Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

Dziewczyny ;:167 kochane jesteście, z pomysłów na obsadzenie jak najbardziej skorzystam.
Taju ;:196 zamówiłam nasiona funki...raz już wysiewałam, kilka szt zeszło. Może w mix trafią się jakieś perełki...na jesieni doszło też kilka szt nowych funki, w tym roku będzie je już widać ;:108

Wandziu ;:3 problem z wilgocią przy paprociach można łatwo rozwiązać, za pomocą wapiennych kamieni...które nasiąkają wodą trzymają wilgoć...obłożone kamieniami, obsypane korą sosnową powinny mieć odpowiednie warunki. W naturze nieraz tak rosną.
Nic na to nie poradzę, ostatnio choruję na paprocie... gatunki niskie, nie wysokie ;:124

Ania :D runianka, czy coś podobnego już w tym miejscu rośnie...barwinki odpadają, jest za mało miejsca.

Jolka G ;:167 dzięki za podpowiedź, świetny zestaw roślin cieniolubnych...do tego bardzo ciekawych ;:108 Na pewno będą w ofercie, zawsze można zamówić coś w sezonie :D

Jolka1 ;:167 zastanowię się czy sadzić większą ilość żurawek :?: stare rosnące odmiany pasowało by też odnowić...straciły po kilku latach całkiem pokrój. Wiem jakie żurawki są ładne, może będzie okazja to zajadę i zobaczę ;:196
Oddzieliłam dla Ciebie kawałek piwonii i chryzantemę :wit

Obrazek

Dzisiaj był niewielki przymrozek.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu jak chcesz to mogę odkopać Ci sadzonkę paproci Adiantum venustum.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko ;:196 zamówiłam kilka paproci, zobaczę jak będą rosły...różnie z tym jest, jak będzie ok. to kawałeczek oddzielisz Adiantum venustum. Prawdopodobnie trzeba będzie dokupić dobrej ziemi i wymieszać z tą z ogrodu.

Dzisiaj jest potwornie zimno, nowo posadzone róże zostały okryte...zanosi się na porządny przymrozek. Kilka milszych widoków ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu u mnie w tej chwili 0 stopni,ale pewnie w nocy jeszcze temperatura spadnie...
To już ostatnia noc jak na razie taka chłodna.
Pink Perfection mam u siebie i co roku pięknie kwitnie,dobry wybór ;:333
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu :) Co nowego u Ciebie?
Wiosna już, wiosna...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Aniu ja jak sadziłam swoje paprocie to kupiłam worek ziemi do paproci i mieszałam ją w dołku z tą która była, a na dno dołka dawałam jeszcze garść keramzytu, bo u mnie glina.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Mówisz,że ja mam porządek ale u Ciebie bałaganu też nie widzę.Ja chyba lilii miał nie będę pomimo tego,że w koszyku siedzą i to głębokim.Dziurki tam widzę.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:196 lilie jakoś trudno jest ominąć jak się trafi cebule :;230 zobacz na co trafiłam w sklepie ogrodniczym, a potrzebna była tylko ziemia ;:224

Obrazek

Mariolko ;:167 jest ok...teraz tyko ogrodzie deszcz jest potrzebny ;:108 Męczę się teraz z obrzeżami z cegły, już niedużo zostało ;:108 Dzisiaj odkryłam też dziurę w folii w oczku, trzeba koniecznie wymienić na grubsza folię. W tym roku może się uda, zależy wszystko od funduszy.

Iwonko ;:3 paprocie już rosną, ziemia tak jak doradziłaś została wymieszana ogrodowa z odpowiednią do paproci ;:333

Janku :wit lilie co roku są sadzone, jedne przetrwają inne zostaną zjedzone przez gryzonie. Co roku cebule są obsadzane ząbkami czosnku, myszowate nie lubią tego zapachu. Raczej omijają cebulki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kopytnik
Obrazek
Wierzba Sekka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Głodek...pomiędzy konarem a kamieniem, mieszka mysz :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sasanka
Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu widzę,że tak jak ja przy kupowaniu tylko ziemi zawsze coś skusi ;:303
Lavon też posadziłam,a peonie śliczne ;:108
Czosnki ozdobne mi wyginęły...dziwne ;:218

Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania ;:196 z peoni rosła tylko jedna, przez trzy lata nie zakwitła...w tym roku widać kiełek, w końcu może zakwitnie. Ostatnio kupione zostały posadzone w jednym miejscu przy rodkach. Miejsce w tamtym roku zasilone zostało ziemią z kompostownika, warunki powinny być odpowiednie. Lilie widać już jak wychodzą z ziemi, z tego co piszą w przeciągu trzech lat powinny osiągnąć docelową wysokość 1m.
Blisko posadzonych lili rosną róże, jeżówki, sadziec-trzy różne rodzaje, inne lilie, czosnki ozdobne, powojnik ...taki galimatias ale ogólnie powinno wszystko razem grać. Czosnki, faktycznie dziwne że wyginęły ;:224

Ciemiernik coraz bardziej rozkwita, szkoda tylko że jest jedna kępka w takim kolorze.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zwykły biały.
Obrazek

Obrazek

Szafirki pierwsze wystartowały na skalniaku, mają najcieplej.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Ja mam brzydkie szafirki i muszę je wymienić.Mają wąskie liście i są takie nieuporządkowane.Twoje jak nazywają się ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja dopiero zaczynam przygodę z ciemiernikami,ale już zdobyły moje uznanie i jestem ciekawa nowych kolorków.
Mam białego i siewki małe,które dostałam.
Twoje cudne :D
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Bardzo ładne lilie i wszystkie oznaki wiosny. Dzisiaj muszę pochwalić korzenie na rabatkach. Wyjątkowo ślicznie się prezentują. Ja już od dłuższego czasu poluję na takie korzenie. Kiedyś eM fajny korzeń wyłowił z jeziora Czorsztyńskiego. Niestety nie pamiętam, co z nim zrobiliśmy. Teraz też na rabacie ustawiliśmy kilka korzeni, ale nie są tak ładne jak Twoje.
Awatar użytkownika
Nastia
200p
200p
Od: 17 lis 2012, o 11:52

Post »

Ale tu pięknie... ;:oj będę częstym gościem, bo bardzo przypadł mi do gustu Twój ogród :) nie dość, że ogród pięknie urządzony i cudowne rośliny to jeszcze zdjęcia bardzo dobrej jakości ;:63
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, u Ciebie coraz śliczniej. Ciemiernik u mnie wygląda podobnie, choć nie zapowiadał się ciekawie przy zakupie, a mimo wszystko ładnie się rozrasta z każdym sezonem :)
Na folii oczkowej nie warto oszczędzać, sama musiałam przez pozorną oszczędność przerabiać oczko, bo zeszło mi pół wody przez dziurę. Teraz widzę, ze obsunęło mi się kilka kamieni do wody, ale nie ruszam ich, boję się, ze mogły przeciąć folię, choć ta jest gruba i elastyczna, ale nigdy nic nie wiadomo...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”