Winorośle i winogrona cz. 5

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Czy ktoś z Was ma może informację nt. austriackiej odmiany "Roza" ?
Otrzymałem ją w ubiegłym roku od Grzegorza ( kt 70 ). Zamierzam prowadzić ją wysoko na grubym pniu. Nigdzie jednak nie znalazłem opisu tej winorośli.
Obrazek Obrazek
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39

Post »

Ja przedwczoraj posadziłem swoje winogrona Solaris, Muscaris i Chrupkę :)
boggi
500p
500p

Post »

Kurcze martwi mnie to,że nie zrobiłem żadnych kopczyków na sadzonkach. Nie ma mnie w domu i nie mam możliwości okryć to co posadzone. Pogoda jest jaka jest, może nic im nie będzie.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

boggi, powiedz, proszę, sadzonki masz własnokorzeniowe ?
boggi
500p
500p

Post »

Nie , ja mam sztobry ukorzenione.
Dostałem od koleżanki z Niemiec.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli miejsca szczepienia nie ma. Korzeniom grożą mrozy rzędu -7st.C, ale takich temperatur w gruncie nie ma się co spodziewać o tej porze.
boggi
500p
500p

Post »

Takie sztobry dstałem: Obrazek
Wsadziłem tak,że te główki i to jest chyba właśnie miejsce szczepienia wystają z ziemi.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy winorośle Agat Doński i Polar nadają się na prowadzenie na pergoli?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

@ boggi to są sadzonki, a nie sztobry

-- 3 kwi 2015, o 08:25 --
ostatnia szansa pisze:Czy winorośle Agat Doński i Polar nadają się na prowadzenie na pergoli?
Są lepsze. Nie mam żadnej ale wiem, że Polar pęka, a opinie o smaku Agata są różne.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Neki
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy można pryskać a raczej malować pędzlem rozrobiony siarkol na winorośli jeżeli jest mokra i kiedy malować między deszczami czy pod deszczach.
Aha i jak przyciełem winorośl do 2 oczek to soki niewiele, ale trochę uciekają czy to nie przeszkadza w malowaniu ?
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

boggi, tak, to sadzonki. Moje jednoroczne krzewy i ich miejsce szczepienia odsłoniłem już całkowicie w zeszłą sobotę i w tygodniu.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

kapitan pisze:...
ostatnia szansa pisze:Czy winorośle Agat Doński i Polar nadają się na prowadzenie na pergoli?
Są lepsze. Nie mam żadnej ale wiem, że Polar pęka, a opinie o smaku Agata są różne.
Dostałam "patyczki" do ukorzenienia. Nie bawić się z nimi, wyrzucić? Nie jest wart przynajmniej jednego krzaka?

Mam dużą drabinę, przy której będę prowadzić rosnące już 3 odmiany, o których wiem z doświadczenia, ze lubią dużą formę: Granatową drobną podobną do opisu Marechal Foch (od wielu lat robię z niej sok winogronowy bez cukru, Białą bez nazwy z małymi kuleczkami bardzo smaczną i znaną mi od dzieciństwa (oplatała balkony na 2 poziomach w domu rodzinnym), różową-fioletową z trochę większymi kulkami rosnącą ponad 20 lat koło mojego domu. Mam miejsce na inne odmiany.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
dziakowiec
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 paź 2014, o 15:07

Post »

Mam roczny krzew (tzn. ten sezon to będzie już jego drugi), na 99% jest to "Minnesota". Jak ją prowadzić, na pergoli czy na poziomych drutach? Druty lepiej mi pasują, bo teren działki jest pusty i całą konstrukcję musiałbym robić od zera, a na druty to wystarczy 2-3 konkretne słupki i gotowe.
Podrawiam :D
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

ostatnia szansa pisze:
Dostałam "patyczki" do ukorzenienia. Nie bawić się z nimi, wyrzucić? Nie jest wart przynajmniej jednego krzaka?

Co z nimi zrobisz to tylko i wyłącznie Twoja decyzja. Uprawiam wiele gorszych i nie wyrzucam, ale to jest kwestia podejścia do problemu.
dziakowiec pisze:Mam roczny krzew (tzn. ten sezon to będzie już jego drugi), na 99% jest to "Minnesota". Jak ją prowadzić, na pergoli czy na poziomych drutach? Druty lepiej mi pasują, bo teren działki jest pusty i całą konstrukcję musiałbym robić od zera, a na druty to wystarczy 2-3 konkretne słupki i gotowe.
Podrawiam :D
Uprawa szpalerowa na drutach to podstawowy sposób uprawy winorośli. Więc nie widzę problemu.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
boggi
500p
500p

Post »

No to błysnąłem nazewnictwem. Wracając do sadzonek to skoro mówicie, że będzie dobrze to fajnie, bo już się martwiłem.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”