Garden of my dreams :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Garden of my dreams :)

Post »

Marto No słoneczka tam troszkę jest , ale mało ... :? Myślę , że jakieś roślinki sobie tam poradzą .Muszę pomyśleć o nich na spokojnie . :lol:

Soniu Oczko będzie , tak czy siak . :lol: Wodę kocham . :wink: Tak , tak wiem .

Poza tym ustawa się zmieniła .I oczko do 50m2 nie wymaga pozwolenia itd . :D Także tylko do Gminy zgłosić trzeba . Mogę zrobić wielkie oczko , jakie chcę praktycznie . :lol:
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Witaj Pawle :wit

Podczytuję po cichu .
Do oczka zachęcam,a im większe tym lepiej, łatwiej uzyskać równowagę biologiczną .
Pomyśl też o jakiejś pompie, aby był ruch wody i koniecznie sporo roślin, będą oczyszczać wodę . Najlepiej jakby było częściowo w cieniu.

Mój mąż wykopał ręcznie, to nie jest problem, pomału i się da - nie wpuściłabym koparki , nawet małej, za dom, pomiędzy rośliny :wink:
Według mnie, dasz radę ;:333

Szkoda ,że nie mieszkasz bliżej, mam trochę rybek do wydania, narybek z zeszłego roku , już się wybarwiają .

Roślin do cienia jest mnóstwo - począwszy od hortensji, host, żurawek, tawułki ardensa, bukszpany, paprocie, bergenie , przywrotnik ostroklapowy .... można stworzyć piękną rabatę ( osobiście cienia zazdroszczę , bo u mnie jak na lekarstwo :wink: )

Pozdrawiam cię wiosennie :wit
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p

Post »

Cześć Kasiu . :lol: Musi być ruch wody ? nie myślałem o tym szczerze ... Roślinek będzie sporo oczywiście .Będzie ono również głębokie , min. 1,5 metra w najniższym miejscu na środku .Co do cienia to może być ciężko .Z czasem będzie , lecz nie od razu ... :?

Widzę , że tylko Ty jedna mnie w tej kwestii rozumiesz . :lol: Ja jeszcze nie mam dużej ilości roślin, ale same ślady po koparce by mnie wykończyły .Każdy chyba wie , że koparka jest ciężka i jak przejedzie sobie po terenie ogrodowym nie utwardzonym to mamy niezłe ślady i jak kosić wtedy kosiarką ? to katorga ... a nie mam zamiaru potem tego wyrównywać i znów siać trawę .Nawet jeśli jest sucho to ślady zostawi niezłe , wiem to z doświadczenia .W tamtym roku zniszczono mi około 20 m2 pięknego trawnika przy drodze bo ktoś sobie wjechał ciągnikiem tylko . Dam radę Kasiu, zejdzie mi się sporo czasu , ale na spokojnie powywożę ziemię i wyrównam inne tereny . :wink:
A widzisz . :lol: Szkoda , szkoda .

Dzięki za fachowe doradztwo . :lol: Pozdrawiam również . :wink:
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Z własnego doświadczenia - musi być ruch wody, nawet nie jakieś super filtry, bo gdy jest dużo roślin to one wykorzystają nadmiar substancji odżywczych i oczyszczą wodę , ale w kwestii dotlenienia wody i ryby się lepiej czują jak woda się kręci :wink:
No i właśnie , jeśli z cieniem będzie na początku kiepsko - tak jak u mnie - i za dużo słońca .

Oświetlenie to kwestia drugorzędna , można nawet powkładać lampki solarne i ładnie podkreślą oczko o zmroku .
Ale oczywiście możesz od razu zaplanować .

W sprawie koparki, to właśnie wszystko się zgadza, tak by było, szkoda trawnika i roślin .
Pomału sobie będziesz kopał, i rozsypywał ziemię gdzie potrzeba- też wyrównywaliśmy teren wykopaną ziemią , dasz radę ;:215
A jeszcze w trakcie kopania będziesz sobie planował przestrzennie, najlepiej widać koncepcję gdy się ją zaczyna realizować , w razie czego skorygujesz , porobisz spokojnie półki i wyrównasz tam gdzie trzeba .

A propos zniszczeń - my mamy oczyszczalnię ekologoczną, ale co ileś lat musi przyjechać szambiarka i wybrać , i właśnie była zeszłego lata, taka ciężka, koleiny wielkie się zrobiły, a przecież ziemia już od lat ubita i trawa bardzo rozkrzewiona , a jednak :?

Doradztwo nie całkiem fachowe ale z własnego doświadczenia :wink:
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wróciłam niczym wiosna hahha ;:oj
Jak na razie na straty się nie zapowiada, ale zobaczymy jak będzie dalej.
Do półcienia polecam ci hortensje bukietowe piękne rośliny ( moje ulubione) W szkółce w Mławie w lato można kupić bardzo ładne rośliny za 15 zł szt. W Ciechanowie w szkółkach jest drożej.
Ewentualnie możesz pójść w rododendrony na tej półcienistej rabacie niedługo w biedronie będą ja w tamtym roku kupiłam trzy i jestem z nich bardzo zadowolona.

