Morela - owocowanie
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Morela - kiedy owoce??
'Early Orange' jest samopłodna. Ale może pyłek z 'Somo' podniesie jakość zapylenia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lip 2014, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A wiesz może, czy odmiana roksana jest samopylna i czy nadaje sie wogole na polski klimat (polnocne podkarpacie)
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Nie znam tej odmiany. Stosunkowo niedawno o niej usłyszałem.
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Co do samopłodności Early Orange mam wątpliwości a raczej pewność bo znajomy chciał usunąć 1 morelę Early Orange jak twierdził że ma z 10-12 lat i zebrał z niej kilka owoców i w tamtym roku podczas kwitnienia dałem mu 2 gałązki 2 różnych odmian które wsadził do słoika z wodą pod drzewo i jak się okazało zawiązało cało drzewo po raz pierwszy i powiedział że nigdy tyle owoców nie miał mimo przymrozków a duża część zawiązków opadła.
Mam jeszcze 2 przykłady jak Early Orange zawiązuje owoce z zapylaczem.
Moim zdaniem nie ma czystości co do genów tej odmiany ze względu że jednym owocuje a drudzy muszą mieć zapylacz i niestety są 2 możliwości albo pod wpływem jakiś warunków odmiana ewoluowała albo doszło do pomyłki i jest sprzedawana siewka tej odmiany ?
Mam jeszcze 2 przykłady jak Early Orange zawiązuje owoce z zapylaczem.
Moim zdaniem nie ma czystości co do genów tej odmiany ze względu że jednym owocuje a drudzy muszą mieć zapylacz i niestety są 2 możliwości albo pod wpływem jakiś warunków odmiana ewoluowała albo doszło do pomyłki i jest sprzedawana siewka tej odmiany ?

Witam, na wstępie o śliwie. Mam 5 drzew śliwkowych wszystkie w miarę kwitną ale jak przychodzi do owoców to żadne nie ma żadnego. Tak się dzieje o kilku lat. Jakieś opryski na choroby były, ale nic nie dało jak owoców nie było tak nie ma. Poradźcie co jest przyczyną lub czym pryskać, aby śliwa owoce dawała.
Drugie pytanie dotyczy moreli, tu owoce są, ale czym najlepiej pryskać, aby ich było więcej oraz aby uchronić drzewko przez różnymi chorobami ??
Za każdą poradę dziękuję.
Drugie pytanie dotyczy moreli, tu owoce są, ale czym najlepiej pryskać, aby ich było więcej oraz aby uchronić drzewko przez różnymi chorobami ??
Za każdą poradę dziękuję.
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Re: Śliwa i morela - problem z owocami
Nie wiem jakie masz śliwy. Ja osobiście dosadzałem Cacanska Lepotica i Stanley z powodu braku zapylaczy w okolicy. Poczytaj nieco o zapylaczach... Brak owadów zapylających też może być problemem. Również nie piszesz jak wygląda to u Ciebie.
-
Iluletnie masz śliwy bo zaczynają owocować w 2-3 roku po posadzeniu ale niektóre w 4 a renklody , węgierka zwykła w 5-6 roku po posadzeniu .
Jeśli nie popryskasz bardzo dokładnie drzew śliw pod pod koniec kwitnienia jak opadnie 80% płatków np. Mospilan 20 SP to nie będziesz miał owoców bo jak nie popryskałem śliwki to miałem z 10 owoców a jak w następnym roku wykonałem oprysk miałem 3-4 wiadra śliwek.
2 opryskiem jest oprysk na owocówkę śliwóweczkę którą trzeba popryskać gdzieś ok. 30 czerwca i 30 lipca i najlepiej powtórzyć oprysk po ok.10-14 dniach .
Najlepiej kupić pułapki feromonowe wtedy będziemy wiedzieli kiedy lata motyl lub sprawdzać na stronie https://piorin.gov.pl/sygn/start.php kiedy lata owocówka śliwóweczka.
Jeśli nie popryskasz na owocówkę to na odmianach dojrzewających do 15 sierpnia owoców z wkładką będzie ok 5 % ale na odmianach wrześniowych owoców z wkładką będzie 15-90 % zależy od odmiany .
