Begonia bulwiasta cz.2
Re: Begonia bulwiasta cz.2
Paweł. Będzie dobrze. Wiem co mówię. Mam nadzieję, że pokażesz efekty latem. Ja później wstawię swoje.
- zefirek123
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 mar 2015, o 10:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Duże te Wasze begonie
... moje dopiero wyszły z ziemi
Czekam na listki, ale to jeszcze za jakiś czas.
Nie jestem zwolennikiem sadzenia begonii w lutym, wolę posadzić później, niż mieć przerośniętą, wybujałą sadzonkę.
Za kilka dni wrzucę zdjęcia ... jeśli ktoś chce popatrzeć

Nie jestem zwolennikiem sadzenia begonii w lutym, wolę posadzić później, niż mieć przerośniętą, wybujałą sadzonkę.
Za kilka dni wrzucę zdjęcia ... jeśli ktoś chce popatrzeć

Pozdrawiam, Marcin
Pawle. Obiecane zdjęcia.

To moje dragony szczepione w listopadzie.przez zimę nie rosną zbyt szybko, za mało jest słońca.

Pierwszy kwiatek który zostawiłam. Wcześniejsze obrywałam, żeby się lepiej krzewiły. Teraz bardzo ładnie ruszyły. Krzewią się i z ziemi od korzeni wyrastają młode odrosty. Ja też nie jestem znawcą. Pierwszy raz zobaczyłam u sąsiadki. Nic nie ryzykując wzięłam szczepkę, że być może się przyjmie. I tak to się zaczęło. Zawsze warto eksperymentować.

A teraz mam boliwijską. Na sto procent będę ją szczepić. Te begonie, które mają cienkie pędy wszystkie się do tego nadają.
Asiu. Ona jeszcze zwiśnie. Ja bym ją urwała zaraz za kwiatkiem. Drugi pęd też.

To moje dragony szczepione w listopadzie.przez zimę nie rosną zbyt szybko, za mało jest słońca.

Pierwszy kwiatek który zostawiłam. Wcześniejsze obrywałam, żeby się lepiej krzewiły. Teraz bardzo ładnie ruszyły. Krzewią się i z ziemi od korzeni wyrastają młode odrosty. Ja też nie jestem znawcą. Pierwszy raz zobaczyłam u sąsiadki. Nic nie ryzykując wzięłam szczepkę, że być może się przyjmie. I tak to się zaczęło. Zawsze warto eksperymentować.

A teraz mam boliwijską. Na sto procent będę ją szczepić. Te begonie, które mają cienkie pędy wszystkie się do tego nadają.
Asiu. Ona jeszcze zwiśnie. Ja bym ją urwała zaraz za kwiatkiem. Drugi pęd też.
Marcin. Chcemy popatrzeć. Moje stoją w zimnie i też są niewielkie.
Jolu piękne masz begonie takie gęste a jak myślisz jakbym ją ucieła w połowie i wsadziła do ziemi to się ukorzeni a z tamtej łodygi wypuści na boki??
Kasia
Kasiu. Na pewno wypuści. Czy się ukorzeni nie wiem. Ja ukorzeniałam całe pędy albo z bulw albo boczne. Ale są rośliny, które w ten sposób się ukorzeniają. Spróbuj. A jak się uda to wsadź do tej samej doniczki. Będziesz miała gęstą boginię. Tylko oberwij kwiatek niech się nie wysila.
To taki doskonały gatunek begonii, ale też rwałam im kwiaty i czubki. Choć nie zasłużyłam na pochwały to dziękuję.
Jolu na razie żadnych kwiatów nie mam jestem w ogóle ciekawa które są zwisające a które stojące bo wszystko się pomyliło

Kasia
-
- 50p
- Od: 20 mar 2015, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W końcu i ja się mogę pochwalic! Moje begonie rosną jak szalone i oby tak dalej:

Już nie mogę doczekac się kwiatów...

Już nie mogę doczekac się kwiatów...
Pozdrawiam, Monika
Moniko. Pięknie gęste i niskie krzaczki. Strasznie mi się podobają. W przyszłym roku sadzimy wszyscy w marcu. Chociaż ja też mam niektóre malutkie. Takiego buszu chyba nikt nie ma.
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Monika czy to są zwisające? Moje zwisające żółte wyglądają z liści identycznie 

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 kwie 2012, o 19:31
I ja pochwalę się moimi begoniami, przezimowane z zeszłorocznego siewu
sadzone (tu dostane po głowie
) 14 stycznia, ale i tak do dziś połowa dopiero wychodzi kłami. Nawet odkopywałam i szukałam, czy są kiełki, i wszystkie które zostały na oknie żyją
Początkowo były na parapecie zachodnim, ale musiały ustąpić miejsca pomidorom i teraz królują na północno - wschodnim.