Ja mam staw nie pamiętam ile kosztował ale na pewno mniej niż 10 czy 15 tys
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja już bym się drugi raz na oczko nie zdecydowała.
Wycinanie trawy nożyczkami wokół kamieni, jak po kilku latach wrosła we włóknine to nie dla mnie.
Szkoda czasu. Obce koty wyjadly mi czerwone rybki.
Dno się zamulilo. Musiałaby przyjechać koparka a tak jak u Ciebie zniszczyliby cały trawnik ;:174
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p

Post »

Kasiu To widzę , że mam dużo do przemyślenia jeszcze . :D Lampki solarne to jednak nie to co jakieś na prąd . :D Oczywiście celował będę w jakieś ledowe na prąd .Jak już wszystko rozkopię to i kabel pociągnę , a najlepiej będzie jak zrobię sobie małą rozdzielnię , np. w pieńku jakimś . Masz rację z tym wszystkim . :D Wyobrażam to sobie i wasze miny potem . :? Niestety szambo/oczyszczalnię buduje się najbliżej domu , jednak nieraz jest kawałek od drogi do niej i wychodzi jak u Ciebie .U mnie jest lepiej z tym bo bardzo utwardzoną drogą tylko kilka metrów podjeżdża się .Takie doradztwo jest najlepsze oczywiście . :lol: Będę relacjonował i odnośnie wszystkiego Twoje uwagi są mile widziane . :wink:

Anitko To masz fajnie .Nie no , jakby u mnie wszystko rosło w ziemi to też strat by nie było myślę .Dzięki bardzo za propozycje . :lol:
A jak kopałaś ? Oczywiście można wykopać sobie na czarno i kiedyś nie było tak jak teraz .Teraz to trzeba wziąć normalnie kierownika budowy i prowadzić dziennik , i wszystko wygląda tak jak budowa domu a nawet gorzej .Na same papierki i osoby z uprawnieniami myślę , że pójdzie z 5-7 tyś , także wyjdzie tak jak mówię . :wink: Staw oczywiście byłby ogromny i głęboki na 3 metry . :wink:

Kasiu A widzisz .Czyli trzeba dać agrotkaninę i nie wrośnie .Kurde to ostro . :? U mnie raczej nic nie powinno ich wyjeść , ale kiedy to będzie ... Ale jak to ? koparka ? nie zniszczyłaby folii ? :wink:

A do mnie dzisiaj przyszła paczka a w niej m. in. : Miskant Beauty Queen,rozchodnik okazały różowy,trzemielina ,runianka japońska,kocimiętka ,szałwia omszona fioletowa ,Red Barony, patyczki Hortensji - nie pamiętam już nazwy, jeżówki, hibiskusy itp. itd . Wszystko posadziłem w doniczkach i podlałem - nasadziłem się jak nie wiem .Potem wleci wszystko na rabaty . :lol:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Nie nie ja nie mam na dnie foli.
Ja miałam naturalny stawik, obok strumyk.
Połączylismy go ze stawem, nawet pstrągi były.
Brzegi były wyłożone włóknina i na to poszło z 15 ton kamienia.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Pfff,z doniczek do ziemi to nic,ja tam muszę rozgarnąć ściółkę,ziemię,obornik,pójść po ziemię,wsadzić,zasypać,walczyć z wężem żeby podlać ;:224
A skąd masz te kwiatki?
Bo takie jakieś podwiędłe ;:218
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Paweł, ale ładnie powsadzałeś, ;:138 mam nadzieję, że podlałeś, to wszystko żelazne rośliny, przyjmą się .
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Ja dziś byłam w parku po patyczki hortensji 8-) wstawiłam je do przegotowanej wody i będę czekać na jakieś efekty. Ze swoich hortensji też wzięłam patyczki.
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p

Post »

Kasiu Naturalnego zazdroszczę ... :wink: To pięknie miałaś . :D To chyba wszystko zależy również od szczęścia .Niektórzy zrobią oczko i przedziurawią folię , niektórym woda ucieka po jakimś czasie itd . :wink:

Mateuszu Podlewanie jest chyba najgorsze ... :lol: Ty już robisz porządne rabaty , a ja jeszcze w lesie . :) Od koleżanki . :lol: Nie , nie .Wydaje Ci się .Po prostu się obalały . :wink:

Soniu Dziękuję . :D Oczywiście . :D Plecy mnie bolą od tego sadzenia , już nie te lata . ;:191

Anitko W parku ? :lol: U Ciebie w parku one rosną ? :lol: Wszystkie na pewno nam nie wypuszczą korzonków ... :wink:
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Tak w parku w Mławie rosną dwie odmiany bukietówek to się poczęstowałam :D
i tak już jedną sobie wyhodowałam z przysypanej gałązki, dziś ją odcięłam od matki i posadziłam w nowe miejsce.
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p

Post »

Dobry pomysł miałaś . :D

Ja dzisiaj sobie kupiłem przy okazji 2 120 cm Ivonki w dobrej kasie . :D Więcej nie było ładnych niestety. Produkcja kostki idzie w najlepsze .Poza tym od południa u mnie się pogoda popsuła i teraz leje ... :?

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Cyprysiki wyjątkowo urodziwe. Plecy mogę rozmasować, wyszkolona jestem. :D Jak pada masz okazję odpocząć, lub poszaleć w innych dziedzinach.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”