Jeśli nie popryskasz bardzo dokładnie drzew śliw pod pod koniec kwitnienia jak opadnie 80% płatków np. Mospilan 20 SP to nie będziesz miał owoców bo jak nie popryskałem śliwki to miałem z 10 owoców a jak w następnym roku wykonałem oprysk miałem 3-4 wiadra śliwek.
2 opryskiem jest oprysk na owocówkę śliwóweczkę którą trzeba popryskać gdzieś ok. 30 czerwca i 30 lipca i najlepiej powtórzyć oprysk po ok.10-14 dniach .
Najlepiej kupić pułapki feromonowe wtedy będziemy wiedzieli kiedy lata motyl lub sprawdzać na stronie https://piorin.gov.pl/sygn/start.php kiedy lata owocówka śliwóweczka.
Jeśli nie popryskasz na owocówkę to na odmianach dojrzewających do 15 sierpnia owoców z wkładką będzie ok 5 % ale na odmianach wrześniowych owoców z wkładką będzie 15-90 % zależy od odmiany .
drzewka nie są nowe mowa o śliwach, mają ok 15 lat. Kiedyś były śliwy na nic, ale od 4 lat stopniowo coraz mniej aż w końcu nie było nic - jak już coś było to gniło na drzewie
I nie wiem co z tym zrobić. Drzewa są na wsi, wokół las, także owadów pełno zapylających ...
Natomiast morela jest 3 lub 4 letnia daje owoce, ale czy jakieś opryski czy inne wzmacniacze trzeba stosować ? Jeśli tak to jakie ??

Natomiast morela jest 3 lub 4 letnia daje owoce, ale czy jakieś opryski czy inne wzmacniacze trzeba stosować ? Jeśli tak to jakie ??
-
Kup Topsin M 500SC i opryskaj na Brunatna zgnilizna drzew pestkowych tym opryskiem w terminach to nie będą gniły :
- jak nabrzmiewają pąki
- przed kwitnieniem
- pod koniec Maja
- pod koniec Lipca
- 7- 10 dni przed zbiorem
Ja w tym tygodniu popryskałem śliwki Mospilan 20 SP bo 80-90% płatków opadło a gdybym nie popryskał to nie było by nic może parę owoców a czy pryskałeś pod koniec kwitnienia ?.
Jeśli morela daje owoce 3-4 roku to powinieneś się cieszyć bo zazwyczaj zaczyna w 5-6 roku po posadzeniu a w pełne owocowanie wchodzi w 10 roku .Na jakiej podkładce jest zaszczepiona Morela ?
- jak nabrzmiewają pąki
- przed kwitnieniem
- pod koniec Maja
- pod koniec Lipca
- 7- 10 dni przed zbiorem
Ja w tym tygodniu popryskałem śliwki Mospilan 20 SP bo 80-90% płatków opadło a gdybym nie popryskał to nie było by nic może parę owoców a czy pryskałeś pod koniec kwitnienia ?.
Jeśli morela daje owoce 3-4 roku to powinieneś się cieszyć bo zazwyczaj zaczyna w 5-6 roku po posadzeniu a w pełne owocowanie wchodzi w 10 roku .Na jakiej podkładce jest zaszczepiona Morela ?
Morela nie ma podkładki, to krzak. Przyjął się, ma miejsce nasłonecznione i ok 4 lata. Tym mospilanem mogę też pryskać morele, jeśli tak to też jak opadną kwiaty ?? Oraz Jakiego typu nawozy czy inne preparaty powinienem stosować do gleby ??? Ponadto w zeszłym roku dużo moreli pogniło na drzewie i nie opadły do dziś. Czy pryskać morele i czym nawozić ??
Bo śliwę popryskam tym mospilanem jak radziłeś, jeszcze nie była pryskana niczym a kwiaty jeszcze nie opadły.
Bo śliwę popryskam tym mospilanem jak radziłeś, jeszcze nie była pryskana niczym a kwiaty jeszcze nie opadły.
-
Na morele możesz pryskać Mospilan 20 SP aby pozbyć się mszyc i jak się pojawią gąsienice a jak walczę z mszycą to pryskam wszystkie drzewa , krzewy owocowe ale i również warzywa .
