Potencjalny ogród Anulli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli

Post »

Aniu dzieje się u Ciebie,widać,że porywa Cię energia wiosenna :uszy
Patyczki hortensji i ja próbuję ukorzenić w wodzie.Nie zauważyłam jak na razie u mnie korzonków,ale wciąż czekam.
U Ciebie już mają spore,ale skąd te robaczki to nie mam pojęcia?
Może ktoś inny miał z nimi do czynienia?
Tulipany w donicy to chyba botaniczne?
Żółte krokusy jak słoneczka rozjaśniają szarzyznę ;:108
U mnie dziś pogoda się popsuła,pada deszczyk,ale to dobrze,bo za sucho już miały roślinki ;:224

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Aniu, tulipany botaniczne, chyba czerwono-kremowe, ale ja już się gubię, a z oznaczaniem odmian jesienią się poddałam, bo ledwo nadążałam sadzić.
Nie widzę, żeby te owady wyrządzały jakieś szkody. Wymieniam wodę i spłukuję je z sadzonek.
Rano pokropił deszczyk, ale niewiele go widać na rabatach. Może jutro się poprawi. U mnie jest cień opadowy, więc nawet, kiedy zapowiadają pewny opad, to na dwoje babka wróżyła. Na działce musiałam róże podlać, bo rozgarniałam suche kopce.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ale wszystko pięknie wzrosło ! Te róże i ja uporządkowałem bo to już nie ma co czekać ! ;:224 Ale wyglądają ślicznie :wink: Te tulipanki nawet bez kwiatów są piękne ;:138 Krokusy no w końcu jak się za 2-3 lata rozrosną będziemy podziwiać piękny spektakl u ciebie ! Natomiast hortensje to zakwitną w tym roku ?! ;:oj
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati, raczej nie będzie kwitnienia hortensjowych sadzonek w tym sezonie, chociaż już miałam taki przypadek z odkładu. Zresztą, ja znawczynią nie jestem, tak tylko przypuszczam. Teraz bardziej mnie interesują korzenie i kwestia, kiedy przesadzić do doniczek.
Mam nadzieję, że za kilka lat będzie na tyle dużo krokusów, że zaryzykuję sadzenie ich bez donic. W donicach ziemia szybciej wysycha, a taka ilość koszyczków do sadzenia to już też spory wydatek, który można spożytkować na jakieś chciejstwo.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

No to się narobiłaś . :D Ja swoje patyczki to od razu sadzę do kubeczków z ziemią i ukorzeniaczem .Co ma być to będzie - na pewno będzie mniej roboty z tym . :wink: Wilgotno mają więc wiesz . :lol:
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle, wcale się nie narobiłam. Patyczki dostałam gotowe od znajomej z FO, więc tylko wstawiłam do wody. Krzewy ubiegłoroczne. Dopiero niedawno cokolwiek posiałam, powoli wschodzą kwiatki, więc ruszy produkcja. Co się da zostawiam do wysiania w grunt.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Ania ;:167 z patyczkami raczej nie pomogę, tylko jeden patyk udało się w tamtym roku ukorzenić...w doniczce w ziemi, inne patyki zrobiły się czarne...chyba zgniły. Kropki, Masz rację to zaczątki korzeni, można jeden patyk na próbę posadzić do ziemi...zobaczyć czy korzenie będą dalej rosły ;:108 Kropki wyglądają podobnie jak u datur trzymanych w wodzie w celu ukorzenienia.
Sadzonki krzewów dobrze wyglądają, Kolcosił ładne ma listki...nie zna tego krzewu, duży rośnie :?:
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko, dopiero po Wielkanocy zajmę się patyczkami. Może jakieś korzonki się pokażą, ale jeżeli nie, to i tak posadzę po dwie sadzonki do doniczek.
Kolcosił Siebolda "Variegata" dorasta podobno do 1,5 m (https://zojalitwin.wordpress.com/2013/0 ... variegata/). Jedyny, jaki widziałam na żywo miał tą wysokość, ale był młody i słabo rozkrzewiony. Ponoć z czasem przyrasta na szerokość. Ma ciernie, niepozorne białe kwiaty i granatowe owoce - jest dwupienny. Namówiłam mamę i od dwóch lat ma go w ogródku. W pełnym słońcu przypiekło mu liście, ale może miał za sucho, bo takie lato było okropne. Teraz rośnie w cieniu i powoli się rozrasta.
Ja posadziłam na działce sadzonkę z odkładu, a ta na zdjęciu jest z czerwcowego pędu półzdrewniałego (zirytował mnie, bo dwa razy mi takie sadzonki nie przeżyły :evil: , więc zagięłam na niego parol).

.............................................................

Wczoraj byłam na działce - tylko posadzić bratki. Oczywiście przypomniałam sobie o zadołowanych forsycjach, wierzbie Hakuro Nishiki i malinach do posadzenia w donicach. Uznałam też, że liliom azjatyckim zimno nie straszne, więc trafiły do gruntu. Przy okazji przygotowywania rabatki przy kapliczce wykopałam metrowy pręt żelazny o średnicy kilku centymetrów. Za nic nie potrafię sobie wyobrazić, do czego mógł służyć :shock: .
Właściwie niewiele się zmieniło w ogródku. Jedynie pierwiosnki ząbkowane i krokusy pokazały nowe kolorki.
Obrazek

Obrazek

Puszkinie kolejno się ujawniają, ale co to za różowy rodzynek?
Obrazek

Jeden tulipanek botaniczny prawie rozkwitł.
Obrazek

Przylaszczka dopiero pączki wystawiła nad ściółkę. No i kto ma późną wiosnę - pytam ;:224
Obrazek

Na parapecie kiełkują fioletowe werbeny i bordowe lwie paszcze. W żurawkach ledwie zielone cętki, ale jest nadzieja. Wysiałam jeszcze mekonops błękitny i goździki (przecież kwiecień lada dzień). Pozostałe chyba poczekają na siew w gruncie.
Mama uprawia mi papryki i pory, ponieważ nie mam południowego parapetu. No właśnie, zapomniałam o bazylii i selerze ;:185 .
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Może to hiacynt, trzykrotka :?: szafirek ?
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śnieżnik,znawco ;:173
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateusze, byłam przekonana, że to również puszkinia, ale śnieżnik różowy pasuje jak ulał.
Brawo, Tulap ;:138 , ale ta ironia nie była potrzebna.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Piękne krokusy, na ogół żółte zakwitają pierwsze. Sliczne prymulki i inne cebulowe, no i kalina Bodnanteńska-wonna pięknie kwitnie. U mnie też nie pachnie, nie wiem dlaczego wonna ? :wink: ale za to kwitnie wcześnie i jest ładna ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moje patyczki hortensji stoją w słoiku z wodą,wypuściły listki,po czym zaczęły mieć lekko wysuszone na czubkach...ładnie zaczyna się moja przygoda ;:222
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Annes ja mam to samo. Wszyscy sadzą z patyczków, a ja sadzę, na początku wypuści nawet listki potem ginie, chyba po raz kolejny się poddam :( Widać nie każdy ma ręke do tego, ja racz\ej nie. To już szybciej mi się przyjęło jak posadziłam latem do gruntu--czasem się przyjęło :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu śliczne pierwiosnki ząbkowane.
Moje jeszcze w pąkach, a już się nie mogę doczekać na kwitnienie, gdyż to nowe nabytki.
Tulipan ma ciekawy, nie banalny kolor. ;:138 Cieszyły byśmy się coraz większą ilością kwiatów, ale pogoda okropna i na lepszą się nie zanosi. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”