Ogród Biedronki 641 cz.3
- Biedronka641
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Biedronki 641 cz.3
Janku ja też lubię eksperymentować i mając swoje nasiona wysiałam do doniczek. Nie wszystkie nasiona wzeszły a te siewki,które już powschodziły w tym roku ich nie widzę. Może umarzły albo jeszcze się pokażą..
Aniu to wynika z Twojego postu,że nie łatwo wyhodować miłków z nasion.Aniu wypróbuj polecany specyfik . Oby eksperyment Ci się udał.
Ostatni ciemiernik to tegoroczny prezent. Już posadzony i jak na razie ma się dobrze . Choć nie sprzyja mu pogoda. Liście ma ładne i zdrowe.A jaki będzie za rok czas pokaże.
Zosiu ciemierniki po zimie mają czasami brzydkie liście brązowe.Moje stare też miały,ale ja je porostu powycinałam, bo już niedługo wypuszczą nowe i ładne.
Aga u mnie takie samo słonce świeci. Może mieszkam tylko w cieplejszym rejonie Polski.A co do kwitnień to jeszcze nie jest dla mnie zadowalające.Rośliny przez zimno przystopowały.
Lidziu pogoda nie sprzyja naszym roślinkom. Najpierw ciepło niczym w lecie,potem przymrozki.Teraz zimno i deszcz. Dziś grad. Przecież one te zmiany temperatur też odczuwają.
Nie takiej wiosny oczekiwałam.Jednak pamiętam też takie czasy,że na święta było biało.
Aniu to wynika z Twojego postu,że nie łatwo wyhodować miłków z nasion.Aniu wypróbuj polecany specyfik . Oby eksperyment Ci się udał.
Ostatni ciemiernik to tegoroczny prezent. Już posadzony i jak na razie ma się dobrze . Choć nie sprzyja mu pogoda. Liście ma ładne i zdrowe.A jaki będzie za rok czas pokaże.
Zosiu ciemierniki po zimie mają czasami brzydkie liście brązowe.Moje stare też miały,ale ja je porostu powycinałam, bo już niedługo wypuszczą nowe i ładne.
Aga u mnie takie samo słonce świeci. Może mieszkam tylko w cieplejszym rejonie Polski.A co do kwitnień to jeszcze nie jest dla mnie zadowalające.Rośliny przez zimno przystopowały.
Lidziu pogoda nie sprzyja naszym roślinkom. Najpierw ciepło niczym w lecie,potem przymrozki.Teraz zimno i deszcz. Dziś grad. Przecież one te zmiany temperatur też odczuwają.
Nie takiej wiosny oczekiwałam.Jednak pamiętam też takie czasy,że na święta było biało.
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alu,myślę,że nasiona sasanek z zeszłego roku też wzejdą.Przynajmniej część.A wiadomo,że dosłownie kilka roślinek mi wystarczy
.
Takie fioletowe u nas rosną w naturze.Znam nawet miejsca.Ale jest ich niewiele więc szkoda ruszać.I pewnie pod ochroną.
Bardzo lubię te włochate kwiatuszki.Moja czerwona dopiero ma pączki przy samej ziemi.
Piękne miodunki.Moja taka o nakrapianych listkach też kwitnie.Ale że zimna wiosna,to gałązki przy ziemi.A bywało,że spoza dużych liści-kwiatów prawie nie było widać.
A dziś,po nocy-wszystko było w śniegu.Ale jakby mniej wieje.To już sukces.
A te miłki,to raczej roślina dla cierpliwych kolekcjonerów
.Ja mam ranniki.Dla mnie trochę podobne,a może łatwiejsze w obsłudze.Nie powiem by jakoś mocno się rozrosły
.Ale nie zginęły.

Takie fioletowe u nas rosną w naturze.Znam nawet miejsca.Ale jest ich niewiele więc szkoda ruszać.I pewnie pod ochroną.
Bardzo lubię te włochate kwiatuszki.Moja czerwona dopiero ma pączki przy samej ziemi.
Piękne miodunki.Moja taka o nakrapianych listkach też kwitnie.Ale że zimna wiosna,to gałązki przy ziemi.A bywało,że spoza dużych liści-kwiatów prawie nie było widać.
A dziś,po nocy-wszystko było w śniegu.Ale jakby mniej wieje.To już sukces.
A te miłki,to raczej roślina dla cierpliwych kolekcjonerów

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Alu dzięki,
a kwitnieniu nie przeszkadza usuwanie liści.

- Biedronka641
Jolu nasiona z tamtego roku mogę Ci posłać.Może chcesz jednak poczekać na świeże. U Ciebie wrócił śnieg a u mnie zapowiadają temperatury minusowe a śniegu nie ma.
Rannikom jak spasuje miejsce to się wysiewają.U mnie giną. Choć w tym roku znalazłam parę.
Zosiu myślę,że ciemiernikom stare liście w niczym nie pomagają. Jedynie szpecą je.
W wielu wątkach czytam o ich wycinaniu. Ja też tak robię i nie widzę różnicy w ich kwitnieniu.
Dziś nadal ziąb brrr.Nie chce się wychodzić z domu a ,że to czas przygotowań to niestety trzeba nosa wychylić z ciepełka.
Dziś znalazłam psi zęby,których dwa lata nie widziałam. Pewnie stara cebulka zgniła a młode się narastały. Pąków na nich jednak nie ma.

