Wędzarnia - instruktaż,pomysły,dyskusje
Re: Wędzarnia do nauki
A potrzebna tobie ta rura? Do czego?
Wydaje mi się że jak ma być rura to minimum 15 cm. Czy rura jest potrzebna? Jeśli do wędzenia na gorąco to nie, wystarczy palenisko pod, ja mam wędzarnie z rurą o średnicy ok 17 cm i długości 2,7 metra(można zerknąć do mojego wątku). Nigdy nie wędziłem i nie będę wędził na zimno jednak rura się sprawdza bo nie ma ognia bezpośrednio nad wędzonkami. Przy wędzeniu trzeba uważać z temperaturą i ogniem bo można sobie podtruć rodzinkę. Dużo informacji jest na specjalistycznym forum o wędzeniu. W mojej wędzarni nie ma problemu z cugiem bo jest duża różnica poziomu między paleniskiem a kominem i nie muszę palić jak w lokomotywie. Kiedyś wędziłem tradycyjnie jak to na wsi, beczka pod nią palenisko a na górę mokry worek.
Przy konstrukcji wędzarni należy uważać jak jest zabudowana góra, ciepłe powietrze uderza w sklepienie robią się skropliny i spadają na wędzonki.
Jeszcze raz polecam forum o wędzeniu, ja swoją wędzarnie teraz zrobił bym inaczej ale nie jest źle.
Przy konstrukcji wędzarni należy uważać jak jest zabudowana góra, ciepłe powietrze uderza w sklepienie robią się skropliny i spadają na wędzonki.
Jeszcze raz polecam forum o wędzeniu, ja swoją wędzarnie teraz zrobił bym inaczej ale nie jest źle.
- Pawel91
- 200p
- Od: 4 sty 2008, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wydaje mi się, że tak.Hosta pisze:A potrzebna tobie ta rura? Do czego?
Planuję dać 1 m rurę, która będzie prowadziła z paleniska do komory wędzenia.
Wujek, ma wędzarnię w której bezpośrednio w komorze jest rozpalany ogień. Wędzarnia jak się wygrzeje (murowana), a drewno przechodzi w formę żarzącą się, zamykany jest komin odprowadzający spaliny, a wszystko pięknie się wędzi na gorąco. Jej wysokość to około 1,80m