
W diecie cukrzycowej chodzi o rodzaj węglowodanów bo ograniczyć do maksimum należy węglowodany (cukry) proste. Czyli : ciasta, słodkie bułki, czekoladę, cukierki, a także słodzone przetwory owocowe (dżemy, powidła, marmolady, konfitury) oraz miód.
Podstawą menu powinny być węglowodany złożone:
ciemne pieczywo z mąki z pełnego przemiału
chleb graham
płatki owsiane
grube kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak)
ryż brązowy
makarony przygotowane al dente i razowe.
One zawierają dużo błonnika pokarmowego, poprawiającego parametry gospodarki lipidowej (obniżają poziom cholesterolu całkowitego i frakcji miażdżycorodnej LDL) oraz regulującego pracę przewodu pokarmowego.
Najlepiej jest przyswoić sobie indeks glikemiczny opracowany specjalne dla chorych na cukrzycę i stosować go ale bez przesady - cos od życie tez się należy
Ja uwielbiam ciasta domowej roboty i nie tylko , słodycze , dużo piekę ale wtedy z mąki ciemnej pełnego przemiału czyli chleb, bułeczki i takie tam... mamy swoje a to dużo znaczy w codziennym menu. Dość dawno piekę ale głównie dla ograniczenia konserwantów, polepszaczy i innego świństwa , dzięki temu ogólny stan zdrowia jest dużo lepszy i zaostrzenia alergii bywają sporadyczne.
Życie z nią to złożony proces .... ale da sie zyć i to długie lata.