Groszek zielony - wszystko o grochu cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Groszek zielony- wszystko o grochu

Post »

Uprawiałam w zeszłym roku groszek cukrowy w donicy, odmiana Sugar Bon. Rosło 8 roślin w donicy o pojemności 7 litrów i było ok, osiągnął wysokość około 100 cm. Trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu i nawożeniu, bo ziemi jednak mało w takiej donicy. Minusowe temperatury do -3 mu nie szkodzą, przy niższych wstawiam donice do nieogrzewanego garażu na stół koło okna.
Obrazek

W tym roku eksperymentuję z 16 roślinami w jednej donicy. Moczę nasiona przez dobę i robię rozsadę w wielodoniczce na parapecie, kiedy ma około 10 cm wysokości sadzę do donicy i hartuję kilka dni. Siałam 19 lutego, 10 marca posadziłam do donic. Ostatnio były przymrozki w nocy, więc siedzi jeszcze pod inspektem na tarasie, jutro dostanie kijki i niech sobie radzi pod chmurką.
Obrazek Obrazek
iryska2
50p
50p
Od: 4 mar 2015, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Posiałam w tym roku groszek Iłówiecki i Bajka. Ktoś coś może powiedzieć o tych odmianach? :wink:
mapes
100p
100p
Od: 22 wrz 2012, o 14:27

Post »

No to Blauwschokker już w gruncie :)
Pegaza nie zdążyłam wysiać bo zaczęło lać :? chyba dziś jesteśmy jedynym regionem w Polsce, gdzie leje
no trudno może jutro się uda albo za tydzień.
Jakoś mi sporo tego grochu zeszło - wysiałam 3 rzędy długości ok 170cm każdy i poszło na to 3 opakowania ;:oj
Chyba będę musiała dokupić.

A jak robicie "drabinki" do groszku? U mnie na działce pozbierałam sporo gałęzi, które wiatr zerwał z sąsiadujących z moją działką wierzb, fajne są takie rozgałęzione. Powbijałam je na końcach grządek i mam plan przeciągnąć sznurki z jednej strony na drugą na różnych wysokościach - myślicie, że taka konstrukcja wytrzyma ?
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja robię 'drabinki' z gałęzi po cięciu żywopłotu. Ale wbijam później, dopiero, gdy groszek zaczyna się kłaść, żeby do ostatniej chwili mieć dostęp przy plewieniu.
mapes
100p
100p

Post »

Ja jeszcze sznurka też nie mocowałam, na razie tylko wbiłam te gałęzie na dwóch skrajnych końcach grządki... może też poczekam aż wyrośnie i dopiero wtedy porozciągam sznurek lub dodam więcej podpórek z gałęzi :D
zapalana
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2015, o 19:22

Post »

Autorko gdybym mogła to bym Ci podziekowała za pierwszy post:) Mam ta samą sytuację z tym że teściowa żyje i mi pomaga. Dziś posiała rzodkiewkę, sałatę, marchew, pietruszkę i truskawki przesadziłą. Najpierw wszystko sobie przygotowała do sadzenia. Już mi wstyd mówić że jeszcze grroch-wiecie to już z mojej strony nie na miejscu. A dzieci wołają o groszek. Czyli mam siać w czerwcu tak?
mapes
100p
100p

Post »

zapalana pisze: Czyli mam siać w czerwcu tak?
Chyba trochę późno, choć specjalistką nie jestem - sieję dopiero drugi rok.... Posadzony w czerwcu wzejść wzejdzie ale najlepiej plonuje groszek sadzony w marcu-kwietniu - to wiem. :wink:
jutlandia
100p
100p
Od: 26 paź 2012, o 10:40

Post »

W mojej okolicy rośnie sporo nawłoci, jej badyle są według mnie idealne do groszku. Gałęzie niestety mi się kruszyły i łamały.
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Kontakt:

Post »

W tym roku zamarzył mi się groszek, wczoraj kupiony, dziś posieję, chyba trochę późno, ale mam nadzieję, że coś z niego wyrośnie :wink: .
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Ja wczoraj dosiewałam ,bo powychodziły mi pojedyncze szt :roll: Myślę ,że nadrobi do tego sianego wcześniej
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

iryska2 pisze:Posiałam w tym roku groszek Iłówiecki i Bajka. Ktoś coś może powiedzieć o tych odmianach? :wink:
Ja miałam Bajkę 2 lata temu. Miał długie i szerokie strąki, w środku małe ziarnka - jeśli w ogóle były :? Gdzieś czytałam, że to do spożycia całe strąki.
Ogólnie - nigdy więcej Bajki :lol:
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Jeśli Bajka, to nie pozwolić jej wykształcać nasion, tylko zjadać całe strąki jak osiągną "słuszną" wielkość. Bajka nie ma wyściółki w strąkach i należy ja zjadać w całości.
Ja też już nie sieję Bajki :D , żałuję tylko, ze nikt mi nie powiedział tego co przed chwilą napisałam i u mnie większość się zmarnowała bo posiałam groszek i na niego czekałam (na kuleczki).
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Ja też czekałam na kuleczki i czekałam, w końcu z łakomstwa zaczęłam zjadać strąki ;:oj a reszta zmarnowała się.
Czasami w gotowych mrożonkach (warzywa na patelnię) są całe strąki, i tu Bajka byłaby odpowiednia :wit
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Można jeszcze dosiewać groszek? Zasiałam 15 marca, wczoraj sprawdzałam i w większości przemarzł :( .
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Ja dosiewałam wczoraj ,spokojne dosiej ,na pewno coś się zje