Kwiat jest uśmiechem rośliny...Wiosna i lato z Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiat jest uśmiechem rośliny...Wiosna i lato z Annes 77

Post »

Zawsze mówiłam, że nie lubie róż, ale zaczynam chyba zmieniam zdanie :D czy któraś z tych pięknych odmian nadaje się dla początkującego ogrodnika?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Pogoda w ostatnich dwóch dniach była cudna,wiosenna...słoneczko grzało,dlatego też we wtorek pojechałam na działkę posadzić lilie z Lilypolu.Sprawiło mi to ogromną przyjemność,nie to co przy różanych krzakach,doły trzeba wykopać,witaminki w korzenie...
Lilie to pikuś ...
Oczywiście obchód musiał być,więc okrążyłam dokładnie teren w poszukiwaniu kiełkujących roślinek.Przystanęłam przy moim czosnku niedźwiedzim zadowolona,że powiększa swoje rozmiary z dnia na dzień.Dodatkowo,by sprawdzić,czy to na pewno on potarłam palcem o listek i wącham...o tak przypomina zapach czosnku :heja
Jeden tulipan z zeszłego roku ma już pąka,a to mi radość :uszy
Powojniki puszczają kiełki z ziemi,chyba bratkami je podsadzę,bo niektórym mocno słońce przypala nogi ...

Madziu moja Persil rzeczywiście rośnie na słońcu,sadziłam ją w kwaśną ziemię.
Ciepło musiałaś mieć jak nad krótkimi spodenkami dumałaś...u mnie też grzało,ale ja po tej chorobie uważam ;:224
Winter Lodge zamawiałam w belgijskiej szkółce przy grupowym zamówieniu...

Jolu i Ty będziesz sadziła lilijki,super cebule doszły,pewnie ładnie zakwitną :uszy
U mnie tak zimno nie było,max -4,ale trochę strachu się najadłam po szybkim przycięciu róż ;:170

Anabuko u mnie też liliowce młodsze po dwa kwiaty pokażą i koniec,a starsze ładne kępy tworzą i kwitną wciąż,jedne przekwitają a inne tworzą pąki,no bezproblemowe rośliny,okrywać nie trzeba,same plusy ;:108

Sabinko jestem ciekawa jak Twoja First Lady pokaże się w tym roku,moja mnie czaruje wciąż ;:215

Jagódko kotlety mi się już przejadły,dziś mam nowości...
W Lilypol zamawiałam po raz pierwszy i bardzo jestem ciekawa,czy wszystkie lilie mi zakwitną i czy będą zgodne odmianowo.
Każda dostała znacznik,więc mam je pod ścisłą kontrolą.

Asiu koniec staroci,czas na nowe foty wiosenne.Może nie mam tego za dużo,ale aktualności bardzo wskazane ;:333

Plocczanka bardzo dziękuję za przepis na miksturę ;:108 Wypróbuję a co...trzeba się uodparniać.

Andziu wiesz wszyscy zamawiają to ja też ;:306 A tak na serio to jestem ciekawa tych lilii i Kushia Maya,rarytas na rynku ;:224
Kupiłam dwa opakowania noży jednorazowych i mam znaczniki,nawet napisy się mieszczą,co będę przepłacać,spróbuj...
Różowe lilie nie są złe,ale jak kupuję żółtą to chcę mieć w tym kolorze,a jak białą to ma zakwitnąć na śnieżnobiało...
Jednak jak widać sprzedawcy chcą zarobić i czarują nas,a my im wierzymy,a potem niespodzianki ;:oj

Wandziu z tego co wiem to występuje jedna odmiana Marii Theresy.Moja nie pachnie,a Twoja?

Moni bardzo lubię czarnuszkę,raz posiałam,a ona co roku się wysiewa.Taka chmurka wokół roślinek ;:333

sweetdaysy witaj u mnie i zapraszam do odwiedzin ;:108

Anna11 ja wysiewałam czarnuszkę w kwietniu wprost do gruntu.Pięknie wschodzi,bez problemu.
U nas w nocy padało,no nareszcie,ziemia była mocno przesuszona...

Soniu to super wiadomość...wiesz ja swoją dziś na balkon wywaliłam,może potrzebuje jednak troszkę chłodu?
Dzięki za propozycję,chętnie przyjmę...ta roślinka mi nie daje spokoju ;:108

Chmielakowo witaj :)

Każdy kiedyś zaczynał,najpierw jedna roża,potem następna....a potem już niekontrolowana ilość ...w jakich kolorach gustujesz?