Opryskaj na Brunatna zgnilizna drzew pestkowych Topsin M 500SC Morele
Do nawożenia moreli stosuję nawozy wieloskładnikowe czyli azot potas fosfor ale do rozwoju i owocowania potrzebne są też takie składniki jak wapń bor mangan i żelazo tylko że nawozy azotowe najlepiej stosować do końca wiosny aby drzewa zdążyły zdrewnieć na jesień .
Na śliwkach jak 80% płatków opadnie a nie kwiatów .
Opryskaj na Brunatna zgnilizna drzew pestkowych Topsin M 500SC Morele
Do nawożenia moreli stosuję nawozy wieloskładnikowe czyli azot potas fosfor ale do rozwoju i owocowania potrzebne są też takie składniki jak wapń bor mangan i żelazo tylko że nawozy azotowe najlepiej stosować do końca wiosny aby drzewa zdążyły zdrewnieć na jesień .
Na śliwkach jak 80% płatków opadnie a nie kwiatów .
Ok, to w takim razie, które najlepiej zakupić preparat bo tu jeszcze jakieś Calypso się pojawiło, a mi nie chodzi o kupowanie wszystkiego tylko tego co sprawdzone przez was. Topsin jeszcze mam, a mospilan czy calypso stosować ??
Jeszcze taka malutka kwestia dotycząca śliw, bo o ile kwiaty są i to mnóstwo, to owoce się jakieś pojawiają ale zielone i zaraz opadają - znaczy żadne nie dojrzeje.
Popryskam śliwę i morelę tymi środkami i zobaczę jakie będą efekty. 
p.s. Topsin był stosowany w zeszłym roku, ale bez efektu.
Jeszcze taka malutka kwestia dotycząca śliw, bo o ile kwiaty są i to mnóstwo, to owoce się jakieś pojawiają ale zielone i zaraz opadają - znaczy żadne nie dojrzeje.

p.s. Topsin był stosowany w zeszłym roku, ale bez efektu.
Może masz coś podobnego jak ja. U mnie rosną takie śliwy poniemieckie, duże, wygladają jak węgierki. Z ich samosiewów sadziłem sliwy w innym miejscu. Ładnie rosły, kupa śliw bez oprysków, chemii itp. Ale te śliwy dawaly coraz mniej owoców, i były one coraz wyżej. Zeszlego roku na wiosnę się zdenerwowalem i obciąlem konary. Został 2 metrowy pień i kilka odrostów. Wystraszyłem się, bo gdzieś tutaj póxniej przeczytałem, że drzewo tak mocno zrdukowane (60 %) może doznać szoku, cokolwiek to znaczy. Ale drzewo bardzo szybko zaczęło odbudowywać koronę i wystrzeliło w górę (bedę musiał skracac przewodniki po zbiorach) a w tym roku miało kupę kwiatów i wygladają że sie zawiązały. Może ty dokonaj ciecią.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Brak owoców po kwitnieniu, może być ( dość często tak jest) brakiem azotu i boru.
Warto w okresie kwitnienia zrobić oprysk mocznikiem i borem i po zawiązanie się owoców.
Mocznikiem 0,5 - 1% czyli 50 gr- 100gr na 10 litrów wody plus kwas borowy
( kw.borowy 30 g/ litr - rozpuścić w ciepłej wodzie - jest to koncentrat- 1 litr starcza na 130 litrów oprysku;
mocznik też lepiej rozpuszczać w ciepłej wodzie, bo on rozpuszczając się obniża temp.)
Warto w okresie kwitnienia zrobić oprysk mocznikiem i borem i po zawiązanie się owoców.
Mocznikiem 0,5 - 1% czyli 50 gr- 100gr na 10 litrów wody plus kwas borowy
( kw.borowy 30 g/ litr - rozpuścić w ciepłej wodzie - jest to koncentrat- 1 litr starcza na 130 litrów oprysku;
mocznik też lepiej rozpuszczać w ciepłej wodzie, bo on rozpuszczając się obniża temp.)
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Ja słyszałem,że mocznik może przerzedzić kwiat.
Pozdrawiam Paweł