Begonia bulwiasta cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Begonia bulwiasta cz.2

Post »

A to moje krzaczory :
Obrazek Obrazek
Nie wiem co z nich wyrośnie ale piękne nie będą. No cóż to mój pierwszy raz z tymi roślinami.
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje w tamtym roku były pierwsze. Rosły podobnie jak twoje i strasznie się cieszyłam jakie dorodne. A one mają być niskie i gęste. Co gorsza moje z tamtego roku miały gdzie niegdzie pojedyńcze kwiatki. Wyrzuciłam w sierpniu razem z bulwami bo myślałam, że takie nieudane. A wszystko robiłam inaczej niż teraz. Zobaczymy.
Ewelina. Nic nie tracisz. Ja bym im urwała stożek wzrostu. Może się rozkrzewią na boki.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu dwie są jeszcze jako takie bo niskie i mają sporo pędów ale reszta- te krzaczaste i zwisające są okropnie wysokie . Może masz rację i powinnam tak zrobić bo wyglądają nieciekawie. Chyba za szybko je posadziłam :( . W przyszłym roku jak bulwy dotrwają to wsadzę je w marcu nie w lutym .
x-o-a
---

Post »

Ja na pewno też. Tak żeby stały tylko na klatce a potem na dworze. Zasilacz je już do kwitnących? Żeby chociaż kwiaty były pełne i bogate.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zasiliłam może ze dwa razy florovitem bo ciągle o tym zapominam. No ale teraz będę pamiętać.Pozdrawiam
:wit
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15

Post »

Ewelino, będą ładne, cierpliwości! Jak zrobi się ciepło, wystaw na dwór w cień, zasilaj. Pędy same rozgałęzią się, jak nie ma kwiatu przy liściu to wyrasta z tego miejsca pęd boczny. Kwiaty będą normalne, może pokrój nieco nietypowy. Ale na drugi rok zrobisz lepiej!
Pozdrawiam

Karol
you1
50p
50p
Od: 10 sty 2015, o 18:03

Post »

Jedna z moich begonii jest bardzo wybujała zastanawiam się czy jej nie " urwać łba" żeby się ładnie rozkrzewiła a z tą urwaną częścią to co?? do ziemi wsadzić czy do kosza??
Kasia
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja w końcu zaczyna wystawiać nosek z ziemi.
x-o-a
---

Post »

Kasiu. Raczej do kosza. To nie pęd tylko czubek.
Mariolu. Dobrze przynajmniej wiedzieć, że żyje. Taka późniejsza będzie ładniejsza. A niedługo ma być wiosna. Wywieziesz znowu.
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

Dzięki otojolka za odpowiedź na mój post niestety mój Dragon Wings też jest czerwony gdybym miał różowy chętnie bym pomógł.A chciałbym by wyhodowano odmianę białą do liści w głębokiej zieleni wyglądała by zjawiskowo.Mam Dragon Wings z zeszłego roku który w domu przezimował stąd pytanie jak wyprowadzić z niego młode,nowe rośliny? Czy się da??
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
x-o-a
---

Post »

Ja już dwa lata produkcję sadzonki z dragonów. One świetnie się ukorzeniają z pędów bocznych - tych co wyrastają w kątach liści. Na jesieni wniosłam krzaczek do domu, obcięłam na wysokość 20 cm i ogołociłam z liści jak pelargonię. Momentalnie zaczął wypuszczać nowe przyrosty. Ja je obrywałam i pakowałam prosto do ziemi. 20 szt. Wszystkie się przyjęły. Teraz nie ogołocisz tak rośliny ale pędy boczne spokojnie ci się przyjmą. I tak pewnie wymaga przecięcia. Nie trzymaj tylko na bezpośrednim słońcu, raczej w chłodzie. A matka szybko się odbuduje. One są nie do zdarcia. Teraz już co roku będziesz mieć swoje. Mi się marzy żółta z ciemnymi liśćmi. Niestety w takim kolorze nie będzie.
W tamtym lecie zawiodłam jeden krzaczek mojej babci. Całe lato ukorzeniała sadzonki i rozdawała sąsiadkom na wsi.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

otojolka pisze: A niedługo ma być wiosna. Wywieziesz znowu.
Miała jednak za zimno na działce.
Niech otworzy ładnie liście
to ją wywiozę już na dobre. :D
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

A ja w lesie z sadzeniem begonii. Już kły popuszczały, a ja ciągle nie mam dla nich czasu....
Chyba muszę się wziąć w garść i do roboty, bo jak tak dalej pójdzie to kwitnienie ich będę oglądać w sierpniu :roll:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
joanna1984k
100p
100p
Od: 21 mar 2014, o 12:32

Post »

Moje begonie są w róznym stopniu rozwoju :) :D :D
Jedna tylko dziwnie wyrosła ;:219 ;:219 i nie wiem co z nia zrobić- może uciąć???? ;:224 ;:224
Obrazek Obrazek Obrazek
Zielony zakątek Asi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77283" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

Dzięki otojolka jesteś mi jak światło przewodnie w temacie bo jak wiadomo nie wszyscy znają się na wszystkim. ;:108 Nie mniej uczynię tak jak piszesz mając nadzieję że będzie super.Dzięki za info raz jeszcze. ;:333
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”