Na żółtych pąki widać.

Te nadal kwitną jako jedyne.

Tulipany w pączkach.

Te też mają ,ale dużo mniejsze.

Ułudka chce zakwitnąć.

Zakwitła a róże nie przycięte.

Kochani dla wszystkich odwiedzających mój wątek życzę radosnych świąt, spędzonych w gronie rodzinnym ,przy suto zastawionym stole. Dużo
Czas wyłączyć komputer i trochę popracować w kuchni.
:
Rannikom jak spasuje miejsce to się wysiewają.U mnie giną. Choć w tym roku znalazłam parę.

Zosiu myślę,że ciemiernikom stare liście w niczym nie pomagają. Jedynie szpecą je.
W wielu wątkach czytam o ich wycinaniu. Ja też tak robię i nie widzę różnicy w ich kwitnieniu.

Dziś nadal ziąb brrr.Nie chce się wychodzić z domu a ,że to czas przygotowań to niestety trzeba nosa wychylić z ciepełka.
Dziś znalazłam psi zęby,których dwa lata nie widziałam. Pewnie stara cebulka zgniła a młode się narastały. Pąków na nich jednak nie ma.

Na żółtych pąki widać.

Te nadal kwitną jako jedyne.

Tulipany w pączkach.

Te też mają ,ale dużo mniejsze.

Ułudka chce zakwitnąć.

Zakwitła a róże nie przycięte.

Kochani dla wszystkich odwiedzających mój wątek życzę radosnych świąt, spędzonych w gronie rodzinnym ,przy suto zastawionym stole. Dużo

Czas wyłączyć komputer i trochę popracować w kuchni.

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Oooo,super kępka tych psich zębów.Fajnie.Ciekawe,czy moje w końcu zakwitną.
Piękne liście mają te tulipany
.
Alu gdy będziesz cięła róże,to proszę nie wyrzucaj patyczków
.Podeślij dla mnie.
Dziś wstawiłam zdjęcia u siebie z ukorzeniania hortensji i róż,które teraz cięłam.Jestem pełna dobrych myśli.
Moje forsycje słabiej rozwinięte.Ułudka też.
Nie dosyć,że na dworze zimno,to i w domu.Niestety m. wymienia piec
Tobie też wszystkiego najlepszego

Piękne liście mają te tulipany

Alu gdy będziesz cięła róże,to proszę nie wyrzucaj patyczków

Dziś wstawiłam zdjęcia u siebie z ukorzeniania hortensji i róż,które teraz cięłam.Jestem pełna dobrych myśli.
Moje forsycje słabiej rozwinięte.Ułudka też.
Nie dosyć,że na dworze zimno,to i w domu.Niestety m. wymienia piec

Tobie też wszystkiego najlepszego

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Alu jednak cudne są te zapłakane deszczem fotki .
Wiesz, że dopiero od tego roku bardzo zaczęły podobać mi się miodunki, do tej pory miałam tylko pospolitą ćma, ale kilka sobie zamówiłam, no i uświadomiłaś mi, dlaczego miłki są drogie. Szkoda, że się nie wysiewają tak , jak ciemierniki, dzwonki, czy te byliny o trawiastych liściach, których pozbyć się nie mogę. Wyleciało mi z pamięci.
Wesołych Świąt.

Wiesz, że dopiero od tego roku bardzo zaczęły podobać mi się miodunki, do tej pory miałam tylko pospolitą ćma, ale kilka sobie zamówiłam, no i uświadomiłaś mi, dlaczego miłki są drogie. Szkoda, że się nie wysiewają tak , jak ciemierniki, dzwonki, czy te byliny o trawiastych liściach, których pozbyć się nie mogę. Wyleciało mi z pamięci.

Wesołych Świąt.

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Alu,Twoja wiosna bardzo jest bogata w kwiatuszki,też mam psi ząb i nie popatrzyłam czy wyszedł,a teraz to mam wszystko zasypane śniegiem ,to już nic nie zobaczę,forsycja u mnie nie kwitnie jeszcze ,ja też nie obcięłam róż,wszystko będzie w swoim czasie,pozdrawiam ,zdrowych i spokojnych świąt życzę dla ciebie i całej rodzinki

- Biedronka641
Witam w świąteczny dzień. Dziękuję za życzenia.
Jolu. Okey . Je nie mam róż odmianowych.Wszystkie to nn.
Tajeczko miodunki lubię mieć w ogrodzie,ale jakoś u mnie specjalnie nie rosną.Zwykła lubi się wysiać albo wymarznąć. Może mają za dużo słońca a one lubią cień.
Marto Tobie też wszystkiego dobrego.Niech Ci już śnieg nigdy nie spadnie na wiosnę.