Lilie przed posadzeniem na swoje miejsca docelowe

Obrazek

Korony cesarskie wystartowały,nietrudno je zauważyć,bo wydzielają tak specyficzny zapach,że nos wykręca ;:oj

Obrazek

Czosnek niedźwiedzi :heja

Obrazek

Będę pierwszy...krzyczy tulipan z B :D

Obrazek

Ostróżka biała co roku pierwsza,inne siedzą cicho...

Obrazek

Pierwiosnek ząbkowany

Obrazek

Forsycja przed dwoma dniami...widać już lekko żółte...

Obrazek

Piwonia koperkowa wyłania się...

Obrazek

A rabarbar udaje,że jest piwonią ;:306

Obrazek

Piwonia Itoh ma pączki dwa,czy ona kiedyś zakwitnie?

Obrazek

Hot Chocolate czaruje płomiennymi listeczkami

Obrazek

Narcyzy się szykują...

Obrazek

Hiacynty

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich wiosennie...
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Aniu - aż czuć wiosnę i jej cuuudny zapach - piwonia koperkowa , przeze mnie odkryta dzięki forum , nawet nie wiedziałam że istnieje takie cudo - czekam właśnie na dostawę :heja
Niby jeszcze nic wielkiego ale jakże każdy kolorek , pączek cieszy :tan
Nigdy nie schyliłam się by powąchać koronę i z tego co piszesz - chyba nie warto ;:306
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Takie foty to bomba. ;:oj ;:138
Czosnek niedźwiedzi pełni u Ciebie funkcję zioła czy rośliny ozdobnej, bo można tak i tak... ja chyba zdecyduję się na oba warianty ale pierwsze efekty będą dopiero za rok. Wychodzące z ziemi roślinki są kochane. ;:167
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu super wiosenka u ciebie.Już wszystko takie spore .Oj jak będzie teraz ciepło to z dnia na dzień będzie widać ogromne zmiany.Ślicznie:)
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, juz dluzszy czas mnie korci napisac na temat tytulu watku; "...Kwiat jest uśmiechem rośliny...", ja dopisuje , a zapach jej dusza .
Co by nie pisac tytul swietny , wiosenne widoki ogrodu tez... ;:108 . Tylko teraz zeby zakwitly roze... ;:65 .
Stala skrytoczytaczka ;:100 .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aniu, w mojej okolicy czosnek niedźwiedzi traktowany jest prawie jak chwast ;:131 . Wiosną jest go tak dużo, że ciężko iść na spacer wzdłuż rzeki, żeby na niego nie nadepnąć. Oczywiście na stałe zagościł też w domowym menu. Traktujemy go jak dodatek do kanapek czy element wiosennej surówki. Taka pierwsza, zupełnie darmowa i ekologiczna nowalijka ;:306
Lilijki wsadzałaś ze sporymi kłami. Schowałaś wszystkie pod ziemią?
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wreszcie Cię znalazłam i dogoniłam wątek ;:196 Czarujące te listeczki na Czekoladce ;:167 Moja taka wyrywna nie jest, choć ma ciepełko, ale sadzona jesienią więc jeszcze się nie rozkręciła :D Fajnie, że dokupujesz lilie, będzie co oglądać. Ja muszę sobie na razie odpuścić z cebulowymi, które lubią myszy; mam w tym roku jakąś plagę :( Zeżarły mi najstarsze krokusy, tulipany w gazonach, na pierwiosnka ząbkowaego wyrzuciły kopczyk ziemi, a miejscami trawnik się zapada :evil: Już sama nie wiem, czy to nornice czy myszy leśne :roll: Oczywiście urzędują tylko tam, gdzie mam trochę lepszą ziemię bez tony kamieni. Jak czegoś nie wyjedzą od spodu, to zadowolą się zieleniną. Trutki odpadają, może spróbuję rozstawić kilka pułapek, Liczi miałby szlaban na ogród na kilka dni :) A wracając do róż :wink: Zastanawiam się, czy już nie ciachnąć tych najbardziej zaawansowanych... Do kwitnienia forsycji jeszcze co najmniej kilka ładnych dni, a niektóre wyglądają podobnie do Twojej Czekoladki. Niby jeszcze zapowiadają przymrozki... Jak Aniu radzisz? :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

za serce złapały mnie Pastella i Chpendale, sweet Juliet choć i doktor piękny :)
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Jak ja lubię takie widoczki ;:167
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

