Dzięki Tomek, o parodii myślałam podobnie.
Mówisz, że to rzadka lobivia? To super. Tylko muszę ci powiedzieć, że ta roślina, jako jedyna miała...OCZY. Oderwałam niestety z cierniami, ale to nic.
Tylko ona wygląda jak kolumnowy kaktus. Taka ma być?
A czy ten z numerem 6 nie wygląda Ci na Lobivia huascha var. grandiflora? Mocno "napity" .
L.winteriana rośnie trochę w słupek więc przy pewnym niedoborze światła może wyglądać jak ta ze zdjęcia. 6. wygląda bardziej jak jakiś Trichocereus ale moim zdaniem to jeszcze coś innego. Dwie ostatnie roślinki to rzeczywiście rodzaj Copiapoa. Rośliny stare, trochę wyciągnięte z niedoboru światła. Jedynka z poprzedniego zapytania to rodzaj Eriosyce. Trzeba by sporo poszperać, by znaleźć jaki to dokładnie gatunek. Na szybko wygląda na Eriosyce (Neochilenia) paucicostata.
Hejka!
Postanowiłem wybrać się do zmoderowano i kupić jakąś roślinkę do postawienia na parapet. Wybór padł na: https://onedrive.live.com/redir?resid=B ... =folder%2c
Niestety, na doniczce napisane jest tylko succulenten i nie mam pojęcia co to może być. Czy ktoś mógłby pomóc mi w odgadnięciu co to za gatunek i jak duży może urosnąć (czy trzeba go przesadzać do bardzo dużej doniczki).
Pozdrawiam
Witam, jestem nowy na tym forum i od razu z grubej rury
Zakupiłem kilka kaktusów na Gardeni i prosiłbym o ich identyfikacje, oraz jednego dostałem był duży ale niestety chory wiec go skróciłem.
To pewnie Parodia albo Notocactus
Tu nie mam zielonego pojęcia
A ten jest przycięty, dodam że posiada mleczny sok