Górki,pagórki i dolinki też...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Górki,pagórki i dolinki też...

Post »

Łoł! ;:oj Kolejne skalnice! Szczególnie ta jedna o bordowych kwiatkach rzuca się w oczy. Jak się rozrośnie to dopiero będzie cudo...
Takie obrazki z cebulowymi przedzierającymi się przez suche liście mam co roku u siebie na działce ;:224 Nie wiem czy to ładne obrazki, ale rozczulają mnie i są dowodem potęgi przyrody.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Janku mówisz,że czas na storczyki a moje już prawie od miesiąca na wierzchu.Dobrze,że nie wszystkie jeszcze.
Janku jednak nie jesteś stały w postanowieniach.Nie mniej jednak cieszę się,że paczuszki Ci przychodzą. ;:215 ;:215 Będziemy podziwiać nowe zakupy.
A co do chryzantem. U mnie na jednej widać oznaki życia a na trzech jeszcze nic.
Ale tak jak pisze Gienia one mają jeszcze czas do maja na odbicie się.
Janku a jak się mają Twoje przylaszczki w tym roku? Pytam , bo ten rok chyba dla nich nie był dobry?
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Genia- To mnie uspokoiłaś z chryzantemami bo już miałem chęć wyciągać je z doniczek i oglądać.Złocista, która w gruncie rośnie, już jest na wierzchu.
Dla mnie to jedna z cenniejszych.

jak zwykle,tylko liście

Obrazek

Tajko- Cieszę się z tych zakupów ale brakuje mi do nich pierwiosnka marginata. niebieskiego.Mam je zamówione w BR ale chyba jeszcze czekają
z wysyłką.Z chryzantemami spokojnie wobec tego.Zresztą i tak czekać muszę bo miejsca trzeba szukać a wiosna leniuchuje i rośliny czekają.

...a te kwitły będą.

Obrazek

Iza- Bordowa Feuerkopf.Właśnie tego koloru brakowało.Jest tam jeszcze grisebachii o takim kolorze ale nie liczę bardzo na sukces bo ona jest
trudna.A obrazki z cebulowymi przedzierającymi się przez suche liście są ładne i już.Takie miejsca miej.

jestem pierwszy.

Obrazek

Ala- Pierwszy storczyk u mnie jest.Ten co ma liście w kropki / zapomniałem nazwę przez sklerozę/ Wychodzi,że w postanowieniach jestem słaby i co rusz to
co innego wymyślam.Przy jednej żonie tylko ciągle siedzę.Paczuszki przyjdą jeszcze tylko dwie i finito.Na przylaszczki patrzeć nie mogę takie lichutkie.Może za mało
zmarzły zimą ?

taka urosłam.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janku ta przylaszczka niebieska to pewnie nowy nabytek ? w przyszłym roku bedzie większy .
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Janku ja dzisiaj też znalazłam psi zęby jakieś inne, ,oznacznik już dawno wyrzuciłam,, bo ich przez dwa lata nie widziałam .Namnożyły się,ale bez pąków. Jak to możliwe,że przez dwa lata nie wychodziły.
Już byłam pewna ,że po nich.

Tobie pewnie pokazał się storczyk plamisty,kukułka szerokolistna czyli Dactylorhiza majaliS. ;:108 Też go widzę,ale martwię się o inne, bo są na wierzchu.
A co do przylaszczek to i ja w tym roku nie mogę na nie patrzyć. Takie liche ,poszły w liście a kwiat pojedynczy. Masz rację za mało zmarzły zimą.Może za rok znów nam ładnie zakwitną.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Genia- Nowa to ona nie jest.Transsilvanica Ellison Spence dzielona była w ubiegłym roku i pozbierać się nie może.Drugiej sadzonki na razie nie widzę.
Ala- Tak,to storczyk plamisty.U mnie obuwiki są tuż pod powierzchnią ziemi.Nie sądzę żeby zmarzły chyba,że masz z innych części świata.O tych nic nie wiem.
Psi zęby przesadzę jeszcze w inne miejsce ale to będzie ich bój ostatni.

primula minima alba- nawet przyrosła od ubiegłego roku.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janku mam nadzieję że druga sadzonka też wyjdzie ,jednak lepiej tych rarytasów nie dzielić ;:7
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Moja minima alba zginęła :cry:
Przylaszczki po zeszłorocznym dzieleniu u mnie także mocno odchorowują :( .
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Genia,oby znalazła się bo kupić nie ma gdzie.Pierwiosnkę Danusiu kupiłem w BR wiosną ubiegłego roku.Posadziłem ją w kwaśnej ziemi a od południowego
słońca ocienia ją kamień.Zimę spędziła po daszkiem i dopiero niedawno go zdjąłem.Trochę wcześniej miałem kolorową ale nie przeżyła jednego sezonu.Ona jest chyba
trudnym maluchem bo czytam,że kłopoty z nią są.Być może bierze to się stąd,że jest rośliną wysokogórską i niziny jej nie służą ?

Saxifraga trifurcata.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Transsilvanica Ellison Spence choć sierotka , śliczna jest. ;:433

Też bym się cieszyła z takich zakupów. ;:108 Ale wszystko przede mną, podobnie jak Ty czekam na paczkę z BR.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sierotki stają się z czasem księżniczkami więc może kiedyś podziwiać będziemy.Przed podziałem wyglądała pięknie.

u mnie śnieg sypie od rana więc kwiatek z doniczki-Saxifraga dinnikii Stasek.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Ślicznota ;:oj ,. Coś mi się zdaje ,że z tych maluszków tak całkiem to nie zrezygnuję . Zrobię im lepsze podłoże , dam więcej żwiru.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

A wiesz, że tak podejrzewałam czytając nazwy odmian ;:224 Dzięki za link. Okazało się, że nie tylko maluszki mają. Kuszą mnie piwoniami, oj kuszą. I kilkoma innymi roślinami, a raczej roślinkami. Zakupy tam to tylko kwestia czasu :wink: Ten Stasek też niczego sobie. W porównaniu do listków - potężny kwiat ;:oj
Jakoś nie mam szczęścia do psizęba. Robiłam kilka podejść. I nic. Czasem tylko liście. Zmieniałam miejscówkę i bez efektu. Nie wiem co za czort. A czy ta zdrojówka to może być pasażer na gapę od Ciebie? W pobliżu posadziłam obuwika.
Awatar użytkownika
Pimpka+
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 kwie 2015, o 23:14

Post »

Ale śliczna! magry też chcę taką!
Kolorowy jest świat.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Danusia- A wcześniejsze obietnice ? Callosa jest ładna a długie liście ma i inkrustowana też jest.Podłoże jak najbardziej.Wydaje mi się,że 75% podłoża
w którym rosną to gruz.

Obrazek

Iza- Jak czytam o uprawie psi zęba to sam sobie dziwię się,że one u mnie nigdy nie kwitły a mam je lat kilka.Niby wszystko dobrze robię a one uparte są.
Nie wyrzucę bo liście mają nie mniej ładne od kwiatów.Zdrojówkę kiedyś miałem a teraz nie mam i nie odpowiem na to pytanie.Kokorycze raczej wysyłam na gapę.

Rhodiola rosea

Obrazek

Pimpka- Ja słyszałem,że jak się bardzo chce to kiedyś dobrnie się do celu.

i ostatni obrazek skalnic.

Obrazek

Zapakowałem jajka oraz kiełbasę do kufra i jadę :wit więc wszystkim tu zaglądającym Dobrych Świąt.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”