Pierwszy tulipanek

Jolu. Okey . Je nie mam róż odmianowych.Wszystkie to nn.

Tajeczko miodunki lubię mieć w ogrodzie,ale jakoś u mnie specjalnie nie rosną.Zwykła lubi się wysiać albo wymarznąć. Może mają za dużo słońca a one lubią cień.

Marto Tobie też wszystkiego dobrego.Niech Ci już śnieg nigdy nie spadnie na wiosnę.

Pierwszy tulipanek

-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Wesołych Świąt piękna prymulka i tulipan .U mnie tulipany czekają
na pogodę

- bunia79
- 500p
- Od: 25 cze 2012, o 23:27
Piękne, ciekawe roślinki!!Szkoda tylko, że tak zimno. Może nie ucierpią.
Pozdrawiam.
Bogusia
Pozdrawiam.
Bogusia

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Zdziwiło mnie,że wymarzają Ci miodunki...U mnie to chwasty pospolite... Wprowadzona do ogródka kiedyś jedna sadzonka występuje teraz w różnych wariantach...Lubię je fotografować i podziwiać różnorodność kropek na listkach...U mnie rozsiewają się w słońcu i w cieniu jednakowo. Tulipanek już u Ciebie Alu kwitnie nie byłam od 2 tygodni u siebie i nie wiem co w trawie piszczy..

- ellcia
- 500p
- Od: 12 lis 2012, o 11:58
Ale u Ciebie tempo, ogród zaczyna wyglądać wiosennie, pięknie 

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Alu ta prymulka czerwona to o pełnych kwiatach ?
Na razie widzę , biała , żółtą i granatową u siebie , czerwona chyba zginęła .
Na razie widzę , biała , żółtą i granatową u siebie , czerwona chyba zginęła .
- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Alu, u mnie tulipanki na tym samym etapie i chyba nawet ta sama odmiana
Od jutra piękna pogoda więc poszalejemy w ogrodach 

- Biedronka641
Witam po krótkiej przerwie. Niestety Image Shack domagał się zapłaty.Podniósł się od zeszłego roku i to nie mało. Cóż musiałam to uporządkować. Może kiedyś opanuje inny hosting darmowy.
Po za tym dalej zimno. Wszystko stoi na etapie z przed świąt.
Dziś wsadziłam cebulowe do doniczek.Oczywiście te nie zimujące w gruncie.
Marzenko na tulipanach widać pączki,ale też mam takie,które poszły w liście.
Bogusiu witam Cię. Ta wiosna nie sprzyja roślinom. Już widzę,że dużo roślin jednak ucierpiało.
Maryniu wszystkie miodunki Ci się wysiewają? Czy tylko te pospolite,bo te też znajduję w innych miejscach niż posadzone. Inne nie widzę by się wysiewały.
Ellcia mówisz ,że u mnie tempo a ja widzę zastój w kwitnieniu w tym roku.
Gieniu ten pierwiosnek nie jest pełny.To z moich wysiewów. Na opakowaniu pisało,że to ogrodowy. Rosły byle jak a w tym roku zakwitły. Pełnego mam,ale takiego jasno-różowego.
Primule idą różnym tempem. Niektóre też myślałam,że po nich,ale odbijają się. Nie wszystkie jeszcze chcą kwitnąć.
Sabinko niech już będzie w końcu ładnie, bo nic nie da się robić.Raz ,że mokro to i zimno.
Jak przyświeci
to coś może porobimy w końcu w tych naszych ogrodach.
Parę dzisiejszych fotek.

Po za tym dalej zimno. Wszystko stoi na etapie z przed świąt.
Dziś wsadziłam cebulowe do doniczek.Oczywiście te nie zimujące w gruncie.
Marzenko na tulipanach widać pączki,ale też mam takie,które poszły w liście.
Bogusiu witam Cię. Ta wiosna nie sprzyja roślinom. Już widzę,że dużo roślin jednak ucierpiało.
Maryniu wszystkie miodunki Ci się wysiewają? Czy tylko te pospolite,bo te też znajduję w innych miejscach niż posadzone. Inne nie widzę by się wysiewały.
Ellcia mówisz ,że u mnie tempo a ja widzę zastój w kwitnieniu w tym roku.
Gieniu ten pierwiosnek nie jest pełny.To z moich wysiewów. Na opakowaniu pisało,że to ogrodowy. Rosły byle jak a w tym roku zakwitły. Pełnego mam,ale takiego jasno-różowego.
Primule idą różnym tempem. Niektóre też myślałam,że po nich,ale odbijają się. Nie wszystkie jeszcze chcą kwitnąć.
Sabinko niech już będzie w końcu ładnie, bo nic nie da się robić.Raz ,że mokro to i zimno.
Jak przyświeci

Parę dzisiejszych fotek.