MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
Witajcie .
iser proponowałabym Tobie byś raczej te "domki" wcisnął gdzieś pod daszek jakiś bo pierwszy lepszy deszcz zmoczy Twoją hodowle. Te domki robili hurtowo, wiec tanie i nic nie warte.
iser proponowałabym Tobie byś raczej te "domki" wcisnął gdzieś pod daszek jakiś bo pierwszy lepszy deszcz zmoczy Twoją hodowle. Te domki robili hurtowo, wiec tanie i nic nie warte.
:)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 mar 2015, o 23:22
- Kontakt:
Witam,
poczytałem sporo o murarkach, znam już zalety, podstawy hodowli, zimowania kokonów itp. pytanie jest tylko jedno:
Czy dla małego ogródka warzywnego (5m2) i kilku krzewów "warto" taką hodowlę zakładać?
Chcę kupić pusty hotel dla insektów dosyć spory i zastanawiam się czy kupić również murarki czy cierpliwie czekać aż cokolwiek się tam sprowadzi.
15 kokonów mogę kupić za 23 funty z wysyłką, nie ukrywam że cena wydaje mi się trochę wygórowana bo tyle zapłaciłem za wszystkie nasiona i sadzonki razem wzięte...
poczytałem sporo o murarkach, znam już zalety, podstawy hodowli, zimowania kokonów itp. pytanie jest tylko jedno:
Czy dla małego ogródka warzywnego (5m2) i kilku krzewów "warto" taką hodowlę zakładać?
Chcę kupić pusty hotel dla insektów dosyć spory i zastanawiam się czy kupić również murarki czy cierpliwie czekać aż cokolwiek się tam sprowadzi.
15 kokonów mogę kupić za 23 funty z wysyłką, nie ukrywam że cena wydaje mi się trochę wygórowana bo tyle zapłaciłem za wszystkie nasiona i sadzonki razem wzięte...
Lepiej kup w Polsce, taniej i też dobre.
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
Po co kupować??? same przylecą
co do kupna plastikowego hotelu nie kupuj, lepiej zainwestuj w trzcinę lub bambus <wielokrotnego użytku>, chyba że masz upatrzone drewniane.
A i nawet do małego ogrodu warto mieć te maleństwa , lepsze owoce na drzewach, zresztą przecież obok masz tez sąsiadów prawda?? też skorzystają.
Obecnie nie dostaniesz kokonów bo juz się zaczeły wygryzać, poczekaj jeśli juz do zimy, sporo z nas wtedy wymienia się kokonami
co do kupna plastikowego hotelu nie kupuj, lepiej zainwestuj w trzcinę lub bambus <wielokrotnego użytku>, chyba że masz upatrzone drewniane.
A i nawet do małego ogrodu warto mieć te maleństwa , lepsze owoce na drzewach, zresztą przecież obok masz tez sąsiadów prawda?? też skorzystają.
Obecnie nie dostaniesz kokonów bo juz się zaczeły wygryzać, poczekaj jeśli juz do zimy, sporo z nas wtedy wymienia się kokonami
:)
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie samczyki latają aż miło patrzeć. Na samiczki jeszcze trochę poczekam.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Zembolina
- 100p
- Od: 25 kwie 2014, o 23:04
I tak już raczej się nie kupi kokonów w tę wiosnę, więc ja też radzę zwabić miejscowe pszczółki. Mój domek już czeka na balkonie, ale jeszcze nie widziałam, żeby cokolwiek u mnie w mieście pszczołopodobnego latało. Po za tym (ja jako osoba początkująca w tym temacie), tez zrezygnowałam z kupienia kokonów na starcie, bo nie wiem czy jest u mnie wystarczająca baza pokarmowa. Raczej obawiam się że jest skąpa. Lepiej pomyśleć o wysianiu jakichś kwiatów dodatkowo, żeby zwabić pszczółki. 

- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie rozumiem po co piszecie że już nie dostanie się kokonów jest koniec marca i kokony są dostępne.
Są tereny gdzie murarka nie występuje lub jest jej mała ilość i czekanie że murarka sama zasiedli rurki może trwać kilka sezonów.
Po za tym faktycznie .... usuwam resztę,może uczestnicy tego wątku sami się domyślą,że ich poglądy są co najmniej nie na miejscu?
Dajemy im szansę /Adm.KaRo
Są tereny gdzie murarka nie występuje lub jest jej mała ilość i czekanie że murarka sama zasiedli rurki może trwać kilka sezonów.
Po za tym faktycznie .... usuwam resztę,może uczestnicy tego wątku sami się domyślą,że ich poglądy są co najmniej nie na miejscu?
Dajemy im szansę /Adm.KaRo
-
- 50p
- Od: 6 maja 2007, o 22:31
Swoją drogą zanosi się na to, że natura w tym roku sama przetrzyma murarki do maja. U mnie jeszcze śpią, a jak patrzę na prognozy, to pierwsze samce pewnie pojawią się w połowie kwietnia, więc samice pewnie pod koniec kwietnia się wygryzą, no chyba, że przyjdzie jakieś poważniejsze ocieplenie.
- Xellos
- 200p
- Od: 7 lip 2011, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie nic jeszcze nie wyszło. A morela za chwile zakwitnie.
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł
Pozdrawiam Paweł

Idzie ochłodzenie a nawet może pojawić się śnieg . Morela też wyhamuje .
Witam znalazłem dziś 2 puste kokony jednak po pszczołach ani śladu. Czy możliwe jest że uciekły
Myślę że to trutnie wygryzły się i gdzieś przyczaiły się .
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 mar 2015, o 23:22
- Kontakt:
Nie chciałbym ich narażać na tak długą podróż szczególnie że już się ociepla. Kupię na przyszły sezon, pewnie w Polsce. Hotel wisi od wczoraj, może coś się wprowadzialfamixi pisze:Lepiej kup w Polsce, taniej i też dobre.

U mnie cześć wystawiona ale to falstart a reszta śpi w lodówce (takiej większej
) pogadaj z sparks25 ma super materiał i bardzo dużo wie o murarce, na pewno doradzi Ci kiedy najlepiej wysyłać przesyłkę, teraz faktycznie ciepło było i się wygryzały się w czasie podróży
. A do ciebie troszkę dalekooo . Chociaż nie wiem bo może przesyłka doszłaby szybciej niż do sąsiedniego miasta
.

- wasmi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 kwie 2012, o 10:47
- Kontakt:
Witam.
Przy takich temperaturach jakie przewidują w kwietniu
to nie wiadomo czy się do połowy maja wygryzą
http://www.accuweather.com/pl/pl/wrocla ... r=4/1/2015
Pozdrawiam
Przy takich temperaturach jakie przewidują w kwietniu

http://www.accuweather.com/pl/pl/wrocla ... r=4/1/2015
Pozdrawiam
Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia.