Warzywa i kwiaty jadalne
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
Musaka
1 - 1,5 kg bakłażanów pokroić w cieniutkie podłużne plastry, posolić, obtoczyć w mące i smażyć na oleju lub oliwie na małym ogniu. Cebulę pokroić w cienkie krążki i usmażyć. Dodać do niej kilogram mielonego mięsa i smażyć, mieszając z cebulą. Jak mięso "zbieleje" - zdjąć z ognia. W czasie przesmażania - posolić i popieprzyć. Ma być dość pikantne.
1 - 1,5 kg ziemniaków obranych i opłukanych pokroić w plastry i też usmażyć na oleju.
Do naczynia, które nadaje się do zapiekania, wlać sporo oliwy lub oleju i przygotowane produkty układać warstwami: bakłażany, mięso, ziemniaki, mięso itd. Na wierzchu powinny być bakłażany. Kolejne warstwy skrapiać olejem.Wierzch polać roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika i piec na wolnym ogniu, aż wierzchnia warstwa się zrumieni. W czasie pieczenia dolewać niedużych ilości wrzątku i oliwy, by utrzymać wilgotność.
Proporcje podane są na dużą zapiekankę dla wielu osób. Można spróbować, szczególnie na pierwszy raz - z połowy porcji.
1 - 1,5 kg bakłażanów pokroić w cieniutkie podłużne plastry, posolić, obtoczyć w mące i smażyć na oleju lub oliwie na małym ogniu. Cebulę pokroić w cienkie krążki i usmażyć. Dodać do niej kilogram mielonego mięsa i smażyć, mieszając z cebulą. Jak mięso "zbieleje" - zdjąć z ognia. W czasie przesmażania - posolić i popieprzyć. Ma być dość pikantne.
1 - 1,5 kg ziemniaków obranych i opłukanych pokroić w plastry i też usmażyć na oleju.
Do naczynia, które nadaje się do zapiekania, wlać sporo oliwy lub oleju i przygotowane produkty układać warstwami: bakłażany, mięso, ziemniaki, mięso itd. Na wierzchu powinny być bakłażany. Kolejne warstwy skrapiać olejem.Wierzch polać roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika i piec na wolnym ogniu, aż wierzchnia warstwa się zrumieni. W czasie pieczenia dolewać niedużych ilości wrzątku i oliwy, by utrzymać wilgotność.
Proporcje podane są na dużą zapiekankę dla wielu osób. Można spróbować, szczególnie na pierwszy raz - z połowy porcji.
Beata
Syrop z kwiatów czarnego bzu
20 szt.kwiatów bzu - z terenów czystych , możliwie najdalej od dróg
1l wody
1kg cukru
1 cytryna
cytrynę wyszorować bardzo dokładnie, pokroić w plastry
zagotować wodę, cukier i cytrynę
przestudzoną wodą z cukrem i cytryną zalać kwiaty bzu
i pozostawić na 48 godzin.
kwiaty bzu powinny być rozkwitnięte- najcenniejszy w nich jest pyłek - i pozbawione części zielonych.
wg oryginalnego przepisu po 48 godzinach zlewa się syrop, podgrzewa ( pasteryzacja)i zlewa do słoików.Słoiki ustawia się do góry dnem.Ja zlewałam znacznie później.Syrop mocno się scukrza.Zapach i smak jest cudowny.Warto spróbować
20 szt.kwiatów bzu - z terenów czystych , możliwie najdalej od dróg
1l wody
1kg cukru
1 cytryna
cytrynę wyszorować bardzo dokładnie, pokroić w plastry
zagotować wodę, cukier i cytrynę
przestudzoną wodą z cukrem i cytryną zalać kwiaty bzu
i pozostawić na 48 godzin.
kwiaty bzu powinny być rozkwitnięte- najcenniejszy w nich jest pyłek - i pozbawione części zielonych.
wg oryginalnego przepisu po 48 godzinach zlewa się syrop, podgrzewa ( pasteryzacja)i zlewa do słoików.Słoiki ustawia się do góry dnem.Ja zlewałam znacznie później.Syrop mocno się scukrza.Zapach i smak jest cudowny.Warto spróbować