A ładnie Ci kwitły w tamtym roku?
- Mariola O
- 100p
- Od: 25 sie 2011, o 07:31
Witam,
Znalazłam na stronie Hasło Ogrodnicze tabelkę "CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH GRUP ODMIAN BEGONII BULWIASTEJ"
Może komuś się przyda w wyborze :
PIONOWY WZROST
GIGANTEA (GRANDIFLORA) odznaczają się najsilniejszym wzrostem (25?50 cm), kwiaty duże, pełne osiągają średnicę 15?20 cm, nazywane też wielkokwiatowymi.
-GIGANTEA CRISPA - kwiaty o płatkach karbowanych
-GIGANTEA CRISTATA - kwiaty o płatkach powycinanych
-GIGANTEA DUPLEX - kwiaty półpełne
-GIGANTEA FIMBRIATA - kwiaty o płatkach postrzępionych
-GIGANTEA MARGINATA - kwiaty o płatkach kontrastowo obrzeżonych
-GIGANTEA MARMORATA - kwiaty o płatkach z marmurkowych wzorem
-GIGANTEA PLENA - kwiaty o regularnym układzie płatków, podobne do róż
MEMORY kwiaty bardzo duże, pełne
MULTIFLORA wzrost umiarkowany, pędy cienkie, liczne, kwiaty małe.
MULTIFLORA MAXIMA wzrost umiarkowany (ok 25cm), pędy lekko zwieszone, kwiaty średniej wielkości 5-7 cm.
non stop wzrost umiarkowany (20-25cm), pokrój bardzo zwarty, kwiaty duże (9-11cm) , pełne, liczne. Bardzo dobrze się krzewią od nasady mocnego pędu głównego i doskonale prezentują się jako ozdobne rośliny doniczkowe.
FORTUNE wzrost umiarkowany i wyrównany, pokrój zwarty, kwiaty duże, pełne, kwitnienie wczesne. Odmiana zbliżona do non stop: podobna wysokość ale bardziej wyrównany pokrój roślin i kwitnienie. Kwiaty nieco mniejsze, wyrastają na jednym poziomie, ponad liście, i otwierają się niemal w tym samym czasie. Kwitnienia dwa tygodnie wczesniej. Dzięki tym cechom polecana jest przede wszystkim do uprawy doniczkowej.
ORNAMENT wzrost umiarkowany, pokrój zwarty, kwiaty duże, pełne i trwałe, liście brązowozielone
PIN-UP (PICOTEE) wzrost umiarkowany, kwiaty duże, pojedyncze, dwubarwne
KASKADOWY WZROST
CHARISMA pokrój bardzo zwarty, kwiaty pełne, liczne o bardzo regularnej budowie, liście słabo "ukośne", tolerancja wobec niekorzystnych warunków pogodowych
ILUMINATION wzrost silny, pędy długie, kwiaty duże, pełne
PANORAMA liście brązowozielone, kwiaty pełne o lużnej budowie, liczne
TANELLA pokrój zwarty, początkowo pionowy wzrost, kwiaty duże, pełne, liczne, kwitnienie bardzo wczesne.
Link do artykułu http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1309
Znalazłam na stronie Hasło Ogrodnicze tabelkę "CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH GRUP ODMIAN BEGONII BULWIASTEJ"
Może komuś się przyda w wyborze :
PIONOWY WZROST
GIGANTEA (GRANDIFLORA) odznaczają się najsilniejszym wzrostem (25?50 cm), kwiaty duże, pełne osiągają średnicę 15?20 cm, nazywane też wielkokwiatowymi.
-GIGANTEA CRISPA - kwiaty o płatkach karbowanych
-GIGANTEA CRISTATA - kwiaty o płatkach powycinanych
-GIGANTEA DUPLEX - kwiaty półpełne
-GIGANTEA FIMBRIATA - kwiaty o płatkach postrzępionych
-GIGANTEA MARGINATA - kwiaty o płatkach kontrastowo obrzeżonych
-GIGANTEA MARMORATA - kwiaty o płatkach z marmurkowych wzorem
-GIGANTEA PLENA - kwiaty o regularnym układzie płatków, podobne do róż
MEMORY kwiaty bardzo duże, pełne
MULTIFLORA wzrost umiarkowany, pędy cienkie, liczne, kwiaty małe.
MULTIFLORA MAXIMA wzrost umiarkowany (ok 25cm), pędy lekko zwieszone, kwiaty średniej wielkości 5-7 cm.
non stop wzrost umiarkowany (20-25cm), pokrój bardzo zwarty, kwiaty duże (9-11cm) , pełne, liczne. Bardzo dobrze się krzewią od nasady mocnego pędu głównego i doskonale prezentują się jako ozdobne rośliny doniczkowe.
FORTUNE wzrost umiarkowany i wyrównany, pokrój zwarty, kwiaty duże, pełne, kwitnienie wczesne. Odmiana zbliżona do non stop: podobna wysokość ale bardziej wyrównany pokrój roślin i kwitnienie. Kwiaty nieco mniejsze, wyrastają na jednym poziomie, ponad liście, i otwierają się niemal w tym samym czasie. Kwitnienia dwa tygodnie wczesniej. Dzięki tym cechom polecana jest przede wszystkim do uprawy doniczkowej.
ORNAMENT wzrost umiarkowany, pokrój zwarty, kwiaty duże, pełne i trwałe, liście brązowozielone
PIN-UP (PICOTEE) wzrost umiarkowany, kwiaty duże, pojedyncze, dwubarwne
KASKADOWY WZROST
CHARISMA pokrój bardzo zwarty, kwiaty pełne, liczne o bardzo regularnej budowie, liście słabo "ukośne", tolerancja wobec niekorzystnych warunków pogodowych
ILUMINATION wzrost silny, pędy długie, kwiaty duże, pełne
PANORAMA liście brązowozielone, kwiaty pełne o lużnej budowie, liczne
TANELLA pokrój zwarty, początkowo pionowy wzrost, kwiaty duże, pełne, liczne, kwitnienie bardzo wczesne.
Link do artykułu http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1309
Mój zielony dom http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=46962" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam, kupię, zamienię się http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam, kupię, zamienię się http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I jak tu odgadnąć co się ma, jak na opakowaniu napisane jest tylko - begonię zwisające. Ja na pewno mam piccote, kupiłam też multiflory i non stop, mam szczepioną belleconię i kupioną boliwijską i nieszczęsne zwisające nie wiadomo co. Trzy straciłam, więc nie wiem co zostało. Teraz wiadomo dlaczego begonie begoniom nie równe. Mogliby jednak producenci wszędzie pisać co sprzedają.