Przydomowy ogródek warzywny

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Branchy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 kwie 2015, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Przydomowy ogródek warzywny

Post »

Witajcie :)

Zanim poproszę o pomoc, bardzo Wam dziękuję za ogromną skarbnicę wiedzy. Jestem z Wami ponad rok jako gość, ale dzisiaj postanowiłam poprosić Was o pomoc bo pomimo ogromnych chęci już się zgubiłam.
Moją przygodę rozpoczęłam rok temu po wyprowadzce z miasta na wieś. Nie mam kawałka ziemi więc wydzieliłam kawałek ogródka (dzisiaj jest to 2,5m x 3,5 m) aby popróbować zdrowych warzyw.
Rok temu posadziłam truskawki, w tym roku liczę na zbiory :) Miałam 6 krzaków pomidorów koktajlowych, niestety większość zjadła zaraza ziemniaczana. Podobnie z cukinią - tu miałam dwa krzaczki. Posadziłam też dynię ale nie wyrosła :(

W tym roku jestem bardziej przygotowana. Na jesieni przekopałam ogródek, nawiozłam suszonym obornikiem, przesadziłam truskawki i powoli przygotowuję się do sadzenia. Część nasion już mam, groch posadzę w weekend - z tego co wyczytałam Wy już swój na pewno posialiście :) Trochę się zagapiłam, ale jestem dobrej myśli.

Poczytałam o oddziaływaniach roślin między sobą i bazując na tym stworzyłam plan mojego warzywnika. Nie było to łatwe zadanie, ale ostatecznie dałam radę :) Zerknijcie proszę na niego i poradźcie czy wszystko będzie ok.
Słońce w moim ogródku pojawia się nieśmiało około 11 i czym później tym większa część jest nasłoneczniona. Z prawej strony w odległości około metra jest dom, który zasłania 3/4 warzywnika i dopiero około 15 jest on w pełnym słońcu. Niestety jest to jedyne miejsce gdzie mogę coś sadzić. W związku z niewielkim nasłonecznieniem zastanawia mnie czy dobrze robię wybierając do sadzenia groch i ogórek. Jeśli chodzi o groch znalazłam już dzięki Wam odmianę Pegaz, która nie powinna urosnąć za wysoko. Dzisiaj natomiast doczytałam o ogórkach i zdziwiłam się, że takie duże rosną (jestem miastowa, bez żadnej rodziny na wsi i nigdy nie miałam działki - ogórki widywałam tylko w sklepach :) ). Przestawiłam je zatem wzdłuż siatki, mam zamiar zbudować jakieś rusztowanie dla nich, ale nie jestem pewna, czy nie będą zasłaniać słońca truskawkom i pozostałym warzywom.
Mam również trochę niewykorzystanego miejsca i zastanawiam się co jeszcze mogę posadzić aby nie było zbyt uciążliwe. Mogę nie mieć za bardzo czasu i sił bo na koniec czerwca zostanę mamą a w domu już jeden brzdąc lata ;-)

Zerknijcie proszę na mój warzywnik i wytknijcie proszę wszystkie błędy :) Liczę również na Wasze wskazówki.
Dziękuję :)
Sylwia

Obrazek

Obrazek
Branchy
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Re: Przydomowy ogródek warzywny

Post »

Poczytałam jeszcze trochę i zdecydowałam się dodać por i seler. Posadzę je w części z pietruszką, aby por był obok sałaty, a seler obok pomidorów. Pomiędzy warzywami posadzę czosnek i cebulę - tam gdzie będę mogła. Rozważam również uprawę współrzędną, choć nie wiem czy to nie jest zbędne ze względu na to, że grządki i tak będą małe. Rysunek oczywiście jest poglądowy - grządki będą trochę innej wielkości - w zależności od potrzeb moich i roślin :)

