Pomidory w donicach cz.2
Re: Pomidory w donicach cz.2
Je się ogławia, żeby się rozgałeziły do prowadzenia na dwa pędy.
A jak się nie ogłowi to pomidoory nie będą rosły na dwa czy więcej pędów?
Każde grzebanie przy sadzonce, czy w jej korzeniach czy takie skubanie stożka wzrostu czy zakopywanie łodygi osłabia ją, roślina musi się zregenerować/wysilić żeby stanąć na nogi. A w pomidorach to chyba opóźni owocowanie, no chyba że ja czegoś nie rozumiem, ale każdy robi jak chce.

Każde grzebanie przy sadzonce, czy w jej korzeniach czy takie skubanie stożka wzrostu czy zakopywanie łodygi osłabia ją, roślina musi się zregenerować/wysilić żeby stanąć na nogi. A w pomidorach to chyba opóźni owocowanie, no chyba że ja czegoś nie rozumiem, ale każdy robi jak chce.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
emilka79 Odkop te co są płytko, a usuń te co są głęboko.
W jakich pojrmnikach one wcześniej rosły, że je tak dziwnie przesadziłaś?

W jakich pojrmnikach one wcześniej rosły, że je tak dziwnie przesadziłaś?
Pelikano. Ja też niektórych rzeczy tu nie rozumiem. Powtarzam tylko to co wiem. Może chodzi o to, żeby to były bliźniacze dwa pędy z jednego miejsca wyrastające. Jakie to ma znaczenie to tylko znawcy tu wiedzą. Mój ojciec już czterdzieści lat ma szklarenkę z pomidorami ale takie rewelacje dopiero ode mnie usłyszał w te święta.
- BobejGS
- Kontakt:
W całym cyklu produkcji rozsady do pojemników, chodzi o stworzenie rozsady krępej, z dobrze rozbudowanym systemem korzeniowym i nisko osadzonymi pierwszymi gronami.
Co umożliwia jak najefektywniejsze wykorzystanie możliwości pomidorów uprawianych w pojemnikach. 

To w którym miejscu ciąć?
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Jak chcesz mieć sadzonkę dwupędową, to nad drugim liściem właściwym
Tylko nie tnijcie karłowych, samokończących, maskotek, azteków. Tak się wydaje, że wszyscy mają wszystko wiedzieć. Niektórzy zaczynają i mają pytać. Po to jest forum?
- BobejGS
- Kontakt:
Musisz wiedzieć jak docelowo głęboko będzie wsadzona sadzonka pomidora, by wiedzieć gdzie ciąć.
Nie można ot tak sobie ciąć co się chce, kiedy się chce i gdzie się chce.
Nie można ot tak sobie ciąć co się chce, kiedy się chce i gdzie się chce.
To nie jest takie proste. Może poprosimy link gdzie to było dokładnie. Już dwa dni siedzę do trzeciej nad ranem i dalej nie wiem.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jak inaczej można znęcać się nad pomidorem.esony1 pisze:witam, powiedzcie mi proszę czemu służy tak wczesne ogławianie pomidorów ?
To tak: najpierw wysiać za wcześnie, potem mało światła, a jak wybiegnie, to uciąć, żeby od nowa męczył się i regenerował.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Krąży teoria,że wtedy buduje korzenie i ogólnie wychodzi mu to na zdrowie.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jedno podlanie Bio-algenem da więcej na rozwój korzeni, niż hamowanie części nadziemnej, przez skracanie. Trzy tygodnie po pikowaniu rozsada już powinna iść na miejsce docelowe, aby korzenie miały więcej miejsca na ich dalszy rozwój.
pozdrawiam Ludwik
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To taka szkoła życia,aby stał się wzorem dla innych pomidorków.Na fitness nie chodzi,więc coś z nim trzeba zrobić.W fazie rozrostu też się nad nimi znęcamy ,a to wiążąc go,a to obrywając liście a później ogławiamy.Wszystko to aby uzyskać jak największe i najładniejsze zbiory.Niestety w uprawie amatorskiej nie mamy możliwości zapewnienia takich warunków jak w uprawie towarowej.

Też mi się to podoba. A my chcemy tylko wychodować kilka doniczek pomidora na balkonie. Trudno jak będzie trzeba będziemy czytać i pisać doktoraty i zdawać egzaminy z tej uprawy. Ja jestem dopiero w głębokiej podstawówce.