Czerwone liście na żurawinie

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
jabol1981
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 lut 2015, o 08:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czerwone liście na żurawinie

Post »

Witam kupiłem sadzonki żurawiny w szkółce, ale jako początkującego ogrodnika ;:14, dopiero w domu zaciekawiło mnie dlaczego końcówki pędów, tzn liście na końcach pędów są czerwono-bordowe. Bliżej bryły korzeniowej są intensywnie zielone. Jak brałem krzaki w szkółce to one nie miały specjalnie mokro w doniczkach (P9). Korzeni było bardzo dużo naokoło bryły. Doradźcie czy im czegoś brakuje czy są po prostu przesuszone? Dzięki z góry za odpowiedzi ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
jabol1981
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Re: czerwone liście na żurawinie

Post »

Naprawdę nikt się nie zetknął z czerwonymi liśćmi na końcach pądów żurawiny ????
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jabol1981

Zamierania liści i pędów nie biorę pod uwagę, ale niedobory mikroskładników jak najbardziej. Szczególnie niedobór boru może wchodzić w rachubę i/lub być może poparty trudnością pobierania fosforu.

Pozdrawiam, Francik
Francik
jabol1981
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Posadziłem te sadzonki z doniczek ze szkółki do miejsca już gotowego dla nich. Tzn ziemia spod sosen wymieszana z kwaśnym torfem. Warto to teraz nawozić jakimś nawozem z borem jak piszesz, czy poczekać jak się zachowają po przesadzeniu?
Ostatnio zmieniony 30 mar 2015, o 13:12 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter.
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Re: Czerwone liście na żurawinie

Post »

Jabol1981

Musisz odczekać, gdyż jeszcze się nieukorzeniły i pobieranie składników jest silnie ograniczone. Masz je podlewać lecz nie zalewać.

Pozdrawiam, Francik
Francik
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Czerwienienie liści to najczęściej skutek chłodu przy jednoczesnym deficycie wody.To częste u roślin w donicach, o których wilgotność niezbyt dobrze dbano już jesienią.Najprawdopodobniej przez zimówką nikt ich nie podlał, bo uważają, że deszcz i śnieg to załatwi.Teraz niczym nie nawoź.
jabol1981
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki, dzisiaj je obejrzałem na działce i niewiele się zmieniło, ale za to mają wilgotno :) ;:138 rosną sobie obłożone korą. Czas pokarze :) ;:4

A jak podlewacie swoje żurawiny ??? Wystarczy taka odstana kranówka ??? Czy coś dodajecie ?
Ostatnio zmieniony 30 mar 2015, o 13:13 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter.
isko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2015, o 16:20
Kontakt:

Post »

Ja staram się podlewać bardzo delikatnie, 1-2 razy w tygodniu.
http://plumeria.sklep.pl/lawenda-platinum-nico-sadzonka" onclick="window.open(this.href);return false;
jabol1981
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Isko i jakie efekty ??? dodajesz coś do wody ????
isko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2015, o 16:20
Kontakt:

Post »

Efekty są bardzo dobre. Ale pytanie jakiej odmiany żurawiny posiadasz. Nic więcej nie dodaję.
http://plumeria.sklep.pl/lawenda-platinum-nico-sadzonka" onclick="window.open(this.href);return false;
jabol1981
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No i się masakra zrobiła. Byłem an działce i żurawiny całe są już czerwono-machoniowe :(. jak je kupowałem to wyglądały tak
Obrazek
a teraz wyglądają po 2tygodniach tak jak na tych zdjęciu :(

Obrazek
czy na pewno z nimi wszystko w porządku ???
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Musisz poczekać, trudno ocenić jednoznacznie. To może potrwać nawet do maja, czerwca aż będzie widać jakieś oznaki wzrostu.Nie wiadomo tak do końca, czy korzenie są żywotne, bo tego typu zimozielone krzewinki, gdy są zbyt mocno przekorzenione (a tak napisałeś) i przesuszone mogą mieć uszkodzone korzenie.Nie jestem szkółkarzem, ale widuję w niektórych szkółkach rośliny zimozielone okryte włókniną na zimę, ale raczej ich się wtedy nie podlewa.Okrycie i zacienienie powoduje, że 'trzymają' zielony kolor' pomimo przesuszenia, dlatego gdy je kupowałeś, to wyglądały ok.Ale potem gdy zostają wystawione na działanie słońca, wiatru, a korzenie nie pracują to robią się całe czerwono - mahoniowe.To zjawisko fizjologiczne wynikające z pewnych zaburzeń w gospodarce wodnej.O ile korzenie są żywotne to się ukorzenią, tylko zbytnio ich nie zalewaj do tego czasu.Ja bym też od razu nie zasypywała ich korą, trudno kontrolować stan wilgoci i łatwo zalać, co jest równie szkodliwe, gdy nie są ukorzenione.Lepiej na początku podlewać w miarę potrzeby i lekko wzruszać glebę, gdy się zasklepi, by powietrze lepiej dochodziło do korzeni, a ściółkę dać po ukorzenieniu.
jabol1981
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

dzięki wielkie za odpowiedź. Ja jestem na działce raz na tydzień i wtedy mogę sprawdzać wilgotność. Dlatego też obłożyłem korą. Moje sadzonki są wsadzone w wiadra po farbie takie 10 L. (oczywiście umyte:)) , gdzie dziury w wiadrze zrobione są z boku tak na 1/3 wysokości. Także ich nie przeleję. Przynajmniej taką mam nadzieję :))). Tak czy owak muszę czekać co dalej :(. Czy pierwszymi objawami, że wszystko jest w porządku będzie pojawienie sie pierwszych zielonych listków czy też odrostów ???
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”