Dzisiaj wieczorem namoczyłam groch, mam nadzieję, że 1,5 doby to nie za długo (czytałam, że niektórzy z Was moczą go 24 godziny przed sadzeniem, ale nie mogłam już się doczekać :)). Niestety nie było Pegaza, kupiłam taki jaki był ze względu na opis, że rośnie na 40 - 60 cm (producent Vilmorin). Teraz doczytałam nadruk na opakowaniu, że to "Merveille de Kelvedon" ;:138 I już się bardzo cieszę, bo piszecie, że to bardzo pyszny groszek ;:215

W weekend ogrodzę mój warzywniak Rollborderem - kupiłam dzisiaj w promocji :) Zastanawiam się, czy oddzielać nim w jakimś stopniu grządki? Czy ze względu na to, że za rok i tak będę musiała wszystko posadzić w innym miejscu, podarować to sobie? Może tylko truskawki i poziomki oddzielę od reszty, bo one tam posiedzą długo :)

W weekend ma być ładna pogoda - już się nie mogę doczekać :)
Branchy
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No cóż, nikt nie chce mi pomóc... :( Zatem będę się uczyć na błędach. Wyciągnęłam wnioski po zeszłym lecie i teraz też pewnie sporo ich będzie.
Mąż wyrwał chwasty i przekopał grządkę. Ogrodził też rollborderem i już wyglądało to pięknie :)

Zmieniłam kolejność sadzenia warzyw bez zmian został tylko groch (już posadzony) i ogórek (ten na początku maja posadzę do pojemników i przesadzę w połowie maja). Obok truskawek posiałam rzędami rzodkiewkę, potem będzie sałata z rozsady, burak - posiany, pół rzędu na seler z rozsady, pół pietruszki już posianej. Kolejny rząd to marchewka i obok ogórków rząd pora. Pozostałe miejsce czeka na pomidory i być może cukinię.
Ze względu na ograniczoną powierzchnię nie zostawiłam zbyt dużo miejsca na przejścia. Zobaczymy czy będę miała później utrudnione zadanie czy nie - wolę mieć taki problem niż jakby nic nie wzeszło :wink:
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Myślę, że nie zrobię Ci krzywdy, jeśli polecę ten dział.

Niestety trzeba troszkę poczytać. :D :D

http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=42
Pozdrawiam, Agata.
Branchy
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki pomidorzanka :)

Na szczęście czytać potrafię i lubię więc dla mnie to nie problem ;-) Przebrnęłam przez wiele z tych wątków nawet tych po 70 podstron (np. ogórek :) ) Dzisiaj głównie korzystam ze "Spisu treści w uprawie warzyw" i z książki "Rok na działce", którą tu polecaliście.
Jestem mądrzejsza niż jakieś 3 miesiące temu :)

Po wczorajszym dniu tak wygląda mój mały ogródek :)

Obrazek
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Chyba ta grządka jest trochę za szeroka, żeby wszędzie sięgnąć? Możesz sobie jeszcze zaplanować takie małe "wejścia", żeby sobie później nie deptać po uprawach, tu przykład kształtu: http://i.ytimg.com/vi/EXl48VNEe9Y/hqdefault.jpg
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Branchy
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ullak, masz rację, ona jest zdecydowanie za szeroka aby wszędzie sięgnąć :(
Sadziłam i "jakieś tam" odstępy między rzędami zostawiłam - nie są wyznaczone, ale są zdecydowanie za małe. Zdałam sobie sprawę z tego jak już kończyłam sianie ;:124

Zostawiłam miejsce na seler, a że nasiona kupiłam spontanicznie to dopiero dzisiaj doczytałam, że spóźniłam się 'troszkę'. Poszukam zatem sadzonek i skorzystam z wolnego miejsca aby zrobić sobie takie wejście i mieć dostęp do swobodnego poruszania się po moim gąszczu :tan Mam też wolne miejsce na sałatę, którą posadzę z rozsady i też posadzę jej mniej aby mieć kolejne wejście :)
Bardzo dziękuję za radę :) :) :) Właśnie na takie wskazówki liczyłam ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”