W nocy popadało solidnie,nad ranem również,a przed chwilą na chwilkę słoneczko wyjrzało i znów się schowało...
Przyjeżdżają do mnie dziś różyczki z F sztuk 4...sprawdzałam prognozę i jutro ma nie padać,więc będę miała czas na posadzenie wymoczonych przez noc róż.Dołki przygotowane,wióry czekają...tupię nóżkami,już bym sadziła ;:303

Moni piwonię koperkową poznałam tu na forum i strasznie zapragnęłam ją mieć :uszy
Czekasz na swoją?
Korony cesarskie nieźle dają czadu,są ciekawe,ładne,ale ten zapach...mogłam troszkę dalej je posadzić od ławeczki ;:224

Asiu czosnek u mnie będzie pełnić rolę zieleninki na kanapki i funkcji ozdobnej ;:215

Beatko oj tak wszystko mnie cieszy,a dziś popadało to jeszcze szybciej ruszą :heja

Alexia dziękuję za Twoją myśl ;:63 Pięknie dopełniłaś cytat...:)
Na róże dziś czekam,przyjadą głównie Harknesski i jedna Dieter Muller ;:333
Ciesze się,że mnie odwiedzasz ;:108

Sabinko no zobacz u jednych nie chce rosnąć,a Ty masz go pod nosem pod dostatkiem ;:224
Lilie posadziłam około 10 cm pod ziemią,nosy przykryte,spokojnie przebiją się ;:108

Milenko fajnie,że masz Hot Chocolate,to super różyczka,uwielbiam ją ;:333 Twoja na pewno porządnie ruszy,musi się ukorzenić.
Czerwone listki i przyrosty są same w sobie ładne i zapowiadają spektakl.
Piszesz,że masz myszy,u nas czasem grasuje nornica,podkopuje szczególnie warzywka mojej mamci,podjada korzenie i nadgryza bulwki ;:222 Dwa lata temu wszystkie selery pozjadała ;:124 Kiedyś łapkę kupiliśmy...tubę,miała do tego wejść i się zaklinować,ale niestety nie udało się złapać,później sama się wyniosła.Moja mama w tunele wkłada skórki od cytryny,podobno odstrasza ;:224
Milenko ja swoje róże już dawno przycięłam.Uważam,że się zbytnio pospieszyłam,myślałam,że nie będzie już przymrozków a tu pac i -4 kilka razy wystrzeliło.Może zaczekaj jeszcze kilka dni...teraz bym się już tak nie pospieszyła ;:108

Chmielakowo oj tak potrafią zauroczyć niejedną osobę.

sweetdaisy tego nam teraz potrzeba,koloru i ciepła ;:215

Skrętniki rozkwitły i wciąż tworzą pąki,czekały na więcej światła...

Obrazek

Obrazek

Lolita uwielbiam ;:167

Obrazek

Miłego dnia ;:3
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ojej ostatni skrętnik jest przepiękny! ;:167 tak jak i Twoja wiosenka. Ach jak cieszy każdy kiełek. ;:131
Kochana życzę Ci jutro dnia bez deszczu, byś spokojnie mogła swoje różyce posadzić. ;:196
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Skrętniki masz piękne,ale ja się nie dam w skrętniki"wkręcić" starczy ,że za storczykami wodzę błędnym wzrokiem i raz na jakiś czas dokupuję choć wiem ,że nie mam gdzie ustawiać,u mnie też całą noc padało i połowę dnia,liczę na lepszą pogodę jutro-z F dostałam maila że moje rózyczkowe zamówienie trafiło do realizacji,po niedzieli więc pewnie przyjadą
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu skrętniki wyjątkowe, cudne. Jakoś nie mam do domowych ręki. U nas sucho, ale deszczu nie było mimo zapowiedzi. Skoro już popadało, to niech jutro świeci słońce dla róż. ;:108
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu a ja poproszę o kotlecika w postaci zdjęć Edenki ;:108 U Ciebie będę mogła się napatrzeć, dopóki moja nie zakwitnie.
Wandzia pytała o różę Mariatheresia...Otóż są dwie- jedna to Mariatheresia ( hod. Tantau ), druga Maria Teresa ( hod. Lens ). Tak się składa, że mam obie...chociaż tę drugą kupiłam przez przypadek, bo myślałam, że to właśnie Mariatheresia :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”