
i moja cieszynianka jeszcze nie bogata bo dopiero się wygramoliła z ziemi a i miejsce ma nowe
ewa w Ewciu cieszy mnie każde słowo dot. fotek i bardzo Ci za nie dziękuję

. A fotki robię z zamiłowaniem i udają się raz lepiej raz gorzej.. Każdemu co innego lepiej wychodzi więc się nie przejmuj i pstrykaj...pstrykaj ...

bo to bardzo miłe zajęcie i coraz więcej jest osób , którym się to podoba ...Zaraźliwa pasja !
plocczanka Lucynko

wow!

taki spontan!

dziękuję! To dla mnie radość wielka!
tak wygląda po zimie moje piękne hebe ...miałam już wyciąć ale gałązki są żywe i na razie zostawiłam...oczyścilam na niektórych gałązkach listki
Miłego dnia Wszystkim!