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Kwiaty czarnego bzu zawierają glikozyd kwasu pruskiego? sambunigrynę.U osób wrażliwych może wywołać niedyspozycje gastryczne. .Wysoka temperatura niszczy ten związek,więc wszelkie przetwory i potrawy z cz.b. powinny być gotowane , pieczone lub smażone.Poza tym syrop taki to samo zdrowie.Najlepiej smakują mi kwiaty smażone w cieście naleśnikowym.
Syrop z kwiatów czarnego bzu robię podobnie, ale nie zalewam ich syropem cukrowym lecz wodą z plasterkami cytryn. Z kwiatami,które po odcedzeniu syropu przecież wyrzuca się, a tym samym marnuje dużo cukru.
Na początek trzeba przygotować 22-25 baldachów kwiatów, 1,3 litra wody oraz 4 cytryny bez skórki pokrojone na plasterki.
Zagotować wodę z cytrynami i ostudzić. Kwiaty z jak najmniejszą ilością zielonego i jak największą ilością pyłku zalać tą wodą i odstawić na 24-48 godzin.Odcedzić i odcisnąć.
Następnie zagotować 0,7 litra wody dodając 1,7 kg cukru i zagotować.Dodać nastaw z kwiatów i zagotować.Gorący wlewać do słoików i zakręcić.Świetnie się trzymają. Nie wiem ile,ale w piwnicy mam jeszcze słoiki z syropem z 2013 roku.Cały czas syrop jest płynny i nie scukrza się.Pewnie dzięki większej ilości cytryn.
Na początek trzeba przygotować 22-25 baldachów kwiatów, 1,3 litra wody oraz 4 cytryny bez skórki pokrojone na plasterki.
Zagotować wodę z cytrynami i ostudzić. Kwiaty z jak najmniejszą ilością zielonego i jak największą ilością pyłku zalać tą wodą i odstawić na 24-48 godzin.Odcedzić i odcisnąć.
Następnie zagotować 0,7 litra wody dodając 1,7 kg cukru i zagotować.Dodać nastaw z kwiatów i zagotować.Gorący wlewać do słoików i zakręcić.Świetnie się trzymają. Nie wiem ile,ale w piwnicy mam jeszcze słoiki z syropem z 2013 roku.Cały czas syrop jest płynny i nie scukrza się.Pewnie dzięki większej ilości cytryn.
Kaja, Twój przepis chyba lepszy niż mój. W tym roku robię z Twojego.Kwiaty odsaczam na sicie, więc dużo cukru nie wyrzucam. Zastanawiałam się nad użyciem cukru nierafinowanego.Jeżeli można mówić o zdrowiu z cukru
, to nierafinowany jest podobno zdrowszy

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Pod tym względem,że ma w sobie wszystkie te minerały,co sok buraczany.Cukier biały jest uzyskiwany na drodze chemicznej i zawiera 100% cukru w cukrze.
- acia1065
- Kontakt:
Czas na podbiał - liście do sałatki, kwiaty na herbatki.
Beata
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może w tym roku pokrzywy szybciej wyrosną, lubię jej listki dodawać do zupy zamiast pietruszki.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Ja dzisiaj zebrałam pierwszy plon w tym roku. Mam takie swoje miejsce - ciepłe i zaciszne na skraju lasu, gdzie pokrzywy zawsze wcześniej rozpoczynają wegetację. Nazbierałam pół siatki malutkich pędów pokrzywy - wielkości jak na zdjęciu:
http://www.heilkraut-ratgeber.de/wp-con ... 27-imp.jpg
W warzywniku nazrywałam jeszcze natki pietruszki i roszponki - obie przetrwały zimę na zagonku, posiekałam wszystko, dodałam ząbek czosnku i pojemnik chłodnika sokólskiego i wyszła bardzo witaminowa sałatka.
http://www.heilkraut-ratgeber.de/wp-con ... 27-imp.jpg
W warzywniku nazrywałam jeszcze natki pietruszki i roszponki - obie przetrwały zimę na zagonku, posiekałam wszystko, dodałam ząbek czosnku i pojemnik chłodnika sokólskiego i wyszła bardzo witaminowa sałatka.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Muszę pomyśleć o soku z pokrzyw, tzn. w sumie już myslałam, ale jakoś od pomysłu do realizacji droga daleka : ) Jak na razie pokrzywę, prócz naparu, jadłam w zupie, babcia często dodawała młode pokrzywy do zup. Co do jadalnych kwiatów, jadłam kilka razy smażone kwiaty cukinii, w cieście naleśnikowym. Bardzo mi smakowały. W tym roku na pewno zjem z własnej uprawy. Dodawałam do sałatek kwiaty bzu, ale nie czułam specjalnego smaku.
- acia1065
- Kontakt:
Pokrzywa dobra jest dodana do racuchów i jako farsz do naleśników.
Beata
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie akurat robi się syrop z pierwszej partii 600 kwiatków. Mój przepis jest tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p3890292
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p3890292
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Bardzo dziękuje - mam trochę mniej kwiatków, to Twój przepis przerobię.

Pozdrawiam Ewa